AMERIKA ŠALJE RAKETE UKRAJINI? Vašington blizu da pošalje projektile dugog dometa Kijevu, ali taj proces koče republikanci

A.Vojinović

23. 02. 2024. u 07:00

DOK je nova finansijska vakcina za Ukrajinu, u vrednosti od 60 milijardi dolara iz budžeta SAD, na čekanju, zbog opstrukcije republikanaca, administracija šefa Bele kuće Džozefa Bajdena pokušava da obezbedi i pošalje Kijevu nove balističke rakete dugog dometa sa kasetnom municijom. Kijev bi, ukoliko dobije novo naoružanje od Vašingtona, prvi put dobio projektile koji mogu da dosegnu sve do Krima. No, ovo kao i sva druga vojna podrška Ukrajini spada pod okrilje predloga zakona o budžetu koji je više nego ikad podelio demokrate i republikance u američkom Kongresu.

АМЕРИКА ШАЉЕ РАКЕТЕ УКРАЈИНИ? Вашингтон близу да пошаље пројектиле дугог домета Кијеву, али тај процес коче републиканци

Tanjug

Krajem prošle godine Amerika je počela da snabdeva Ukrajinu armijskim taktičkim raketnim sistetom, poznatim kao ATACMS, ali im je do sada obezbedila samo starije verzije srednjeg dometa. Neimenovani zvaničnici iz američke administracije izjavili su za En-Bi-Si Njuz da SAD imaju ograničen inventar ATACMS i da nije verovatno da će ih poslati u Ukrajinu bez novca za popunu američkih zaliha. Ukoliko demokrate i republikanci konačno pronađu zajednički jezik i američki Kongres, ipak, odobri više novca za Ukrajinu, SAD bi u svoj prvi novi paket vojne pomoći mogla da uključi nove rakete.

Američki zvaničnici ističu i da su uz projektile dugog dometa spremni da pošalju municiju i artiljeriju, dok ne isključuju da i od saveznika traže da dostave rakete Ukrajini.

- Bez zakona o finansiranju trenutno nemamo paket bezbednosne pomoći koji bismo mogli da damo Ukrajini. U isto vreme, nećemo spekulisati o sadržaju budućih paketa. Obavestićemo vas ako se to promeni - poručuju iz Pentagona.

Nećkali se

ADMINISTRACIJA Džozefa Bajdena uporno se opirala slanju raketa dugog dometa Ukrajini zbog bojazni da će ih Kijev upotrebiti za napad na Krim ili drugi deo Ruske Federacije i tako izazvati eskalaciju sukoba, piše američka TV. Zvaničnici Bele kuće i Pentagona izrazili su sličnu zabrinutost u vezi sa drugim sistemima naoružanja, ali su sada odlučili da ih, ipak, dostave Ukrajini.

Priča o slanju raketa dugog dometa sa kasetnom municijom nije od juče. Ukrajinski zvaničnici mesecima unazad traže od američkih saveznika da im dostave projektile kojima bi mogli da gađaju ciljeve unutar granica Rusije. Potreba Ukrajine za oružjem većeg dometa bila je jedna od glavnih tema razgovora ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

- Proveo sam dobar deo vremena sa Blinkenom govoreći u korist ATACMS. Ukrajini je potrebna verzija rakete koja može da leti 300 kilometara ili više od 180 milja. Postoji samo jedan način da se unište ruski kapaciteti u Ukrajini. Ako želite da pogodite iza linija, poremetite njihovu logistiku i snabdevanje, uništite njihova skladišta municije, to možete učiniti samo raketama dugog dometa - rekao je Kuleba.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je ranije da je pad Avdejevke pokazao da su zalihe oružja dugog dometa potrebne za "uništavanje neprijateljskih formacija".

Američki Senat je prošle nedelje usvojio paket pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan "težak" 95 milijardi dolara. Ali, da bi zakon stupio na snagu, mora da ga usvoji i Predstavnički dom Kongresa, u kom republikanci imaju većinu. Podrška u drugom domu američkog Kongresa je pod velikim znakom pitanja, jer republikanci, rame uz rame sa svojim liderom i favoritom za predsedničku nominaciju "crvenih" na izborima u novembru Donaldom Trampom, ne podržavaju novo vojno snabdevanje Ukrajine. Takođe, ne zna se ni kada bi moglo da dođe do izjašnjavanja u Donjem domu, kao ni da li će članovi partije bivšeg predsednika promeniti mišljenje.

Bez "taurusa" iz Nemačke

NEMAČKI Bundestag odbacio je juče zahtev opozicionih demohrišćana za isporukom krstarećih raketa "taurus" Ukrajini, većinom glasova vladajuće "semafor koalicije" koju čine socijaldemokrate, Zeleni i liberali. Opozicioni demohrišćani, prethodno su zatražili preokret u nemačkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, koji bi omogućio isporuku raketa "taurus" Kijevu. Predsednik poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Fridrih Merc istakao je da "Ukrajina i dalje ne dobija u punoj meri sredstva koja su joj potrebna da bi se uspešno odbranila od ruske agresije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!