RAT U UKRAJINI: Ruska vojska ušla u Rabotino

Марија Стевановић
Marija Stevanović

25. 02. 2024. u 07:44 >> 00:51

RAT u Ukrajini - 732. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Руска војска ушла у Работино

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zelenski o situaciji sa rasutim žitom: Poljska vlada to može da reši

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da veruje da poljska vlada može da reši problem kvarenja ukrajinskog žita na graničnim prelazima.

- Ne razumem čemu sve ovo služi. Opet politika i takva priča da bi imalo šta da se objavi u medijima, a što je posebno neprijatno - u ruskim medijima. Veoma je neprijatno što se ovim činjenicama igramo na njihovoj strani. I čini mi se da to jednostavno nije u redu -  rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

On je napomenuo da Ukrajina čini sve da ne „blokira” odnose sa Poljskom i poručio da nova poljska vlada treba da reši ovo pitanje veoma brzo.

- Ne govorim šta treba da radite u državi, to je vaše pravo, a nikako naša priča. Ali što se tiče međunarodnih odnosa sa Ukrajinom, ovo je pogrešno: zrno se samo prospe četvrti put...Moguće je ovo rešiti. Kako? Služba bezbednosti, policija, graničari imaju dovoljno mogućnosti, ukoliko postoji volja - rekao je Zelenski.

Ministarstvo za rekonstrukciju je saopštilo da je ukrajinsko žito ponovo razbacano na železničkoj stanici u Poljskoj. 

Incident se dogodio u noći između subote i nedelje, kada se na poljskoj železničkoj stanici „Kotomjež“ prosulo osam vagona ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, pri čemu je oštećeno oko 180 tona žitarica.

 

 

Zelenski: Ukrajina ima plan za kontraofanzivu, sa Putinom nemoguće razgovarati


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina ima plan za novu kontraofanzivu, istovremeno dodajući da u ovom trenutku ne vidi mogućnost pregovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Rusija će pripremati svoju ofanzivu početkom leta ili krajem maja. Oni će se pripremati. Mi ćemo se pripremati za njihov napad. Imamo plan, on je jasan, ali ne mogu da iznosim detalje", rekao je Zelenski na konferenciji za medije "Ukrajina 2024 - prenosi Rojters.

On je naveo da je trenutno nemoguće sesti za pregovarački sto sa Putinom, jer on, kako tvrdi, ne želi nikoga i ništa da čuje.

- Da li je moguće razgovarati sa gluvom osobom? Da li je moguće razgovarati sa osobom koja ubija svoje protivnike? Pitanje je na pravnom i političkom nivou. Ponudićemo platformu na kojoj on (Putin) može da prihvati da je izgubio ovaj rat i da je to bila velika greška  rekao je Zelenski.

On je potvrdio i da će Kijev predati svoj mirovni plan Moskvi na konferenciji u Švajcarskoj, ali da to ne treba tumačiti kao pregovore.

Na pitanje novinara o razgovoru sa Putinom 2019. godine u Parizu, Zelenski je rekao da je on trajao dugo i da mu je tada rekao da Minski sporazumi neće imati efekta.

- Sama ideja o povlačenju trupa duž linije kontakta neće funkcionisati. Već sam imao iskustvo, prošao sam tada liniju kontakta i imao sam iskustvo koliko dugo nam je trebalo. Stalno je postavljao pitanje prekida vatre... Ne sećam se tačno da li me je nešto iznenadilo u ličnom kontaktu... Ne sećam se detalja -  priznao je on, preneo je Unian.

Zelenski je objasnio da bi tada povlačenje trupa značilo 20 godina zamrznutog sukoba.

Prema njegovim rečima, drugo pitanje o kome su razgovarali, je bio gas, dok je treće pitanje je bila razmena zarobljenika. 

Lideri Normandijske četvorke – predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastali su se 10. decembra 2019. godine u Parizu. Nakon sastanka jedan na jedan sa ruskim kolegom, Zelenski je rekao novinarima "da je  veoma teško pregovarati sa Putinom". 

 

 

RUSKA VOJSKA UŠLA U RABOTINO: Palo važno ukrajinsko uporište

Ruska vojska je ušla u Rabotino, nastavlja ofanzivu, "melje" ukrajinsku vojsku, saopštio je gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

On je dodao da su Oružane snage Ukrajine u Rabotinu izgubile hiljade vojnika i ogromnu količinu tehnike.

Kako je primetio zvaničnik, ovo naselje je donedavno za kijevske vlasti bilo glavni simbol letnje kontraofanzive.

 

Nemačka povećala obim pomoći


Nemačka je odlučila da poveća obim humanitarne pomoći Ukrajini na 100 miliona evra, tako da je ukupna suma te podrške milijardu evra, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Nemačke.
 

Gradonačelnik Londona pozvao Vladu Velike Britanije da konfiskuje imovinu Rusa

Gradonačelnik Londona Sadik Han pozvao je Vladu Velike Britanije da konfiskuje imovinu Rusa u britanskoj prestonici u vrednosti od oko 1,4 milijarde dolara i da za taj novac obezbedi stanove za izbeglice iz Ukrajine, prenose britanski mediji.

U pismu koje je upućeno ministru za socijalno-ekonomski razvoj Majklu Gouvu navedeno je da bi od tog novca mogla biti finansirana izgradnja 4.000 kuća.

Lukašenko: Ako Kijev ne krene na pregovore sa Moskvom...

Kijevske vlasti moraju da pođu na pregovore sa Rusijom, inače su Ukrajini dani kao državi odbrojani, smatra predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

On je naveo da postoji dovoljno osnova za mirne pregovore za rešavanje sukoba u Ukrajini i, stoga, treba stati i sesti za pregovarački sto.

„Razloga sada ima više nego dovoljno… Vidite kako se razvijaju događaji u Ukrajini. Loše se razvijaju (za Ukrajinu). I ne radi se o Avdejevki“, objasnio je Lukašenko tokom konferencije za medije nakon glasanja na parlamentarnim izborima.

On je primetio da su Rusi veoma ozbiljno krenuli putem mirnog rešenja ovog sukoba.

Kamišin: Ukrajina već ima rakete domaće proizvodnje

Ukrajina već ima rakete domaće proizvodnje dometa 700 kilometara, izjavio je ukrajinski ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin.

„Za nas je najvažniji raketni program, ali o njemu neću reći ništa više nego što je rekao moj predsednik. Imamo oružje dugog dometa koje pogađa metu udaljenu 700 kilometara“, rekao je Kamišin na konferenciji „Ukrajina. 2024. godina“.

Kamišin je dodao da će Ukrajina 2024. godine povećati proizvodnju i upotrebu zemaljskih robotizovanih sistema.

„Prošle godine smo videli dronove u akciji u vazduhu, videli smo ih na moru. Ova godina će biti godina kada ćemo ih videti na zemlji. Ovo će biti godina kada ćete čuti više o kopnenim robotizovanim sistemima“, precizirao je on.

Kamišin takođe tvrdi da su napade na strateške objekte Rusije izvršili dronovi ukrajinske proizvodnje.

Sirski o sitaciji na frontu

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski napisao je na svom Telegram kanalu da vojska prelazi na „manevarsku i pozicionu odbranu“ zbog teške situacije u zoni borbenih dejstava, ali je potom izmenio tekst saopštenja.

Donjeck na udaru

Oružane snage Ukrajine ponovo su granatirale Donjeck, prilikom čega je ranjena jedna ženska osoba.

 

Kijev očekuje da će na leto dobiti poziv za članstvo Ukrajine u NATO

Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak izjavio je da Kijev očekuje da će na leto dobiti poziv za članstvo Ukrajine u NATO-u.

Prema njegovim rečima, u subotu je održan specijalni sastanak u Kijevu, kojem su prisustvovali bivši britanski premijer Boris Džonson i bivši predsednik Poljske Aleksandar Kvašnjevski.

„Samo će poziv Ukrajini u NATO dati Evropi i svetu realne šanse da se vrate istinskoj bezbednosti. Ukrajina teži da poziv dobije na samitu Severnoatlantske alijanse u Vašingtonu, na leto 2024. godine“, napisao je Jermak na Telegramu.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruske snage zauzele su povoljnije položaje na avdejevskom pravcu i odbile sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine. Poginulo je i ranjeno do sto ukrajinskih vojnika, a uništena su četiri oklopna vozila ukrajinskih snaga, raketni sistem „grad“, haubica D-30 i stanica za radio-elektronsko ratovanje „bukovelj AD“;

- Gubici ukrajinske vojske na donjeckom pravcu – više od 360 vojnika. Uništen je američki sistem M777 i nemačko artiljerijsko oruđe „pancerhaubice 2000“;
- Ruske snage su u protekla 24 časa uništili tri ukrajinske brigade na južnodonjeckom pravcu. Poginulo je i ranjeno do 140 ukrajinskih vojnika;
- PVO sistemi ruske vojske su tokom proteklog dana uništili 77 ukrajinskih dronova;
- Ruske snage odbile su četiri kontranapada na kupjanskom pravcu. Ukrajinske snage izgubile do 180 vojnika. Uništen je tenk, sistem M777 i artiljerijsko oruđe D-20;
- Na južnodonjeckom pravcu, ruska vojska uništila je vozilo raketnog sistema „grad“;
- Na hersonskom pravcu u Rabotinu odbijena su dva napada ukrajinskih snaga. Poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika i uništen sistem M777.

Borelj: Ishod sukoba u Ukrajini uskoro bi mogao biti rešen

Ishod sukoba u Ukrajini uskoro bi mogao biti rešen, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

„Moramo učiniti više i to brzo: rat bi mogao biti rešen u narednih nekoliko meseci. Pružati otpor znači pobeđivati“, izjavio je Borelj i dodao da zemlje Evropske unije moraju da povećaju odbrambenu sposobnost da bi bile spremne za sve moguće događaje.

Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Ruski dežurni PVO sistemi oborili su jutros ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Tokom proteklog dana ukrajinska vojska je više od 10 puta napala Belgorodsku oblast bespilotnim letelicama, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Gladkov.

Zelenski: Kijev neće koristiti zapadno oružje za napade na Rusiju

Ukrajina neće koristiti oružje koje su joj predali saveznici za napade na ciljeve na teritoriji Rusije, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, prenosi ukrajinski portal „Strana".

„Ukrajina nema mogućnost, nema prava i nikada neće koristi oružje partnera na drugim teritorijama osim ukrajinske“, izjavio je Zelenski.

Foto: Tanjug/AP

Ove sedmice dobro upućeni izvor je za Sputnjik rekao da je Zapad zatražio od Kijeva da mu dostavi spisak ciljeva na teritoriji Ruije i da obrazloži svrsishodnost napada na te ciljeve.

Prema njegovim rečima, zemlje NATO-a koje isporučuju dalekometno naoružanje „odlično znaju da ukrajinsko rukovodstvo koristi terorističke metode, izvodeći raketne napade na civilne objekte na ruskoj teritoriji, ubijajući civile“.

Oružane snage Ukrajine stalno granatiraju centralne i pogranične regione Rusije, izvode napade bespilotnim letelicama i organizuju diverzije.

"Sve je u rukama Putina"

Pitanje trajanja sukoba u Ukrajini ostaje u rukama ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi američka radio-stanica „Dablju-Vaj-Es-O“.

„Nema sumnje da odluka o tome koliko će SVO trajati ostaje na Putinu“, navodi se na portalu radija.

U članku se napominje da je ruski lider u poslednje vreme pokazao uverenost u vojnu i ekonomsku stabilnost zemlje, dok Ukrajina sve češće doživljava poteškoće na bojnom polju.

Nuland: To nije ta Rusija koju smo želeli

Sadašnja Rusija nije ona zemlja sa kojom bi Sjedinjene Američke Države želele da sarađuju, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktora Nuland za „Si-En-En“.

„To nije ta Rusija koju smo, iskreno govoreći, želeli. Mi smo hteli partnera koji će biti orijentisan prema Zapadu, evropskog partnera“, istakla je Nuland.

Berbok završila u skloništu u Odesi

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok bila je prinuđena da provede oko 15 minuta u skloništu tokom posete Odesi zbog upozorenja o vazdušnom napadu, prenosi nemački list „Cajt“.

Analena Berbok, kopredsednica Zelenih / Foto AP

Ranije je saopšteno da je Berbok stigla u posetu Odesi, ali da njena poseta nije najavljena iz bezbednosnih razloga.

Prema pisanju nemačkog časopisa „Špigl“, Berbok je zajedno sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom posetila gradsku luku, nakon čega je obaveštena o „bezbednosnoj situaciji na Crnom moru“.

Kijevske snage sprečene da izvedu teroristički napad?

Ruski PVO sistemi sprečili su pokušaj kijevskih snaga da izvrše teroristički napad na teritoriju Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Iznad Belgorodske oblasti uništena su dva drona, a iznad Crnog mora – još četiri, ističe se u saopštenju.

Ruske snage uništile skladište municije ukrajinske vojske na Dnjepru

Artiljerijsko-desantne snage grupe „Dnjepar“ uništile su privremenu bazu i poljsko skladište municije Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, borbe su vođenje tokom noći, korigovanje vatre izvršeno je pomoću dronova sa termovizorom. Bespilotna letelica takođe je zabeležila pogađanje i uništavanje cilja.

Eksplozije u Kijevskoj oblasti

U Kijevskoj oblasti u blizini Kanevskog akumulacionog jezera odjeknule su eksplozije, javila je televizija „Mi smo Ukrajina“.

Takođe se navodi da je u toj oblasti aktivirana PVO.

Žestoke borbe na zaporoškoj liniji fronta

Predsednik zaporožskog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov izjavio je za Sputnjik da se u selu Rabotino vode žestoke borbe na zaporoškoj liniji fronta.

„Rabotino je postalo jedno od uzavrelih tačaka na zaporoškoj liniji fronta. Sada se tamo vode žestoke borbe, uključujući i u centru sela. Inicijativa je u rukama ruskih boraca, a postoji i podrška artiljerije i frontovske avijacije. Neprijatelj se aktivno odgovara, koristeći mnogo dronova. Ima artiljerijskih dvoboja. Bitka za Rabotino se nastavlja“, rekao je Rogov.

BONUS VIDEO:

ĐILAS I EKIPA SA NjOM RUŠE SRBIJU: Presrećna Viola fon Kramon čestitala Kosovu "dan nezavisnosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!