"PROŠIRENJE I RAZVOJ BRIKSA MENJAJU MAPU SVETSKE EKONOMIJE" Vang Ji: Kina podržava da se samit održi u Rusiji

Novosti online

07. 03. 2024. u 15:25

PROŠIRENjE i razvoj BRIKS-a unose ozbiljne promene u svetsku ekonomsku strukturu, a takođe doprinose održanju globalnog mira, izjavio je ministar spoljnih poslova Vang Ji.

ПРОШИРЕЊЕ И РАЗВОЈ БРИКСА МЕЊАЈУ МАПУ СВЕТСКЕ ЕКОНОМИЈЕ Ванг Ји: Кина подржава да се самит одржи у Русији

Foto Shutterstock

- Razvoj i rast zemalja BRIKS-a označava jačanje snaga za održanje mira i proširenje fronta globalne pravde - istakao je on na konferenciji za novinare u Pekingu.

Vang je naglasio da to „ne treba posmatrati kao izazov“.

Prema njegovim rečima, u širem smislu, proširenje organizacije je manifestacija uspona grupe Globalni jug i ubrzanja svetskog multipolarnog procesa.

- Udeo globalnog juga u svetskoj ekonomiji porasla je za više od 40 odsto i to duboko menja sliku svetske ekonomije - ocenio je kineski ministar.

On je objavio da Kina podržava da se nakon proširenja brojnog sastava, samit BRIKS održi u Rusiji.

Grupa BRIKS je od svog osnivanja 2006. godine prošla dva talasa širenja.

Prvobitnoj postavi, koja je uključivala Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, pridružila se Južnoafrička Republika 2011. godine. U avgustu 2023. još šest zemalja (Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Etiopija i Argentina) pozvano je da se pridruži bloku, ali je Argentina krajem decembra odbila da se pridruži. Od 1. januara u BRIKS predsedava Rusija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HAOS NA CETINjU: Crnogorski nacionalisti protestuju ispred parlamenta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)