RAT U UKRAJINI: Pad Avdejevke sve bliži: Rusi presekli "koridor života", ne pomaže ni brigada Azov (MAPA/FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

13. 02. 2024. u 07:33 >> 03:21

RAT u Ukrajini – 720. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пад Авдејевке све ближи: Руси пресекли коридор живота, не помаже ни бригада Азов (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug

 

Hronika ratnih operacija: Žestoka bitka za Avdejevku, presečen “koridor života” (VIDEO/MAPA)


Oružane snage Rusije su večeras pogodile Pridnjeprovsku termoelektranu u Dnjepropetrovsku. Istovremeno, ukrajinski resursi prijavljuju ozbiljnu štetu na objektu, za čije popravke mogu biti potrebne nedelje ili meseci.

Ilustracija telegram rybar



Istovremeno, ruske trupe su radile na koncentraciji neprijateljskih jedinca u pozadini okupiranog dela DNR. Vazdušno-desantne snage VSU su pogođene u oblasti grada Selidova, kao i u oblastima naselja Kurakhovo, Curukino i Konstantinovka.

U pravcu Bahmuta, ruske jurišne grupe proširile su zonu kontrole južno od Popovske šume i zapadno od Hromova. U međuvremenu, ukrajinske formacije povlače rezerve u pozadinske zone, verovatno se spremajući za kontranapad.

Ilustracija telegram rybar

U Krinkima je usled kratke borbe zaustavljen pokušaj iskrcavanja Oružanih snaga Ukrajine u blizini ruskih položaja. VSU postavlja snimke ukrajinske zastave iznad vodotornja, na maloj udaljenosti od novozauzetih kuća zapadno od glavnog platoa. Nije jasno da li je ovaj snimak star ili ne, ali ovo mesto nije daleko od zone u koju su nedavno ušle Oružane snage Ukrajine.

U rejonu Rabotina ukrajinski helikopter je oboren protivtenkovskim raketnim sistemom (ATGM). Nema promene linija na zemlji.

Kod Marjinke, ruski borci su proširili zonu kontrole i zauzeli trougao pored autoputa kod Pobede. Odnosno, ruske oružane snage su došle do linije sa koje mogu da pokušaju da zahvate periferiju sela.


U oblasti Tern, nakon povlačenja, kao što sam ranije pisao, od Jara Lapteva i Jara Nižnjeg, ruske oružane snage su pokrenule drugu ofanzivu. Do kraja dana, oko pola Jara Lapteva bilo je pod kontrolom RF. Jasno je da Rusi pokušavaju da se jače utvrde da ne bi ponovili manevar povlačenja.

Na Kupjanskom frontu nastavlja se ofanziva ruskih oružanih snaga sa zapadne strane Sinkovke. Čini se da ruska vojska probija položaje ukrajinskih oružanih snaga. Zapadno od jezera Liman, ruski oklopni transporter je naleteo na minu, posada je sišla, ali su čak i pod napadima dronova VSU uspeli da ovladaju položajem Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar


U Avdejevki, Oružane snage Rusije nastavljaju borbe u nekoliko oblasti odjednom. Uzimajući u obzir lošu situaciju VSU u oblasti Industrijske avenije, Oružane snage Ukrajine hitno obnavljaju logistiku. Istovremeno, postoje izveštaji o uspostavljanju kontrole na teritoriji benzinske pumpe.

Borbe se vode severno od Avdejevke u oblasti naselja Novobakhmutovka, severo-zapadno u ataru sela Tonjenjkoje i Severni i zapadno na boku u ataru sela Pervomajskoe i Nevelskoe.

Takođe bitka se vodi i u samom gradu na severu i jugu Avdejevke.

Vreme pomaže i koči u isto vreme. Morate manevrisati kroz maglu i podržavati napade talasnim napadima.

Ruske jedinice su stigle do Industrijske avenije. U toku je napad na “Zenit”. Borbe na severu u oblasti dača i auto depoa.

Put snabdevanja VSU je presečen.

Azov bačen u pakao Avdejevke (VIDEO)

MRAP iz sastava 3. jurišne brigade Azov puca prema presečenom „putu života“ i dobija odgovor od ruske vojske.

Prijavljeno je da na snimku vojnici 3. jurišne brigade (jedna od najspremnijih u Ukrajini) pucaju prema putu za Avdejevku koji su presekle ruske trupe i napuštaju svoje položaje pod vatrom.

Da se ​​radi o „azovicima” govori i oprema, a jedan od oficira nacističke brigade objavio je ovaj snimak.

Nedavno je objavljeno da je, uprkos veoma teškoj situaciji, u Avdejevku poslato pojačanje i to je tačno 3. OSBr.

Brigada je povučena radi popune nakon velikih gubitaka kod Artjomovska pre nekoliko meseci.

 

Ruska avijacija udar po Novomihajlovki: Pad sela predstavljao bi veliki problem za VSU

Ukrajinski vojnici izveštavaju o redovnim udarima ruske avijacije po njihovim položajima na teritoriji naselja Novomihajlovka u DNR.

Kako piše jedan od oficira ukrajinske vojske na svom Telegram kanalu, za samo sat vremena 17 KAB je palo po ukrajinskim položajima u Novomihajlovki. Važno je napomenuti da su komentatori ovog kanala zamerili ukrajinskom vojniku što je pisao na ruskom.

Takođe se navodi da je do Kurahova, koje je glavno čvorište za snabdevanje Ugledarske grupe Oružanih snaga Ukrajine, ostalo još oko deset kilometara. Novomihajlovku, koja se nalazi južno od Kurahova, uz aktivnu vazdušnu podršku, napadaju ruske jurišne jedinice sa tri strane. Ukrajinski izvori, ljudski i psihološko-emocionalni, su iscrpljeni i on više ne može da obuzda neprestane napade. Južno od Marinke, ruske trupe su se probile do ulaza u selo Pobeda.

Gubitak Novomihajlovke preti Oružanim snagama Ukrajine činjenicom da će Oružane snage Rusije preći na bok, presecajući put kojim se snabdeva Kurahovo. U ovom slučaju će se znatno zakomplikovati situacija cele Ugledarske grupe Oružanih snaga Ukrajine.

Postavljen od strane Zelenskog na mesto glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Sirski opravdava svoj nadimak „General 200“, bez obzira na neizbežne velike gubitke, prebacujući rezerve u DNR iz drugih pravaca.

 

Zapadni eksperti: Rusiji ostalo 1.750 tenkova na frontu

Stručnjaci Međunarodnog institutua za strateške studije objavili su analizu u kojoj su naveli da je Rusija prema njihovim procenama izgubila više od 2.900 tenkova, što je prema zaključcima stručnjaka ovog instituta otprilike broj tenkova koje je imala u operativnim jedinicama pre napada na Ukrajinu?!

Stručnjaci opet postavljaju teoriju da Rusija sada koristi preostale zalihe tenkova iz sovjetskog doba.

Foto: Printskrin

-Moskva kvantitetom nadoknađuje nizak kvalitet svojih akcija na bojnom polju, navodi se u godišnjem izveštaju instituta o svetskim oružanim snagama The Military Balance.

Stručnjaci navode da je Rusija na front poslala hiljade starih tenkova sa zaliha i skladišta na ukrajinski front, ponekad šaljući čak 90 vozila mesečno.

-Rusija sada ima 4.000 tenkova u skladištu i 1.750 glavnih borbenih tenkova u aktivnoj vojsci, u rasponu od starog T-55 do modernih T-80 i T-90.

 

Ruske snage na 1,2 km od Časovog Jara (MAPA)

Ruske oružane snage nastavljaju uspešno napredovanje zapadno od Artjomovska (Bahmuta), ne smanjujući pritisak na ukrajinske jedinice. Ruski borci u protekla 24 časa, uprkos izuzetno teškim vremenskim uslovima, zauzeli područje od oko 1,3 km severno i severozapadno od sela Ivanovskoje (Krasnoe).

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinci potvrđuje činjenicu napredovanja ruskih snaga, ukazujući da je širina ofanzivnog fronta premašila jedan i po kilometar. Oni takođe objavljuje detaljnu mapu, koja, u stvari, pokazuje ruski napredak mnogo skromnije nego što zapravo jeste.

Napredovanje u ovom pravcu omogućava ruskim trupama ne samo da značajno steknu uporište na prilazima Časov Jaru, smanjujući sposobnost ukrajinskih snaga da udare po boku, već i da sa severa obuhvate protivničku grupu ukopanu u gore pomenutom selu.

Časov Jar je veliko ukrajinsko logističko čvorište zapadno od Artjomovska. Trenutno se ruske snage nalaze na istočnoj periferiji Časov Jara na udaljenosti ne većoj od 1,2 km.

 

Ovoren Mi-24 VSU (VIDEO)

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski helikopter Mi-24 na zaporoškom pravcu.

 

Ruski VBR pogodio koncentraciju ljudstva VSU (VIDEO)

„Tornado-G“ ruske vojske izveo napad na koncentrisanje ljudstva Oružanih snaga Ukrajine za vreme rotacije jedinica, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pad Avdejevke: Bivša baza PVO VSU u okruženju

Trenutno, jedinice ruske vojske nastavljaju aktivne jurišne operacije na Avdejevki, zatvarajući kotao oko utvrđenih položaja ukrajinske jedinice na prostoru Zenit . To javljaju i sami ukrajinski izvori, koji o situaciji na ovoj deonici fronta pišu na potpuno drugačiji način nego ranije.

Ukrajina je prinuđena da prizna uspehe ruskih snaga koje su izbile na nekoliko pravaca u gradu Avdejevka. Konkretno, ruske jedinice su napredovale u turističkom naselju zapadno od privatnog sektora Avdejevke. Napredovanja se beleže i kod sela Opitno.

Foto Tanjug/AP

Napredujući u ovim pravcima, jedinice ruskih jurišnih snaga zatvaraju kotao oko utvrđenog rejona Zenit, koji se nalazi u blizini restoransko-hotelskog kompleksa Carski lov.

Sada je ovo uporište ukrajinskih snaga skoro opkoljeno. Ruska vojska preduzima ofanzivna dejstva iz četiri pravca. Ukrajinske formacije više ne mogu da snabdevaju vojnu grupu koja se brani u ovom utvrđenom području ni na jednom pravcu.

Istočno od sela Opitnog, ruske jedinice su se ukopavale u blizini šumskog pojasa. Napredovali su do dubine od 450 metara. Tako su ukrajinske formacije u sve težoj situaciji. Gubitak utvrđenog područja Zenit imaće još negativniji uticaj na odbranu ukrajinskih snaga u ovom delu Avdejevke.

Najnoviji izveštaj MO Rusije: Napredovanje kod Donjecka, veliki broj vojnika i tehnike izbačen iz stroja

Ruske snage poboljšale su položaje na prednjem delu krasnolimanskog pravca, protivnik je izgubio do 310 vojnika, a uništena su dva tenka, osam oklopnih vozila, 27 automobila i borbeno vozilo sistema „grad“;

Na donjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje i odbile pet napada formacija ukrajinske vojske;

Ukupni gubici ukrajinskih snaga na donjeckom pravcu iznose do 325 vojnika, tenk i četiri oklopna vozila. Odbijeni su napadi 24 mehanizovane, 5. jurišne, 79, 80. jurišno-desantne brigade oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Ruske snage uništile su skladište municije 126. brigade teritorijalne odbrane ukrajinskih Oružanih snaga;

U poslednja 24 časa ukrajinske snage izgubile su do 180 vojnika i devet jedinica tehnike na kupjanskom pravcu;

Na južnodonjeckom pravcu ubijeno je i ranjeno do 250 ukrajinskih vojnika i uništena dva borbena vozila pešadije, dva oklopna vozila, tri automobila, artiljerijski sistem M777 i radarska stanica;

Foto Tanjug/AP

Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili 63 ukrajinska drona i tri rakete „hajmars“;

Na hersonskom pravcu ruske snage uništile su mesta dislokacije ljudstva i tehnike dve brigade Oružanih snaga Ukrajine, 82. vazdušnodesantne, 65. mehanizovane i 23. brigade nacionalne garde.

FSB uhapsio ukrajinskog diverzanta

Pripadnici Federalne službe bezbednosti Rusije sprečili su diverziju na distributivnoj gasnoj stanici u Lenjingradskoj oblasti, priveden je agent ukrajinskih tajnih službi, od koga je oduzeto pet eksplozivnih naprava, saopštio je Centar za veze sa javnošću FSB Rusije.

Foto: printskrin JuTjub

Kako se navodi u saopštenju, privedeni muškarac priznao je da je nameravao da po zadatku Službe bezbednosti Ukrajine digne u vazduh gasovod.

Povodom incidenta pokrenut je krivični postupak zbog diverzije i nedozvoljenog prometa eksplozivnih supstanci i naprava.

General Suharevski naredio prvi napad VSU u Donbasu 2014.

Novi zamenik glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Vadim Suharevski poznat je po tome da je u aprilu 2014. godine izdao prvo naređenje da se otvori vatra u Donbasu, objavio je ukrajinski „Forbs“.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Sve se dogodilo kod Slavjanska, navodi se u članku.

Dan ranije ustanici su zauzeli zgradu lokalne milicije. Komandant ukrajinske brigade naredio je da se ne puca, ali je Suharevski to prekršio.

 

Čišćenje mina u Crnom moru

Ruski vojnici sproveli su potragu za minama na ključnim rutama u Crnom moru, saopštilo je odeljenje za informacionu podršku Crnomorske flote.

-U uslovima realne opasnosti od mina, minolovci Crnomorske flote izvršili su izviđačku potragu za minama u Kerč-Jenikalskom kanalu i na rutama intenzivnog komercijalnog transporta, saopštila je flota.

Foto pritnskrin jutjub MO Rusije

U saopštenju se ističe da je realna opasnost od mina uslovljena aktivnošću ukrajinske strane usled miniranja pojedinih delova obale i akvatorije.

Posade su sprovele aktivnosti prelaska preko minskih polja i njihovog uništavanja na različite načine u dnevnim i noćnim uslovima.

Napad "noćnih lovaca" na komandni punkt VSU

Ruski borbeni helikopteri Mi-28 izveli su napad na uporišta i ljudstvo ukrajinskih snaga na donjeckom pravcu. U napadu je uništen komandni punkt i ukrajinska oklopna tehnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Posle napada, helikopteri su ispalili termalne mamce kako bi sprečili da ih rakete iz neprijateljskih prenosnih PVO sistema pogode.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

 

Sirski zabranio da se šire bilo kakve informacije o ukrajinskim gubicima

Prema podacima iz Ukrajine, novi glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski zabranio je da se šire bilo kakve informacije o ukrajinskim gubicima u Selidovu, gde se nalazio kamp za obuku hiljadu ljudi, saopštila je glavna urednica „Rusija sevodnja“ i RT Margarita Simonjan.

„Iz Ukrajine pišu da je Sirski zabranio sve informacije o gubicima u Selidovu, gde su naši izveli jak udar. Tamo su obučavali hordu ukrajinske vojske za Avdejevku. Pišu o hiljadu i po ljudi“, napisala je ona na Telegramu.

Selidovo se nalazi u DNR i pod kontrolom je Ukrajinaca. Rusko Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da su izvedeni raketni udari na uporišta jedinica 59. motorizovane brigade pešadije, 79. desantno-jurišne brigade i stranih plaćenika sa oko 600 ljudi. Pored toga, izvedeni su napadi na lokacije gde je koncentrisana vojna tehnika i artiljerijski sistemi u mestima Selidovo, Kurahovo i na području rudnika Korotčenko u DNR, prenosi Sputnjik. 

Foto: Jutjub/The Sun

Mask: "Putin neće izgubiti rat"

Ruski predsednik Vladimir Putin ni u kom slučaju neće doživeti poraz u sukobu u Ukrajini, izjavio je američki biznismen Ilon Mask, prenosi agencija Blumberg.

"U razgovoru sa republikanskim senatorima Ilon Mask je izjavio da predsednik Rusije nikada neće pretrpeti poraz u ukrajinskom sukobu“, navodi se u članku.

Foto: EPA

Biznismen je takođe, tokom diskusije na forumu „Iks spejsis“ kritikovao želju Zapada da svrgne Putina sa vlasti.

Tri civila poginula su u Kremenoj

Tri civila poginula su u Kremenoj u LNR u granatiranju koje su izvele Oružane snage Ukrajine.

Prema saopštenju ministra zdravlja republike Natalije Paščenko na Telegram kanalu, ukrajinske snage gađale su područje gde se nalazi lokalna bolnica.

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

U Dnjepropetrovsku su tokom noći odjeknule eksplozije, javili su ukrajinski mediji.

Portal „Strana“ piše da je nakon eksplozija nekoliko delova grada ostalo bez struje.

U ruskom napadu na Dnjepar oštećena termoelektrana, bez vode deo grada

U noćašnjem napadu ruskih snaga raketama i dronovima na grad Dnjepar, u centralnoj Ukrajini, oštećena je termoelektrana i deo grada ostao je bez vode, saopštile su ukrajinske vlasti, prenosi Tanjug. 

Napad na grad sa nešto manje od milion stanovnika izvršen je projektilom i sa četiri grupe dronova iz više pravaca, navelo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine u objavi na Telegramu.

Najveći privatni ukrajinski energetski distributer DTEK saopštio je da je termoelektrana značajno oštećena, a da u napadu nije bilo žrtava, prenosi Rojters.

Vlasti su navele da je "zbog nestanka struje" delimično obustavljeno snabdevanje vodom.

Gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov izjavio je da je pogođena infrastruktura, ali nije izneo više detalja. Ukrajinska vojska je saopštila da je iznad Dnjepropetrovske, Zaporoške i Hersonske oblasti uništeno 16 ruskih dronova "šahed-136/131", od 23 udarne bespilotne letelice, sa koliko su ruske snage izvele noćašnji napad, prenosi Ukrinform.

BONUS VIDEO:

USTALI PROTIV KURTIJEVOG TERORA: Veliki skup Srba u Kosovskoj Mitrovici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)