RAT U UKRAJINI: Ruske zastave u Avdejevki, pala tvrđava Zenit; VSU pokušava protiv udar; Žestoke borbe kod Bahmuta (VIDEO/MAPA/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

15. 02. 2024. u 07:16 >> 02:34

RAT u Ukrajini – 722. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске заставе у Авдејевки, пала тврђава Зенит; ВСУ покушава против удар; Жестоке борбе код Бахмута (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug

 

Hronika ratnih operacija: Ruske zastave u Avdejevki, pala tvrđava Zenit; VSU se povlači iz grada i pokušava protiv udar; Žestoke borbe kod Bahmuta (VIDEO/MAPA)
 

Oružane snage Rusije napale su objekte vojno-industrijskog kompleksa i energetsku infrastrukturu u takozvanim pozadinskim regionima. Ukrajina. Serija eksplozija dogodila se u Dnjepropetrovsku, Zaporožju, Mirgorodu, a takođe i u Lavovu, gde je zbog napada onesposobljena trafostanica. U Kijevu je došlo do eksplozija u fabrici za proizvodnju bespilotnih letelica. Novi napadi na aerodrom Starokonstantinov, koji je počeo da se obnavlja nakon prethodnih napada.


Istovremeno, Belgorod se ponovo našao na udaru češkog MLRS-a Vampira iz ukrajinskih formacija. Ovaj napad je bio najmasovniji od početka ove godine. Prema navodima vlasti, poginulo je sedam osoba, uključujući četvoromesečnu bebu, a 18 je povređeno.

Ilustracija telegram rybar

U hersonskom pravcu nema promena. Ruska vojska pogodila je još jednu grupu za evakuaciju ukrajinskih oružanih snaga.

Foto Tanjug/AP

Portparol grupe trupa Oružanih snaga Tavrija, koja se bori na južnom frontu, rekao je da Oružane snage Ukrajine očekuju ofanzivu Oružanih snaga Rusije u pravcu Zaporožja. U ovom slučaju ruski izvori se slažu sa ukrajinskim.

Na Donjeckom frontu, u Novomihajlovki, nastavlja se ofanziva ruske vojske. Ruske jedinice su stekle uporište u istočnom delu sela i povremeno ulaze u centar. Jedinice se probijaju u pomoć i sa južne strane. Na Pobedi, ruske oružane snage pritiskaju jugoistočno od sela iz pravca „Zverinec-2“.

Foto Tanjug



Na frontu je glavna pažnja bila usmerena na Avdejevski pravac. Najznačajniji događaj dana bilo je zauzimanje legendarnog i najvažnijeg odbrambenog centra Oružanih snaga Ukrajine na jugu Avdejevke – Zenita.

Foto printskrin youtube/Zlatti71/rvvoenkor

Međutim, uspesi ruskih jedinica nisu bili ograničeni samo na ovo. Tako su se na mreži pojavili objektivni kontrolni snimci koji potvrđuju napredovanje Oružanih snaga Rusije duž Industrijske avenije i autoputa O-0542, kao i ulazak na teritoriju industrijske zone AKHZ u zapadnom delu grada.

Ilustracija telegram rybar

Na istočnoj periferiji Oružanih snaga Ukrajine povukli su se sa filtracione stanice u Donjecku dublje u grad, pokušavajući da obuzdaju navalu ruskih jurišnih grupa. Međutim, s obzirom na uspehe ruske armije duž zapadne ivice peščare, ukrajinske formacije tu neće moći dugo da se zadrže.

Sa strane autodepoa, Rusi proširuju zonu kontrole i napredovali su do šumskih zasada kod Lastočkina. Oni stvaraju gušću pokrivenost AKHZ sa juga. Ruske jedinice im se probijaju u susret iz pravca Opitnog – ruska armija nastavlja da približava bokove preko Avdejevke.

Foto: Tanjug/AP

Na Avdejevskom pravcu vode se teške borbe. Riske jurišne grupe su usmerene na presecanje preostalih zemljanih puteva duž kojih Oružane snage Ukrajine snabdevaju garnizon u gradu.

Dok pristigle rezerve Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da otkinu klešta oko svog garnizona Avdejevka deo snaga Oružanih snaga Ukrajine iz centra se povlači u mikrookrug Himik.

U Časovom Jaru, ukrajinske oružane snage nastavljaju povlačenje. Ruske jedinice su napredovale južno od Popovske šume i približile se severnim prilazima Ivanovskog. Napredujući iz pravca sela Černobiljca, ruske oružane snage su se približile Ivanovskom takođe sa istoka. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da izvrše kontranapad, ali su do sada samo malo usporile tempo ruskih napada.


U blizini Ternija na Krasnolimanskom frontu dolazi do juriša na Jar Laptev, ruske jedinice tu nisu uspeli da se učvrste, Oružane snage Ukrajine su uspele da svav potez snažno miniraju.


Potvrđeno je napredovanje Oružanih snaga Rusije u rejonu Ivanovke, u pravcu Kupjanska.

Arsenal od artiljerije do FAB-a pogađa neprijateljske položaje. Pozicione borbe se vode u blizini Peščanoje i Berestovoe, iako je linija fronta i dalje nepromenjena. Kod Sinkovke ruske snage su napredovale sa severoistočne strane.

Foto printskrin telegram rybar

U Rusiji, posle jučerašnjeg gubitka još jednog broda, smenjen je komandant Crnomorske flote admiral Sokolov. Očigledno je da nisu preduzete efikasnije mere, koje su se od njega očekivale, da bi se suprotstavio ukrajinskim pomorskim bespilotnim plovilima i zaštitile luke.

 

Pala tvrđava Zenit

1. Slavjanska brigada podigla je rusku zastavu nad glavnom tvrđavom Oružanih snaga Ukrajine na jugu Avdejevke, zauzevši utvrđenje Zenit!

Na jugu Avdejevke naši borci su bočnim manevrima završili opkoljavanje i zauzimanje moćnog Zenitskog utvrđenja!

Onova Ukrajine skoro 453 milijarde evra

Posleratna obnova Ukrajine koštaće 452,8 milijardi evra, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Procenu su napravile Vlada Ukrajine, Svetske banke, Evropska komisija i Ujedinjene nacije.

Pogođena fabrika avio-motora Motor Sič

U Zaporožju je pogođen industrijski pogon fabrike Motor Sič. Dva projektila su pogodila pogon za sklapanje i remont motora za avione, rekao predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

FOTO: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, značajna šteta je naneta ukrajinskim oružanim snagama, s obzirom na velike gubitke na frontu i velikoj pootrebi za remontom tehnike.

Ranije je šef Zaporoške regionalne administracije Ivan Fjodorov, koga je postavio Kijev, saopštio da je u eksploziji oštećen infrastrukturni objekat.

 

Umerov traži saradnju vojne industrije NATO

Ukrajina visoko ceni pomoć koju joj zapadni saveznici pružaju u borbi protiv ruske agresije i spremna je da razvija i produbljuje saradnju sa Zapadom u oblasti odbrambene industrije i proizvodnje, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

-Ministarstvo odbrane Ukrajine nastoji da stvori mehanizme koji će okupiti partnere iz odbrambeno-industrijskih kompleksa država članica Alijanse i Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

 

Američki mediji: Pad Avdejevke, pitanje je samo vremena

Ukrajinska vojska je već započela delimično povlačenje iz područja Avdejevke, predaja grada ruskim snagama je pitanje vremena, piše Vašington post.

Foto Tanjug

NATO ne da Kijevu aerodrome za F-16

Zapadne zemlje, zbog svojih obaveza u okviru NATO neće dozvoliti Ukrajini da koristi svoje aerodrome za baziranje lovaca F-16 nakon njihove predaje Kijevu, izjavio je predstavnik Ratnog Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignjat.

 

Kotao spreman da proključa: Bliži se pad tvrđave Avdejevka

Ruska vojska nastavlja da zauzima Avdejevku, koja se nalazi skoro blizu severozapadne periferije glavnog grada DNR. Zajedno sa Marjinkom, koja je već zauzeta krajem prošle godine, Donjecka aglomeracija, čak i u SSSR, važila je za jednu od najvećih u zemlji.

Ukrajinske akcije u pokušaju da održe odbranu su sve haotičnije.

Foto AP

 

VSU: Pola ruskih raketa nismo oborili

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da su, odbijajući redovne noćne raketne napade Oružanih snaga Rusije na ciljeve u Ukrajini, navodno uspelo da obori 13 raketa od 26 ispaljenih. Ove podatke saopštili su predstavnici komande Oružanih snaga Ukrajine.

Foto MO Rusije

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Oboren ukrajinski MiG-29, 8 HIMARS-a, 95 dronova

PVO snage oborile su ukrajinski lovac MiG-29 kod Kramatorska;

Ukrajinske snage izgubile su na krasnolimanskom pravcu do 305 vojnika i 15 vozila, među kojima i „bredli“;

Ruske snage izvele su grupni napad na preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, koja proizvode avionske motore i minobacačku municiju. Svi objekti su pogođeni;

Na južnodonjeckom pravcu ruske snage gađale su četiri ukrajinske brigade. Poginulo je i ranjeno do 200 ukrajinskih vojnika. Uništen je komandni punkt 72. ukrajinske mehanizovane brigade;

Na donjeckom pravcu ruske snage nastavljaju da poboljšavaju položaje. Tokom proteklog dana odbijeno je deset ukrajinskih napada. Poginulo je i ranjeno do 360 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri oklopna vozila, uključujući „bredli“ i jedan tenk;

Na kupjanskom pravcu poginulo je i ranjeno do 105 ukrajinskih vojnika;

Ruski PVO sistemi oborili su u prethodna 24 časa osam raketa „hajmars“, jednu avionsku bombu „JDAM“ i 95 ukrajinskih dronova.

 

Moskva: Terorizam

Raketni napad na Belgorod, ima poginulih, među njima i beba.

 

Stoltenberg: Američka pomoć stiže prekasno

NATO već vidi posledice nepostojanja odluke u Sjedinjenim Američkim Državama za nastavkom podržavanja Ukrajine, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg pre početka sastanka ministara odbrane zemalja-članica.

Foto: Profimedia

-Već vidimo posledice činjenice da SAD nisu mogle da donesu odluku, ali očekujem da će SAD moći da donesu ovu odluku, rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje novinara da li će američka pomoć doći u Kijev „prekasno“.

On je istakao da očekuje da će američki Kongres izglasati paket za nastavak podrške Ukrajini, „jer podrška Ukrajini nije dobročinstvo, već doprinos našoj sopstvenoj bezbednosti“.

NATO planira centar za obuku jednica VSU

NATO planira da otvori centar za obuku ukrajinske vojske. Centar treba da pomogne ukrajinskoj vojsci da se potpuno uskladi sa Alijansom, piše španski list "Pais" pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Ruske snage zauzele uporište VSU

Ruske desantne jedinice zauzele su uporište ukrajinskih snaga zapadno od Artjomovska, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug

Pogođena koncentracija jedinica VSU

Ruska vojska uspešno je sprečila rotaciju ukrajinskih jedinica na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kličko: Eksplozije odjekuju Kijevom

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je na Telegram kanalu da u gradu odjekuju eksplozije.

Eksplozija je bilo i u drugim delovima Ukrajine. U Zaporožju, koji je pod kontrolom Kijeva, pogođen je infrastrukturni objekat.

 

U Dnjepropetrovskoj oblasti napadi na infrastrukturne objekte

Šef oblasne vojne uprave Dnjepropetrovsk Sergej Lisak rekao je na svom telegram kanalu da su u četvrtak infrastrukturni objekti pogođeni u toku vazdušnog napada.

"Jutro u Dnjepropetrovskoj oblasti počelo je eksplozijama. Neprijatelj je napao civilnu infrastrukturu", napisao je Lisak.

Prema njegovim rečima, na udaru su se našli i grad Marganec i zajednica Mirovskaja u Nikopoljskom okrugu u regionu, prenose RIA novosti. 

BONUS VIDEO:

I ONOG KURTIJA DA UHAPSITE: Građanin u Nišu imao poruku za predsednika Vučića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024