NEMA NUKLEARNE PRETNJE: Bajden potvrdio – Rusija nije rasporedila oružje u svemir

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 02. 2024. u 23:15

SAD su dobile informacije o tome da Rusija ima tehničke mogućnosti da rasporedi protivsatelitsko oružje u svemiru, ali ne vide znakove da namerava to da realizuje ni neposrednu nuklearnu pretnju po američki narod, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

НЕМА НУКЛЕАРНЕ ПРЕТЊЕ: Бајден потврдио – Русија није распоредила оружје у свемир

Foto: Printskrin JuTjub

Bajden je otkrio zbog kakve „pretnje po nacionalnu bezbednost“ je bio zabrinut američki establišment ove nedelje.

-Pre svega, s obzirom na ono što Rusija sada radi, ne postoji nuklearna pretnja za američki narod ili bilo koga drugog u svetu. Sve što oni rade ili što će raditi povezano je sa satelitima u svemiru i potencijalnim mogućnostima da im nanesu štetu, rekao je Bajden.

Takođe je dodao da Rusija nije lansirala protivsatelitsko oružje u svemir i da se SAD nadaju da se to neće ni dogoditi.

-Takođe, nema dokaza da je Rusija odlučila da ide dalje, odnosno da se bavi nečim u svemiru. Otkrili smo potencijal koji omogućava da se u svemir lansira sistem koji bi teoretski mogao da se bavi nečim što bi nanelo štetu satelitima. To se još nije desilo. I ja se nadam da se to neće ni dogoditi, poručio je Bajden.

Ranije je Bela kuća saopštila da se „pretnja po nacionalnu bezbednost“, na koju je upozoren Kongres, odnosi na „protivsatelitsko oružje“ koje navodno pravi Rusija. Zbog toga je američki predsednik Džozef Bajden naložio administraciji da stupi u direktan kontakt sa Moskvom.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)