RAT U UKRAJINI: Cela brigada VSU zarobljena u Avdejevki? Bekstvo iz grada - Ostavljaju ranjene za sobom (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

17. 02. 2024. u 07:27 >> 00:58

RAT u Ukrajini – 724. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Цела бригада ВСУ заробљена у Авдејевки? Бекство из града - Остављају рањене за собом (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP printskrin jutjub

Kuleba sa kineskim ministrom razgovarao o postizanju mira u Ukrajini

 

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je danas na marginama Minhenske bezbednosne konferencije sa kineskim kolegom Vang Jiem o bilateralnim odnosima dve zemlje i o načinima za obnavljanje pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

- Informisao sam ministra spoljnih poslova Kine o viziji Ukrajine za predstojeći Globalni samit mira u Švajcarskoj. Složili smo se da je neophodno da održimo kontakte Ukrajine i Kine na svim nivoima i nastavimo naš dijalog - napisao je Kuleba na platformi X (Tviter).

Kuleba je izjavio da Ukrajina nastoji da organizuje telefonski razgovor predsednika Volodimira Zelenskog i lidera Narodne Republike Kine Si Đinpinga tokom priprema za samit o ukrajinskoj Formuli mira.

Vang je ranije danas na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da Kina nije pokrenula ukrajinsku krizu i da ne učestvuje u njoj, ali će nastaviti da podstiče mirovne pregovore. 

Kineski diplomata je istakao važnost poštovanja odredbi Povelje Ujedinjenih nacija kada je u pitanju sukob u Ukrajini. 

 

 

Putin čestitao armiji oslobođenje Avdejevke

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je ruskoj vojsci na zauzimanju Avdejevke, rekavši da je reč o važnoj pobedi, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Vladimir Putin je u Kremlju saslušao izveštaj ministra odbrane Sergeja Šojgua o zauzimanju Avdejevke. Predsednik je čestitao našoj vojsci i borcima na tako važnoj pobedi, naveo je Peskov, prenosi RIA.

Foto AP

 

Komandant Azova po treći put gubi od Rusa

Komandant 3. jurišne brigade (Azov), osnivač nacističkog bataljona Azov i nekada ukrajinski poslanik, Andrij Bilecki, zahvalio je ukrajinskim vojnicima „za dostojnu borbu koju su dali protiv neprijatelja kod Avdejevke“.

Foto: Printscreen

 

Cela brigada zarobljena u Avdejevki?

Ako se uzmu u obzir pojačanja koja su nedavno prebačena u Avdejevku, onda se u gradu prema preliminarnim računicama nalazi još oko pet hiljada ukrajinskih vojnih lica.

 

Kao što je već pisano, sada im je naređeno da se povuku odatle na „povoljnije pozicije“.

Istovremeno, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski nije objasnio kako će ukrajinske trupe koje su u Avdejevki blokirale jedinice Oružanih snaga Rusije izvršiti njegovo naređenje da napuste grad.

Foto: Tanjug/AP

 

Zelenski na meti dezinformacija iz Kremlja

Rusija vodi dezinformacionu kampanju protiv predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koja ima za cilj da destabilizuje i podeli ukrajinsko društvo, piše Vašington post, pozivajući se na interna dokumenta Kremlja.

Foto: Tanjug/AP

Poljaci u strahu ili samo podstiču rat u Ukrajini

Ako ruski predsednik Vladimir Putin uspe da osvoji Ukrajinu, on će prikupiti sve njene resurse da napadne Evropu, izjavio je danas u Minhenu ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski.

 

Kuleba kuka u Minhenu na nedostatk oružja

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba saopštio je danas na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da je situacija s količinom i snabdevanjem Ukrajine oružjem "loša".

Foto Tanjug/AP

U toku čišćenje džepova po Avdejevki

Ruska vojska trenutno čisti položaje koje je zauzela u Avdejevki, izjavio je savetnik šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

-Deo Avdejevke je pao, nastavljamo dalje. Preostali su neki sitni delovi otpora koji zbog loše komunikacije nisu napustili svoje položaje. Čistimo taj deo grada koji je pod našom kontrolom, nastavljamo dalje, rekao je on.

Foto Tanjug/AP

On je takođe naveo da trenutno operacije sprovode jurišne i izviđačke jedinice, kao i bespilotne letelice.

-Još uvek je prerano govoriti koliko je ukrajinskih vojnika ostalo u gradu, zaključio je on.
 

Oficir Azova: Povlačenje još traje

Zamenik komandanta 3. jurišne brigade VSU "Azov" rekao je da je operacija povlačenja trupa iz Avdejevke još uvek u toku.

Foto: Printscreen

Očigledno je da su negde militanti još uvek zaglavljeni i nisu se mogli evakuisati.

-Izlaz iz Avdejevke je pravilno i logično rešenje. Ali vrlo ga je teško primeniti.

Situacija u celini je teška u tom pravcu, čekaju nas vrlo složene bitke, rekao je danas ukrajinski oficir Žorin.

 

I Koksara u ruskim rukama

Ukrajinski izvori ukazuju na mapama da je teritorija Avdejevke potpuno izgubljena od strane oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinski izvori tvrde da je i čuvena koksara u rukama ruskih jurišnika.

U međuvremenu, ukrajinske jedinice su prilično gustu minirali prostor fabrike. Shodno tome, kompletno čišćenje objekata u gradu, uključujući i tako velike kao što je navedeno postrojenje, trajaće još najmanje nekoliko dana.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinski izvori su takođe potvrdili i pad područja 9. kvarta. Međutim, tu se i dalje čuje pucnjava.

Ruski vojnici pronalaze ranjenike koje su napustila ukrajinska komanda i njihova „braća“. Nekoliko ranjenih vojnika Oružanih snaga Ukrajine bukvalno je pokupljeno sa ulica Avdejevke u zapadnom delu AKHZ. Jedan od njih je rekao da su pokušali da izađu prema Berdihiju, ali da su bili pod vatrom. Takođe, „oni koji su otišli ​​na unapred pripremljene položaje“ naišli su na sopstvena minska polja, kojih je bilo mnogo praktično duž celog perimetra Avdejevke.

 

Abramsi lek za gubitak Avdejevke

Dok svi pričaju o Avdejvki i njenom padu, na društvenim mrežama pojavio se snimak ukrajinskog tenka Abrams sa reaktivnim oklopom. I sada u blizini linije fronta, a nije aktuelna Avdejevka.

Za sada Abramsi se pojavljuju povremeno kada treba dizati moral kao tenkovi koji su spremni za bitku, ali osim Tik toka i Telegrama na prvoj liniji fronta ga nema.

Foto MoD Ukrajine

Umerov: Povlačenje je ispravna odluka

Šef ukrajinskog Ministarstva odbrane Rustem Umerov rekao je da je odluka o povlačenju ostataka garnizona Avdejevka Oružanih snaga Ukrajine ispravna. Umerov je takođe primetio da je naučio određene pouke iz bitaka za Avdejevku.

Glavnim poukama koje su naučene kao rezultat gubitka Avdejevke, ukrajinski ministar odbrane je nazvao nedovoljan broj sistema PVO na raspolaganju ukrajinske vojske koji mogu da zaustave rusku avijaciju, kao i nedostatak artiljerijskih sistema velikog dometa i municija. Osim toga, prema rečima Umerova, ukrajinskoj vojsci su preko potrebne utvrđene i opremljene linije odbrane.

Foto: AP

 

Beže i ostavljaju ranjene za sobom

Oružane snage Ukrajine haotično napuštaju svoje položaje u Avdejevki, ostavljaju svoje ranjene saborce i beže, rekao je savetnik šefa DNR Jan Gagin.

Foto AP

 

Deo ukrajinskih vojnika zarobljen pri povlačenju iz Avdejevke?

Komandant ukrajinske jedinice "Tavrija", general Aleksandar Tarnavski priznao je da je jedna grupa ukrajinskih vojnika zarobljena pri izlasku iz Avdejvke.

"Odlazak vojnika iz Avdejevke odvijao se po planu. Ipak, u završnoj fazi operacije, pod pritiskom nadmoćnog protivnika, nekoliko ukrajinskih vojnika je zarobljeno", rekao je on, prenosi "Strana".

Zelenskom kriv Zapad za fijasko u Avdejevki?

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smatra da su glavni razlozi za povlačenje ukrajinske vojske iz Avdejevke nedovoljna pomoć Zapada i veštački deficit municije.

On je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da Ukrajini nameću veštački deficit municije, posebno artiljerijske i dalekometne.

Foto: Profimedia

„Naše delovanje je ograničeno dijapazonom naše snage, ali to ne zavisi od nas. I situacija u Avdejevki to potvrđuje“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini je nepravedan.

„Ovaj rat je nepravedan i to sa aspekta prednosti. Ako imaš artiljeriju dometa 20 kilometara, a Rusija dometa 40, eto to je odgovor“, naveo je on

Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevskoj, Žitomirskoj, Vinickoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Černigovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Na krasnolimanskom pravcu ruske snage su zauzele bolje položaje i nanele ukrajinskoj vojsci teške gubitke u živoj sili i tehnici, ukrajinske jedinice izgubile su do 315 vojnika;

- Na kupjanskom pravcu jednice grupe "Zapad" takođe je poboljšala svoje položaje, dok su ukrajinske snage izgubile do 90 vojnika;
- Na kupjanskom pravcu je uništena samohodna haubica poljske proizvodnje "KRAB"
- Na donjeckom pravcu ruske snage su poboljšale svoje položaje, odbile četiri napada Ukrajinaca, dok je ukrajinska vojska izgubila do 360 vojnika;
- Na hersonskom pravcu ruska vojska je likvidirala do 40 ukrajinskih vojnika;
- Na južnodonjeckom pravcu ruske jedinice su poboljšale taktički položaj, a VSU je izgubila više od 170 vojnika;
- Ruska PVO je za prethodna 24 sata oborila tri ukrajinske rakete S-200, sedam raketa "hajmars", tri aviobombe JDAM i 47 dronova;
- Ruska vojska izvela je udare na ukrajinske vojne aerodrome, skladišta i uporišta stranih plaćenika

Ukrajinci u haosu napuštaju položaje

Ukrajinska vojska u haosu napušta položaje u Avdejevki, ostavljajući ranjenike, rekao je za Sputnjik savetnik lidera DNR Jan Gagin.

"Da, zaista, Avdejevku napuštaju jedinice ukrajinske vojske, vidimo da odlaze, odlaze u haosu. To nije ono što je napisao Sirski - napustićemo Avdejevku, ništa slično, ono što se dešava je bekstvo", rekao je Gagin.

Zalenski o povlačenju vojnika iz Avdejevke

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je odluka o povlačenju vojske iz Avdejevke doneta kako bi se sačuvali životi ljudi.

Oglasio se gubernator Kurske oblasti

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt izjavio je da je PVO u prepodnevnim satima oborila ukrajinski dron iznad Kurčatova.

Povređenih nema, kao ni materijalne štete.

U Kurčatovu se nalazi Kurska nuklearka, a na zvaničnoj stranici nuklearke na društvenoj mreži "V kontakte" navedeno je da je situacija redovna i da nivo radijacije nije prešao dozvoljene granice.

Demidov o napadu na Belgorod

Gradonačelnik Belgoroda Valentin Demidov saopštio je da su u raketnom napadu na taj grad u četvrtak oštećena 193 stana, 68 privatnih kuća i još 13 objekata.

Podsetimo, ukrajinske snage izvele su napad raketnim sistemom "vampir". U napadu je poginulo sedam osoba, dok je 19 ranjeno.

Borbe na Kupjanskom pravcu

Borbe se vode na kupjanskom pravcu. Ruski tenkisti su uništili uporište ukrajinskih snaga a artiljerija je uništila ukrajinska sredstva za radio-elektronsku borbu.

Šolc: Pobeda Putina u Ukrajini imaće ozbiljne posledice po EU

Pobeda ruskog predsednika Vladimira Putina u sukobu u Ukrajini imaće ozbiljne posledice po EU, napisao je na društvenoj mreži "Iks" nemački kancelar Olaf Šolc.

"Šta će se desiti ako Putin ostvari uspeh? Posledice po nas će biti veće u svakom pogledu nego naša pomoć Ukrajini", naveo je on u želji da nađe opravdanje za finansijske probleme izazvane podrškom Kijevu.

FOTO: Tanjug/AP

Ruske snage tokom noći oborile preko 30 ukrajinskih dronova u pet regiona

Ruske snage PVO su tokom noći oborile preko 30 ukrajinskih dronova u pet regiona, u oblastima Kaluge, Voronježa, Brjanska, Belgoroda i Kurska, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug. 

Ministarstvo je navelo da je tokom noći zaustavljen ukrajinski napad sa 33 bespilotne letelice tipa aviona, prenosi agencija RIA Novosti.

Ruske vlasti su precizirale da su iznad Belgorodske i Voronješke oblasti presretnuta četiri drona, nad Kurskom - jedan, iznad Brjanska - 18, iznad Kaluge - šest. Lokalne vlasti su takođe prijavile napade ukrajinskih dronova uz informaciju da u njima niko nije povređen. Prema rečima guvernera Voronježa Aleksandra Guseva, ostaci oborene letelice oštetili su krov privatne kuće, navodi ruska agencija.

Avdejevka predata

Oružane snage Ukrajine napuštaju Avdejevku.

Glavnokomandujući ukrajinskih trupa Aleksandar Sirski saopštio je noćas odluku o povlačenju Oružanih snaga Ukrajine iz grada.

Foto: Printscreen

- Na osnovu operativne situacije oko Avdejevke odlučio sam da povučem naše jedinice iz grada i pređem u defanzivu - napisao je Sirski na Fejsbuku.

BONUS VIDEO:

SLOBODA DUBOKO U TEMELjIMA SRBIJE: Putevima nastajanja moderne države

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024