RAT U UKRAJINI: Granatiran centar Donjecka, pogođena zgrada – ima poginulih

Марија Стевановић
Marija Stevanović

24. 02. 2024. u 07:18 >> 00:55

RAT u Ukrajini - 731. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Гранатиран центар Доњецка, погођена зграда – има погинулих

Foto Tanjug/AP

London izdvaja izdvaja novi paket vojne pomoći Kijevu

Velika Britanija izdvojiće 245 miliona funti za pomoć Oružanim snagama Ukrajine zbog kupovine municije i revitalizacije lanca snabdevanja granatama, saopštila je britanska vlada.

Najavljeno je i potpisivanje serije ugovora vrednih milion funti, između agencije za nabavku oružja britanskog Ministarstva odbrane i kompanije Cook Defence Systems, za kupovinu stotina rezervnih delova gusenica za ukrajinske tenkove i oklopna vozila.

(Tanjug)

 

Fon der Lajen: Obezbedićemo uslove za pregovore sa Ukrajinom u martu

Evropska komisija će sredinom marta obezbediti opšte okvirne uslove za početak pregovora sa Ukrajinom o pristupanju EU, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Kijevu.

- Započeli smo proces skrininga. Ima puno posla i veliki je raspored. Podstičem vas da sledite preporuke Evropske komisije. Sa naše strane, obezbedićemo opšti okvir za pregovore sredinom marta - rekla je Fon der Lajen.

(Ukrinform)

 

G7: Podržavaćemo Ukrajinu "koliko god bude potrebno"

Lideri zemalja Grupe sedam (G7) obećali su da će podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno" u ratu protiv Rusije, uz poruku da će da traže načine da nateraju Moskvu da plati za nanetu štetu.

- Kako Ukrajina ulazi u treću godinu ovog nemilosrdnog rata, njena vlada i njen narod mogu da računaju na podršku G7 koliko god je potrebno - naveli su lideri G7 na video-konferenciji sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na drugu godišnjicu rata.

(Reuters)

 

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova usvojilo ukrajinski način pisanja Kijeva

 

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke danas je zvanično usvojilo ukrajinski način pisanja grada Kijeva, menjajući pravopis u zvaničnom imenovanju grada sa ruske transliteracije Kiew u ukrajinski Kyjiw.

Nemačka vlada i privatne kompanije redovno se pozivaju na imenik Ministarstva spoljnih poslova o stranim zemljama kada je reč o uputstvima u vezi sa pravopisom i stilom, preneo je "Kijev indipendent".

Ministarstvo je tu promenu opisalo kao nešto što je "za mnoge već dugo bila uobičajena praksa".

Ministarstvo spoljnih poslova sada "postepeno menja pravopis" na svojim sajtovima, natpisima ambasada i zvaničnim pečatima.

Dok na adresi sajta Ambasade Nemačke u Kijevu i dalje stoji Kiew, u tekstu na sajtu stoji nemačka ambasadu u gradu Kyjiw.

Ukrajinski pravopis počeo je da se pojavljuje u njemačkoj upotrebi 2021. godine, navodi nemački list "Velt".

 

U martu stižu dolari u Kijev

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je da će prva tranša od 4,5 milijardi evra iz fonda koji je planiran za pomoć Ukrajini biti isplaćena u martu.

Ukupna suma koju će Ukrajina dobiti u periodu 2024-2027. godine je 50 milijardi evra.

Fon der Lajen, koja je u poseti Kijevu, sastala se sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljom.

Na sastanku je osim finansijske pomoći bilo reči o izvozu robe iz Ukrajine i o saradnji u odbrambenoj industriji.

Pobuna u Nemačkoj oko isporuke oružja Ukrajini

Ukrajina nije član ni NATO ni EU tako da Nemačka nema obaveze prema njoj kao što ima prema saveznicima, izjavio je kopredsednik stranke "Alternativa za Nemačku" Tino Hrupala.

Kako je naglasio, Ukrajina ne može da dobije rat jer isporuke oružja ništa neće rešiti.

Hrupala se izjasnio za obnavljanje trgovinskih odnosa sa Rusijom.

Granatiran centar Donjecka, pogođena zgrada – ima poginulih

Ukrajinska vojska je granatirala centar Donjecka, pogođena je višespratna stambena zgrada, ima poginulih, javlja reporter Sputnjika sa lica mesta.

Granata ja pogodila gornje spratove zgrade u Vorošilovskom rejonu Donjecka, a za sada se ne zna tačan broj ni poginulih ni ranjenih.

Najnovije informacije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije

- Na kupjanskom pravcu su jedinice „Zapad“ porazile mehanizovane brigade ukrajinske vojske i odbile tri napada u Harkovskoj oblasti. Kijev je izgubio oko 55 vojnika, dva pikapa i samohodnu haubicu „gvozdika“.

- Jedinice „Zapad“ su na donjeckom pravcu poboljšale položaje, uništile dve brigade u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ukrajinska vojska je izgubila više od 395 vojnika, dva tenka, četiri oklopna vozila, devet automobila, samohodnu haubicu „gvozdika“ i haubicu D-30.
- U pravcu Avdejevke su jedinice „Centar“ zauzele povoljnije položaje i nanele poraz ukrajinskoj vojsci i tehnici. U DNR-u su odbijena dva napada ukrajinskih jurišnih brigada. Kijev je imao oko 425 ubijenih i ranjenih vojnika, uništena su tri tenka, deset oklopnih vozila i 24 automobila.
- Na južnodonjeckom pravcu su jedinice „Istok“ porazile urajinsku vojsku u Zaporoškoj oblasti. Kijev je izgubio oko 125 vojnika, uništeno je šest automobila i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje.

Foto Tanjug/AP


- Jedinice „Dnjepar“ su u Zaporoškoj oblasti porazile dve mehanizovane brigade ukrajinske vojske. Kijev je izgubio oko 35 vojnika, uništeno je osam automobila i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje, samohodna haubicu „gvozdika“ i haubica D-30. Uništeno je i skladište naoružanja ukrajinske vojske.
- Operativno-taktičkom avijacijom, bespilotnim letelicama, raketnim jedinicama i artiljerijom je ruska vojska porazila ukrajinsku vojsku i tehniku u 117 rejona.
- Sredstvima protivvazduhoplovne odbrane u DNR-u su srušena dva aviona MiG-29 ukrajinske vojske. Tokom dana je ruska vojska presrela avionsku bombu JDAM i dva sistema „hajmars“ američke proizvodnje. Uništeno je 92 ukrajinska drona u DNR-u, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
- Od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 574 aviona, 267 helikoptera, 13.315 dronova, 473 raketnih kompleksa, 15.207 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 1.223 višecevna bacača raketa, 8.152 artiljerijska oruđa i minobacača i 19.030 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.

Australijski spisak sankcija

Australijske vlasti su objavile spisak antiruskih sankcija koje se odnose na 55 fizičkih i 37 pravnih lica, izjavio je ministar inostranih poslova Australije Peni Vong.

Zaboravljeni Ukrajinci u Avdejevki se masovno predaju

Ostaci ukrajinske vojske koji su zaostali u Avdejevki se masovno predaju, već je oko 200 ukrajinskih vojnika u zarobljeništvu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Već smo oko 200 ukrajinskih vojnika zarobili, u narednim danima planiramo još oko sto“, rekao je komandant ruske vojne grupacije „Centar“ Andrej Mordvičev ruskom ministru odbrane Sergeju Šojgu.

Borelj: Rat u Ukrajini promenio istoriju Evrope, ali neće geografiju

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je, povodom dvogodišnjice rata u Ukrajini, da je EU na strani Kijeva od početka sukoba koji je, kako je naveo, promenio istoriju Evrope, ali neće nasilnim putem njenu geografiju.

- Obeležavamo dve godine od brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. EU je bila na strani ukrajinskog naroda od tog tragičnog jutra koje je promenilo istoriju Evrope, ali neće ponovo na silu promeniti njenu geografiju, napisao je Borelj danas na X platformi.

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

U prestonicu Ukrajine stigli - Ursula fon der Lajen, Meloni, Trudo...

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Kijev, povodom obeležavanja dvogodišnjice ruske agresije na Ukrajinu, a u tu zemlju stigli su i italijanska premijerka Đorđa Meloni, premijer Belgije Aleksandar De Kro i i kanadski premijer Džastin Trudo.

Lajen je u objavi na X platformi napisala da Evropska unija čvrsto stoji uz Ukrajinu, dok, kako je navela, ta zemlja ne bude konačno slobodna.

- U Kijevu na obeležavanju dvogodišnjice rata Rusije protiv Ukrajine. I u čast izuzetnog otpora ukrajinskog naroda. Više nego ikad, čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Finansijski, ekonomski, vojno, moralno. Dok zemlja ne bude konačno slobodna", navela je Fon der Lajen.

Masovni napad dronovima na Lipeck

Ukrajina je pogodila metalurški kombinat u Lipecku tokom masovnog napada dronovima na Rusiju u noći između petka i subote.

Foto: Printscreen/Telegram

Velika eksplozija odjeknula je nešto posle ponoći nakon čega je plamen zahvatio metalurško postrojenje. Meštani Lipecka navode da su na nebu primećena četiri drona dok se na snimcima vide stubovi dima koji se izdižu iznad kombinata.

Oboreni ruski dron pao na stambeni deo Odese

Ukrajinska vojska je saopštila da je noćas jedan od oborenih ruskih dronova pao na stambeni deo Odese i izazvao požar u stanu, u kojem je jedna osoba poginula.

Navedeno je da su iz požara, koji je brzo ugašen, spasioci uspeli da izvuku žensku osobu, koja je hospitalizovana u "teškom stanju", kao i dve osobe iz susednog stana koje su "prebačene u bolnicu sa opekotinama i drugim povredama", prenosi Unian.

Dve godine od početka rata Rusije i Ukrajine

Ruske trupe započele su operaciju u Ukrajini pre dve godine, 24. februara 2022. Prema terminologiji zvanične Moskve, reč je o specijalnoj operaciji izazvanoj odnosom prema ruskom stanovništvu u Ukrajini, odnosno prema Donjeckoj i Luganskoj republici, koje su prethodno i zatražile intervenciju.

Zvanična Moskva vojnu operaciju je predstavila i kao denacifikaciju, osim demilitarizacije. Iako je reč o sukobu koji je nižim intenzitetom započeo 2014, i trajao od tada, a jedan od povoda za direktnu intervenciju februara 2022. verovatno je bila činjenica da je zvanični Kijev obelodanio odbacivanje Budimpeštanskog sporazuma iz decembra 1994. kojim je Ukrajina odustala od atomskog programa u vojne svrhe.

BONUS VIDEO:

ŠTA DA URADITE KADA PODSTANAR PROMENI BRAVU: Advokat Ljiljana Popadić otkriva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)