RAT U UKRAJINI: Redak snimak obaranja MiG-29; ISW - Rusi napreduju na tri pravca; Elitna 47. brigada VSU dobila 4. komandanta (VIDEO/FOTO)

Novosti online

11. 03. 2024. u 07:20 >> 21:02

RAT u Ukrajini - dan 747.

РАТ У УКРАЈИНИ: Редак снимак обарања МиГ-29; ISW - Руси напредују на три правца; Елитна 47. бригада ВСУ добила 4. команданта (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Razbijen ukrajinski napad: Pogođene jedinice i pre početka juriša (VIDEO)

Ukrajinska vojska pokušala je u još jednoj akciji da napadne ruske pogranične oblasti. Dok ruske snage protivvazdušne odbrane odbijaju masovne udare bespilotnih letelica, ukrajinske specijalne službe pokušale su da pokrenu kopnenu operaciju i pređu rusku granicu.

Ruski vojni izvori su 11. marta izvestili da je još jedna ukrajinska kopnena operacija osujećena u pograničnoj Belgorodskoj oblasti.

Foto Tanjug

Operaciju su pripremili Glavna obaveštajna uprava (GUR) i Oružane snage Ukrajine u pokušaju neke vrste diverzije sa kojom bi, pored ostalog, svakako dobili i naslove u medijima.

Veće snage su se nakupile u blizini granice koje su se spremale da napadnu Grajvoronski okrug u Belgorodskoj oblasti. Ukrajinska grupacija primećena je u oblasti blizu granice između ukrajinskog Harkova i Sumske oblasti, navode ruski izvori.

Napad je trebalo da izvrši specijalna jedinica Artan GUR-a Ministarstva odbrane Ukrajine.

Jedinica je bila naoružana oklopnim vozilima, artiljerijom i tenkovima. Nagomilavanje velikih ukrajinskih snaga u blizini granice blagovremeno je uočila ruska vojska. Ruski vojnici su čekali dok Ukrajinci ne počnu da formiraju redove. Teške bombe, rakete Iskander i bespilotne letelice Lancet odmah su napale grupu.

Kao rezultat toga, uništeno je najmanje 5 tenkova, 3 samohodna topa, 1 MLRS, nekoliko pikapa i borbenih vozila pešadije. Ukrajinska vojska je navodno izgubila oko 70 pripadnika snaga za specijalne operacije, prema tvrdnjama ruskih izvora.

Limanski pravac: Napredovanje Oružanih snaga Rusije u Laptjevu Jarugu (MAPA)

Poslednjih nedelja situacija u pravcu Limana je u velikoj meri bila prekrivena „ratnom maglom“. Međutim, novi dokazi iz otvorenih izvora potvrđuju određene uspehe ruskih oružanih snaga istočno od sela Terni.

-Zahvaljujući kadrovima objektivne kontrole, bilo je moguće utvrditi da su ruske trupe gotovo u potpunosti preuzele kontrolu nad Jarugom Laptjevom i nastavile borbu na periferiji jaruga Krugloje.

Ilustracija telegram rybar

Vode si i kontrabaterijske borbe: na internetu su se pojavili snimci uništenja haubice Oružanih snaga Ukrajine zapadno od Grigorovke. Sudeći po drugim video snimcima, VSU pokušava da napadne iz Ternija: to potvrđuje da on održava kontrolu nad selom i opovrgava nedavne izveštaje o ulasku ruskih oružanih snaga u njega.

S vremena na vreme tehnika Oružanih snaga Ukrajine dolazi bukvalno blizu ruskih pozicija, što ukazuje na intenzitet borbi u tom području.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Samo po sebi, proširenje izbočine Torskoje od strane ruskih jedinica omogućiće u budućnosti da se istovremeno pokrene ofanziva na Terni i Jampolovku. To bi u budućnosti moglo da postane pomoć za naknadnu likvidaciju mostobrana Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali reke Žerebec, koji postoji od jeseni 2022.

Vojska Ukrajine: Vazduhoplovstvo uništilo ruski kontrolni centar

Vazduhoplovstvo oružanih snaga Ukrajine uništilo je komandni centar ruskih trupa, objavio je komandant vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk.

 

Makron ne ide u Kijev

Francuski predsednik Emanuel Makron odlaže dugo planiranu posetu Ukrajini zbog neslaganja sa saveznicima o politici prema Rusiji, piše Politiko.

Foto: Tanjug/AP

 

POGLEDAJTE - Redak snimak obaranja MiG-29 (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se redak snimak uništenja ukrajinskog lovca MiG-29 kod Pokrovska (Krasnoarmejsk).

Avion je oboren 8. marta, pilot koji je njime upravljao je poginuo. Snimak je zaista jedinstven - tokom dve godine SVO-a, sam trenutak dolaska projektila na neprijateljski avion retko je bio uhvaćen objektivom.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis smatra da je sada pravo vreme da se razgovara o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu i „ukidanju crvenih linija“.

U intervjuu francuskom izdanju Ouest France ministar je rekao da podržava francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu.

"Ovo je pravo vreme za takve diskusije. Početak razgovora će nam omogućiti da odbacimo crvene linije koje smo sami sebi postavili", rekao je Landsbergis.

16:28 11.03.2024

Zelenski gradi 2000 km rovova

U Ukrajini su počeli da grade tri linije utvrđenja u dužini od dve hiljade kilometara, izjavio je Vladimir Zelenski posle sastanka štaba.

Foto: Tanjug/AP

Saldo: Ruska vojska digla u vazduh remorker VSU

Ruska vojska zaustavila je provokaciju Oružanih snaga Ukrajine u koritu Dnjepra dizanjem u vazduh ukrajinskog tegljača, napisao je na Telegram kanalu gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

-Remorker koji je protivnik dovukao u korito Dnjepra, verovatno iz reke Koševaj, digli su u vazduh naši borci, nakon čega se nasukao. Ruska vojska je i dalje spremna na sve provokacije koje ukrajinske formacije mogu izvesti u okviru tzv. ofanzive u Crnom moru, napisao je šef regiona.

Pored toga, gubernator Hersonske oblasti saopštio je o situaciji u selu Krinki. Prema njegovim rečima, tamo se može nalaziti oko 30 ukrajinskih vojnika, ruska avijacija je aktivna u tom području.

-Vojska, jurišna i operativno-taktička avijacija izvele su raketne napade na neprijateljske položaje, kako na desnoj obali tako i na delu teritorije sela Krinke, rekao je Saldo.

General Budanov:  Pripreme za operacije na Krimu

Oružane snage Ukrajine se spremaju za ozbiljnu operaciju na Krimu, rekao je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (GUR) Kiril Budanov u dokumentarnom filmu „Rat za more: od Dnjepra do Krima“, fragment iz kojeg je objavljen na telegram kanalu specijalne službe. On je objasnio da su dejstva ukrajinskih trupa u Crnomorskom regionu 2022–2023. „povezana jednim strateškim planom“.

Foto: mil.in.ua/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

-Ovo su sve pripremne mere za ozbiljnu operaciju na Krimu, rekao je on.

Budanov je posebno istakao pokušaje iskrcavanja ukrajinskih trupa na levu obalu Dnjepra, koja je pod kontrolom ruskih trupa. U leto i jesen prošle godine vlasti Zaporoške oblasti su više puta saopštavale da je bilo takvih pokušaja: oni nisu bili ovenčani uspehom. Borbe su se vodile i u primorskom selu Krinki. U februaru je Vladimir Putin saopštio da ga u potpunosti kontroliše ruska vojska i da je tamo izgrađena neophodna odbrana.

IZVEŠTAJ ISW: Ruska vojska napreduje na Artjomovskom, Avdejevskom pravcu i u rejonu Ugledara

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

Ruske trupe su napredovale zapadno od Artjomovska. Geolokacijski snimak objavljen 10. marta pokazuje da su ruske oružane snage nedavno probili put do istočnog Ivanovska (zapadno od Artjomovska).

Nedavno je ruska armija napredovala severozapadno od Avdejevke u oblasti Berdiči i zapadno od Avdejevke u oblasti Orlovke. Geolokacijski video snimci objavljeni 9. i 10. marta pokazuju da su ruske trupe nedavno napredovale južno od Berdičeva i u zapadnu Orlovku.

Oružane snage Rusije napredovale su jugozapadno od Ugledara u zapadnom delu Donjecke oblasti. Geolokacijski snimak objavljen 10. marta pokazuje da je ruska vojska nedavno napredovala severozapadno od Ševčenka (jugozapadno od Ugledara).

Četvrti komandant elitne 47. brigade VSU za manje od godinu dana

Elitna 47. Brigada sa pešadijskim vozilima M2 Bredli i tenkovima M1A1 Abrams bori se da pronađe komandanta koga vredi zadržati. Još u oktobru 2023. godine, situacija u brigadi je bila daleko od savršene, a čini se da je i dalje daleko od optimalne.

Foto: Profimedia/Ilustracija

U sepgembru 2023. posle sloma ofanziva u Zaporožju brigada je dovila novog komandanta – Umesto potpukovnika Oleksandra Saka došao je Alesandar Pavlij dotadašnji komandant 112. brigade TO. Njegovo, loše komandovanje, nanelo je štetu jedinici i smenjen je u januaru 2024.

Na njegovo mesto došao je potpukovnik Dmitro Rjamšin koji je dotle komandova 33. mehanizovanom brigadom. Tokom borbi za Avdejevku viša komanda je otvoreno dovela u pitanje način komandovanja i smenila ga posle samo dva meseca.

Novi komandant je Jan Jacišen, prethodno komandant 56. motorizovane brigade.

 

 

Stoltenberg: Ukrajina nikada nije bila bliža NATO-u

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da "Ukrajina nikada nije bila bliža članstvu u Alijansi", povodom podizanja zastave Švedske kao nove i 32. članice Saveza.

- Za Ukrajinu, predaja nije mir. I ona će biti saveznik. Dakle, nije pitanje da li to biti, već kada - istakao je Stoltenberg.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske snage su na avdejevskom pravcu uništile američki tenk „abrams“. Ruske snage poboljšale su položaje na prednjem delu fronta i odbile 11 napada ukrajinske vojske.

Poginulo je i ranjeno više od 430 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila i 18 automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništen je sistem „grad“, samohodno artiljerijsko oruđe M109 „paladin“, haubica D-20 i pet haubica D-30;

Na kupjanskom pravcu odbijena su četiri napada ukrajinskih snaga. Protivnik je izgubio do 30 vojnika, a uništena su dva borbena vozila pešadije i dva kamioneta. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je borbeno vozilo sistema „vampir“, dva samohodna artiljerijska oruđa „cezar“, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“, haubica D-30 u oruđe M101;

Na donjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje i odbile napad ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 180 ukrajinskih vojnika, a uništena dva oklopna vozila, tri kamioneta, tri samohodna artiljerijska oruđa „akacija“ i dve haubice D-20. takođe su uništena tri poljska skladišta municije;

Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su više od 140 vojnika, uništeno je osam kamioneta i vučno oruđe M119;

Na hersonskom pravcu odbijen je napad ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika i uništen tenk, pet automobila i haubica D-30;

Uništeno je skladište goriva, sedam punktova za upravljanje dronovima i dve privremene baze stranih plaćenika;

Ruski PVO sistemi oborili su deset raketa „hajmars“, a uništeno je 95 ukrajinskih dronova.

Sprema se puč u Ukrajini?

Komandanti i borci elitnih oreda Oružanih snaga Ukrajine nisu zadovoljni promenama u ukrajinskom vojnom rukovodstvu i ozbiljno razmatraju mogućnost svrgavanja Vladimira Zelenskog s pozicije šefa države, izjavio je za Sputnjik predstavnik ruskih bezbednosnih struktura.

Više o tome OVDE.

Zapad šalje stručnjake u Ukrajinu

Zapad će u Ukrajinu morati da pošalje svoje stručnjake radi održavanja lovaca F-16, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se na izjave činovnika.

Prema navodima lista, oko 50 tehničkih stručnjaka iz Ukrajine obučava se u Danskoj za remont lovaca.

„Zapadni odbrambeni stručnjaci biće prinuđeni da prate lovce u Ukrajinu i da ostanu tamo dok ne bude dovoljno ukrajinskih timova za njihovo adekvatno servisiranje“, navodi list.

Prema navodima „Njujork tajmsa“, za formiranje odgovarajućih timova za remont lovaca F-16 u Ukrajini biće potrebne godine.

Berbokova podržala London: Rakete stižu u Ukrajinu?

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok podržala je ideju svog britanskog kolege Dejvida Kamerona da London kupi nemačke rakete Taurus i prebaci britanske projektile "Storm Šedou" Ukrajini.

Više o tome OVDE.

Orban: Tramp ima plan za kraj rata u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se u petak sastao sa američkim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom, izjavio je u intervjuu za TV kanal M1 da Tramp ima „prilično detaljne planove“ za okončanje rata u Ukrajini.

Više o tome OVDE.

Masovni napad na Odesu

Ruske snage izvele su tokom noći masovni napad dronovima na lučki grad Odesu, pri čemu su oštećeni infrastruktura i stambeni objekti, saopštila je jutros Južna operativna komanda ukrajinske vojske.

Više o tome OVDE.

Makron treći put odložio put u Ukrajinu

Trebalo bi da poseta predsednika Emanuela Makrona Ukrajini bude održana u narednim nedeljama, saopšteno je iz Makronovog kabineta u nedelju, nakon što je prethodno bilo planirano da Makron poseti Ukrajinu tokom ove sedmice.

„Makron i (ukrajinski predsednik Volodimir) Zelenski saglasili su se da ostanu u bliskom kontaktu, posebno u vezi sa posetom predsednika Ukrajini, koja bi trebalo da se desi u narednim nedeljama“, saopšteno je iz Makronovog kabineta nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim liderom u nedelju, preneo je Rojters, navodeći da je u pitanju treće odlaganje Makronove posete Ukrajini.

Makron je prvobitno rekao da planira da ode u februaru da potpiše bilateralni bezbednosni sporazum sa predsednikom Ukrajine, međutim, Zelenski je na kraju došao u Pariz na zaključenje sporazuma. Drugi sastanak planiran je za početak marta, pre nego što je pomeren za kasnije ove nedelje.

Rusi napali utvrđeni položaj Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki u DNR

Ruska avijacija je u saradnji sa jedinicama grupe „Jug” napala utvrđeni položaj Oružanih snaga Ukrajine u fabrici cigle u Krasnogorovki, gradu severno od Avdejevke, rekao je obavešteni izvor za RIA Novosti.

„Lovci AFU su se nastanili u ovom delu grada. Avijacija aktivno radi na objektu”, rekao je sagovornik agencije.

U subotu je ruski oficir sa pozivnim znakom „Simon“ rekao za RIA Novosti da su jedinice Prvog armijskog korpusa počele da se učvršćuju na periferiji Krasnogorovke. Ovaj grad se u izveštajima DNR često navodi kao naselje iz kojeg ukrajinski militanti granatiraju Donjeck.

Poslednjih meseci ruska vojska je pojačala svoje uspešne ofanzivne operacije u DNR.

Tako je 25. decembra ministar odbrane Sergej Šojgu najavio potpuno oslobađanje Marinke, koja se nalazi u blizini Donjecka.

Uništen još jedan „abrams” kod Avdejevke

Ruska vojska uništila je još jedan američki tenk M1 Abrams kod Avdejevke, javio je na Telegram kanalu savetnik šefa DNR Igor Kimakovski.

- Dobio sam potvrdu o još jednom uništenom američkom „abramsu” kada sam putovao iz Luganska - napisao je on.

Prema rečima Kimakovskog, američko oklopno vozilo je uništeno uz pomoć protivtenkovskog oružja u blizini sela Berdiči, a njegova posada je uništena zajedno sa tenkom.

Još nema potvrde informacija iz Ministarstva odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024