RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju ka Lastočkinu i Pobedi; Klima se ukrajisnki mostobran na Dnjepru (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

20. 02. 2024. u 07:25 >> 02:50

RAT u Ukrajini - 727. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напредују ка Ласточкину и Победи; Клима се украјиснки мостобран на Дњепру (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Ruske trupe napadaju gotovo celu liniju borbenog dodira, pokušavajući da razvuku snage Oružanih snaga Ukrajine i spreče upotrebu rezervi u jednoj određenoj oblasti.

Ruska komanda koncentrisala je veliku vojnu silu, 110.000 vojnika na Kupjanskom i Limanskom pravcu i oko 40.000 u oblasti kod Mariupolja.

Šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov rekao je nakon zauzimanje Avdijivke da Rusija još većim koracima ide ka Kijevu.

 

Hronika borbi na frontu: Rusi napreduju ka Lastočkinu i Pobedi; Klima se ukrajisnki mostobran na Dnjepru; Povlačenje kod Severska Solcenpek dejstvuje po VSU (VIDEO/MAPA)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije nanele su udare na lokaciju i sedište Oružanih snaga Ukrajine u Čugujevu. Eksplozije su se dogodile u Dnjepropetrovskoj oblasti. Preliminarno - štrajk na radionicu fabrike Južmaš. Naši su pogodili i vojne i industrijske objekte u Kremenčuškoj, Nikolajevskoj i Zaporoškoj oblasti.U Donjecku ponovo ima mrtvih i ranjenih. Snage PVO oborile su 2 drona u Brjanskoj i Kaluškoj oblasti.

Ilustracija telegram rybar

Na hersonskom pravcu, Oružane snage Ukrajine su se aktivirale na ostrvima u blizini Kozačkih logora. Verovatno traže mesto za iskrcavanje. Oružane snage Ukrajine podržavaju minobacači i tenk sa desne obale.

"Ruska obala još nije potpuno očišćena od VSU, ali Krinki, kao epicentar neprijateljskog mostobrana, više ne postoji“, saopštile su Vazdušno-desantne snage.

Ilustracija telegram rybar


Položaji strana na zaporoškom pravcu, u Rabotinu, gde je ruska vojska nedavno aktivirala front, smešteni su bukvalno sto metara jedna od druge. U toku su bitke. Oružane snage Rusije zauzele su važne visove između Rabotina i Verbovoga, što je značajno otežalo manevre ukrajinskih oružanih snaga. Ruske trupe pogađaju i ključna uporišta Oružanih snaga Ukrajine na jugu Rabotina. VSU, pak, pokazuje snimke ruskih zarobljenika sa zapadne periferije sela. Oružane snage Ukrajine delimično povlače rezerve iz oblasti Orehov i Mala Tokmačka na severu. Oni jačaju liniju odbrane u slučaju proboja ruske vojske.

Foto Tanjug/AP

Na Donjeckom frontu, Oružane snage Rusije kreću se iz pravca Sladkoja, pokušavajući da preseku put snabdevanja Oružanim snagama Ukrajine u Ugljedaru. Aktivirao se novi sektor – severno od Ševčenka, ruske snage su izvršile napad, pretrpeli gubitke u oklopnim vozilima, ali su uspeli da napreduju. Ruska vojska juriša na selo Pobeda – uz podršku tenkova, probili su se do centra, borbe su u toku. Ukrajinske oružane snage dovlače rezerve, usmeravajući ih na napad bukvalno sa točkova. U Novomihajlovki i Georgijevki ruske trupe jurišaju na položaje na zemlji, a artiljerci gađaju kontrolne punktove UAV-a Oružanih snaga Ukrajine.

 

Na Avdejevskom pravcu, vazdušnim i artiljerijskim udarima, ruska vojska otežava ukrajinskim oružanim snagama da konsoliduju svoje pozicije na novim linijama. Rusi su ušli u Lastočkino sa istoka, ali su se povukli ne učvrstivši se. Informacija da je Lastočkino siva zona nije tačna. Pre juriša potrebna je snažna vatrena priprema, što ruska vojska sada radi.

Ilustracija telegram rybar


Na pravcu Artjomovska, Oružane snage Ukrajine javljaju moćnom pritisku Oružanih snaga Rusije na Ivanovskoje i Bogdanovku sa višestrukom nadmoći u artiljeriji.



Na Severskom pravcu situacija nije tako pozitivna. Ruske jedinice su se udaljile sa periferije Belogorovke i iz kamenoloma krede, sada ruski Solncepeki rade po Oružanim snagama Ukrajine koji su se vratili na svoje položaje.


U oblasti Harkova, Oružane snage Ukrajine povlače opremu, uključujući nemačka borbena vozila pešadije, u pravcu Kupjanska. Ruska vojska je odgovorila znatno pojačanim udarima vazdušnih bombi. U rejonu Sinkovke rusi vrše artiljerijsku pripremu, juče je VSU pokušao da izvede kontranapad, ali na kraju nisu uspeli, pa su čak i izgubili položaj.

Očišćena Avdejevka od mina i zamki

Ruske jedinice završile su čišćenje Avdejevke, izjavio je predsednik Narodnog saveta Donjecke Narodne Republike Artem Žoga.

-Teren u Avdejevki je konačno očišćen, danas sam razgovarao sa momcima iz bataljona koji su mi rekli da je tamo sve u redu, i da se spremaju za naredne akcije, kazao je Žoga.

Foto Tanjug/AP

Lider DNR Denis Pušilin rekao je novinarima da će obnova grada biti moguća nakon dodatnog čišćenja terena, deminiranja i početka rada specijalizovanih službi.

Ostin i Umerov o situaciji na frontu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je danas da je razgovarao telefonom sa ministrom odbrane Ukrajine Rusemom Umerovim o najnovijim dešavanjima na bojnom polju.

-Ponovio sam čvrstu posvećenost naše koalicije od oko 50 saveznika i partnera podršci Ukrajini, u trenutku kada se ruski agresivni rat približava drugoj godišnjici, naveo je Ostin na društvenoj mreži X.

Tanjug

Dvojica zvaničnika razgovala su i o rezultatima sastanka ukrajinske kontakt grupe održanog 13. februara, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane SAD

 

„Tigrovi“ izbacuju ukrajinske oružane snage iz Pobede (VIDEO/MAPA)

Kod Marinke, 255. puk Južnog vojnog okruga, probivši odbranu neprijatelja u Pobedi, završio je poraz Oružanih snaga Ukrajine, zauzevši oko 90% sela.

U današnjem snimku, "Deadpool-ova" posada tenkovskog bataljona Tigar 255. puka preciznom vatrom sa zatvorenih položaja uništava položaje sa pešadijom Oružanih snaga. Tenkisti uništavaju kuću u koju je uletela jedna od mobilnih grupa Oružanih snaga Ukrajine.

VSU je izgubio veći deo sela, ali se i dalje krije u ruševinama i podrumima na periferiji sela, odakle ih ruski borci izbacuju.

Takođe, VSU nastavlja da puca, neprestano prebacuje pojačanja i napada, pokušavajući da spreči ruske vojnike da konačno zauzmu selo.

Foto Tanjug

U oblasti Pobede borbe ne prestaju.

VSU iz Konstantinovke periodično dovodi u bitku tenkove Leopard i borbena vozila pešadije M113; mnogo oklopnih vozila su već uništili ruski vojnici.

U susednoj Novomihajlovki, marinci 155. brigade takođe nastavljaju da zauzimaju selo, izbacujući neprijatelja iz ruševina.

Rusi skupljaju zapadnu tehniku ostavljenu kod Avdejevke

Ukrajinska vojska u borbama za Avbdejevku intenzivno je koristila veliki broj primeraka oklopne tehnike kako sa Zapada, tako i Istoka.

Tako samo dan posle ruskog zauzimanja Avdejevke objavljen je snimak kako je ukrajinska posada jednog Bredlija pancirnim zrnima iz topa kalibra 25 mm uništila jedan tenk Leopard A5 koji je ostao u plamenu i jedan Bredli.

 

VSU izgubio Krinki i mostobran na Dnjepru, stradalo 13.000 vojnika

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na hersonskom pravcu tokom kontraofanzive iznosili su 13 hiljada vojnika, saopštio je šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je rekao da su u Krinkima koje su okupirale Oružane snage Rusije u Hersonskoj oblasti bile četiri brigade 30. korpusa marinaca Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug

-Pa, oni (VSU - prim. aut.) su pokušali da se pokažu. Kao rezultat toga, samo ove četiri brigade marinaca i samo u Krinkiju izgubile su 1820 ljudi, ako govorimo generalno, skoro 3400, a ako govorimo o celoj operaciji u Hersonski pravac tokom kontraofanzive, tada 13 hiljada, rekao je Šojgu u intervjuu ruskim novinarima.

 

MO Rusije: Oslobođeno 317 km2

Od početka sprovođenja operativnih dejstava ruskih trupa na svim pravcima od VSU je oslobođeno više od 317 kvadratnih kilometara, izjavio je šef Ministarstva odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Ukupno, od početka sprovođenja dejstava ruskih trupa na svim pravcima, od VSU je oslobođeno više od 317 kvadratnih kilometara, rekao je on ruskim novinarima.

Tokom svoje kontraofanzive VSU je zauzeo 283 km2.

 

Šojgu: Mostobran u Krinkiju ponovo pod kontrolom Rusije

Ruski ministar Sergej Šojgu je rekao da je selo Krinki u Hersonskoj oblasti takođe prešlo pod kontrolu ruske vojske.

Foto Tanjug/AP

 

Očišćena Avdejevka

Ruski vojnici očistili su Avdejevku, saopštio je predsednik parlamenta DNR Artjom Žoga.On je dodao da se vojnici sada pripremaju za dalja ofanzivna dejstva.

Evropska komisija izdvaja novac za Ukrajinu za Moldaviju

Evropska komisija je saopštila da će za Ukrajinu biti izdvojeno 75 miliona evra a za Moldaviju osam miliona na ime humanitarnih projekata, objavljeno je na sajtu EK.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

◾Jedinice Južne grupe Oružanih snaga Rusije poboljšale su situaciju duž linije fronta na donjeckom pravcu;

◾Ruske oružane snage su zauzele povoljnije položaje na avdejevskom pravcu, odbile su 4 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine. Neprijatelj je izgubio oko 425 vojnika;
◾Ruska PVO oborila je avion MiG-29, ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva kod sela Belozjorka, Hersonska oblast;
◾Ruske oružane snage su odbile 4 napada na kupjanskom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 45 vojnika i 7 jedinica tehnike;
◾Oružane snage Ukrajine su izgubile tri tenka na donjeckom pravcu, uključujući "leopard", tri američka oklopna transportera i više od 395 vojnika;
◾Ruska protivvazdušna odbrana presrela je sedam krstarećih projektila Storm Šedou, proizvedene u Velikoj Britaniji;
◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 120 vojnika, sistem M777 i samohodni top M109 Paladin na hersonskom pravcu;
◾Oružane snage Rusije su uništile radarsku stanicu Bukovel-AD i protivtenkovski top MT-12 Rapira, Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu;
◾Ruske oružane snage uništile su na kupjanskom pravcu nemačku haubicu Panzerhaubitze 2000 i američki top M119;
◾Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili oko 190 vojnika, tenk i 4 vozila.
 

Centar Donjecka na meti ukrajinskih raketa

Centar Donjecka se našao na meti ukrajinskih raketa, rekao je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

Tom prilikom, jedna osoba je poginula, četiri su ranjene

Prema rečima gradonačelnika grada Alekseja Kulemzina, oštećene su administrativne zgrade.

Nove jezive informacije o Avdejevki?

U Avdejevki su, prema preliminarnim informacijama, postojala tajna mesta za mučenje i sahranjivanja, Kijev je stanovnike držao u pritvoru iz političkih razloga, rekao je za Sputnjik Rodion Mirošnjik, specijalni izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima.

"Ne isključujemo mogućnost da ćemo dobiti podatke o tajnim zatvorima, tajnim grobnicama i posledicama torture o čemu imamo preliminarne informacije. Stoga će ovaj posao biti pokrenut", rekao je Mirošnik.

"Znamo da su tamo postojali tajni objekti za mučenje - mesta gde su ljude dovlačili zbog politički motivisanih optužbi ili sumnji. Da bi se tačno identifikovali i dobili dokumentovani dokazi, sada je potrebno raditi sa ljudima koji napuštaju Avdejevku", zaključio je on.

"Bugarska odlaže isporuku oklopnih transportera"

Bugarsko Ministarstvo odbrane moralo je da zatraži od NATO-a da finansijska sredstva za isporuku 100 bugarskih oklopnih transportera Ukrajini, piše portal Euraktiv.

„Bugarska odlaže isporuku 100 oklopnih transportera ukrajinskoj vojsci jer je Ministarstvo odbrane zatražilo od NATO-a da pokrije troškove transporta", saopštili su poslanici vladajuće koalicije za Euraktiv.

„Bugarska može da pomogne, ali ovaj proces ne ide potrebnom brzinom – nadam se da će se situacija popraviti. Glasali smo za nabavku oklopnih transportera pre skoro tri meseca, ali za tri meseca nismo uspeli da prevezemo stotinu oklopnih transportera od Sofije do Ruse“, objasnio je poslanik vladajuće koalicije Ivajlo Mirčev.

Istovremeno, on je optužio bugarsko Ministarstvo odbrane za loše uslove rada.

Vazdušna opasnost u dva regiona Ukrajine

Proglašena je uzbuna za vazdušni napad u oblastima Harkov i Dnjepropetrovsk Ukrajine, pokazuju podaci sa onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju zemlje.

Prema mapi, alarm je u naznačenim regionima objavljen istovremeno - u 8.35 po moskovskom vremenu. Alarm se oglasi i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje kontrolišu Oružane snage Ukrajine.

Uništeni dronovi iznad Brjanske i Kaluške oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su ukrajinske bespilotne letelice iznad Brjanske i Kaluške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- 20. februara, oko 8.00 časova po moskovskom vremenu, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica tipa aviona na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi presreli su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu nad teritorijom Brjanske oblasti, a jedna je uništena nad teritorijom Kaluške oblasti - saopštilo je ministarstvo.

Prethodno su tri ukrajinska aviona oborena iznad Brjanske oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!