ŠTA SU VOJSKE NAUČILE IZ RATA U UKRAJINI: Sukob izbacio u prvi plan novo oružje, kao i promenu vojne doktrine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 02. 2024. u 21:14

ISKUSTVO borbi u Ukrajini počinje da utiče na obuke Oružanih snaga drugih zemalja, navodi časopis The Military Balance 2024 koji objavljuje Međunarodni institut za strateške studije (International Institute for Strategic Studies — IISS).

ШТА СУ ВОЈСКЕ НАУЧИЛЕ ИЗ РАТА У УКРАЈИНИ: Сукоб избацио у први план ново оружје, као и промену војне доктрине

Foto printskrin tviter@UAWeapons

Reč je, između ostalog o tome, da će više pažnje morati da se obrati na artiljeriju, bespilotne letelice-kamikaze, sisteme za borbu protiv bespilotnih letelica, kao i na to koje mogućnosti i pretnje mogu da stvore podvodna bespilotna plovila.

-U mnogim oružanim snagama povećano je interesovanje za podvodna bespilotna plovila, što je bilo i pre rata, primećuju analitičari.

-Ono što podstiče ovaj interes je da takvi sistemi mogu da prate osetljivu vitalnu infrastrukturu koja prolazi kroz slabo praćeno morsko dno i može biti napadnuta, dodaje se u tekstu.

Prema mišljenju stručnjaka, borbe u Ukrajini su pokazale da savremeni ratovi i dalje vuku tragove prošlosti. Na primer, sa prelaskom na pozicione borbe, mine i odbrambena utvrđenja, čija je svrha usporavanje ukrajinske kontraofanzive, dobijaju poseban značaj za Rusiju.

-Neke zapadne vojske su ponovo fokusirale svoje programe na podučavanje trupa da raščiste i savladaju složene prepreke, uključujući rovove, navodi se u tekstu.

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine 2023. godine i kritike njenog sporog napredovanja otkrile su zabludu koja postoji u zapadnim armijama: analitičari su otkrili da je nakon nekoliko ratova, kada su imali ogromnu prednost u vojnoj opremi, postojalo mišljenje da borbena faza sukoba treba da bude brzo završena.

-Ukrajina nas je podsetila da se ratovi, po pravilu, produžavaju, primetili su stručnjaci.

Kijev je, pišu oni, prilagodio svoju protivvazdušnu odbranu za upotrebu preciznih raketa zemlja-vazduh protiv sofisticiranijih ruskih sistema, a da protiv dronova koristi uglavnom protivavionske topove.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)