PENTAGONU FALI 1,6 MILIJARDI $: Bajden želi smanjenje od 18 odsto u nabavci aviona F-35

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 02. 2024. u 21:35

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden želi smanjenje od 18 odsto u broju aviona F-35 koje će Pentagon kupiti sledeće godine nakon što je ograničenje koje je Kongres usvojio na predstojeći budžet za odbranu primoralo administraciju da pronađe nova rešenja za smanjenje portošnje, izjavila su dva izvora upoznata sa situacijom.

ПЕНТАГОНУ ФАЛИ 1,6 МИЛИЈАРДИ $: Бајден жели смањење од 18 одсто у набавци авиона Ф-35

Foto: Profimedia/Ilustracija

Narudžbina Pentagona za nevidljive lovce kompanije Lokid Martin će pasti na ispod 70, u odnosu na očekivanu narudžbinu od 83, za procenjeno smanjenje potrošnje od 1,6 milijardi dolara na avione koji koštaju između 80 miliona do oko 120 miliona dolara u zavisnosti od tipa, preneo je Rojters.

Očekuje se da će Bajdenov ukupni zahtev za budžet za odbranu i nacionalnu bezbednost iznositi 895 milijardi dolara, rekli su izvori, što će dovesti do dubokih rezova u širokom spektru programa, odlaganja postojećih programa i usporavanja napora za stvaranje zaliha oružja iscrpljenih ratovima u Ukrajini i Izraelu.

Pregovori o budžetu između ministra odbrane Lojda Ostina i Kancelarije za upravljanje i budžet Bele kuće uglavnom su zaključeni, ali bi se konačan iznos mogao promeniti pre nego što bude objavljen budžetski zahtev 11. marta.

Pad porudžbina F-35 mogao bi da utiče na Lokid Martin, koji obezbeđuje oko četvrtine svog prihoda od mlaznog programa.

Prošle godine, Pentagon je predvideo da će kupiti 83 komada borbenih aviona F-35 kompanije Lokid Martin za 9,8 milijardi dolara.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)