ZAŠTO URSULA NIJE DOŠLA NA ČELO NATO? Mediji prenose - Iza svega stoji Olaf Šolc

Марија Стевановић
Marija Stevanović

17. 02. 2024. u 13:07

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc nije dozvolio da se šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kandiduje na mesto generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse zbog njenog stava o Rusiji, piše nemački list „Velt“.

ЗАШТО УРСУЛА НИЈЕ ДОШЛА НА ЧЕЛО НАТО? Медији преносе - Иза свега стоји Олаф Шолц

AP Photo/Virginia Mayo

„Šolc je bio kategorički protiv toga da Ursula fon der Lajen postane šef NATO-a“, rekao je izvor.

U članku se navodi da je, prema mišljenju kancelara, šefica Evropske unije previše kritički nastrojena prema Moskvi, što može dovesti do problema u dugoročnoj perspektivi.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken je predložio kandidaturu Ursule fon der Lajen, a predsednik SAD Džozef Bajden se obratio Šolcu sa tom idejom, ali je kancelar odbio, piše nemački list.

Ranije je „Forin polisi“ pisao da je anonimni evropski diplomata nazvao proceduru izbora generalnog sekretara NATO, nakon što Jensu Stoltenbergu prestane ovlašćenje, „najnejasnijim izborom“.

Napominje se da se postupak izbora zasniva na konsultacijama između zemalja članica Alijanse. Pretpostavlja se da odluka treba da se zasniva na dogovoru između svih članova, ali najveći uticaj imaju SAD, Nemačka, Francuska i Velika Britanija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SLOBODA DUBOKO U TEMELjIMA SRBIJE: Putevima nastajanja moderne države

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)