ORBAN "SAPLIĆE" URSULU NA EVROPSKOM PUTU: Mađarska kamen spoticanja za kandidaturu Fon der Lajenove

Милица Шкорић
Milica Škorić

15. 03. 2024. u 09:29

EVROPSKI parlament će tužiti Evropsku komisiju zbog njene prošlogodišnje odluke da Mađarskoj deblokira 10 milijardi evra, koje su zamrzli dok je Brisel pokušavao da ubedi Budimpeštu da ukine veto na pomoć Ukrajini. To bi moglo da zakomplikuje novu kandidaturu Ursule fon der Lajen.

ОРБАН САПЛИЋЕ УРСУЛУ НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ: Мађарска камен спотицања за кандидатуру Фон дер Лајенове

Foto: Tanjug/AP

Lideri partija u Evropskom parlamentu u četvrtak su se dogovorili da podnesu tužbu Evropskom sudu pravde, što će biti posebno štetno za Fon der Lajenovu, s obzirom na to da ona „cilja“ na drugi mandat predsednice Komisije, a ni prethodnu nije primila uz veliku podršku sa njegove strane. Roberta Metsola, predsednica parlamenta, rekla je da će podneti tužbu pre 25. marta, prenosi Fajnenšel tajms.

Fon der Lajenova je oslobodila trećinu od oko 30 milijardi evra fondova EU koje je Brisel blokirao u sporu oko vladavine prava sa Budimpeštom, nekoliko dana uoči samita na kojem je mađarski premijer Viktor Orban stavio veto na novi paket pomoći Ukrajini. Na kraju je popustio jer mu je bilo važnije da deblokira sav novac svoje zemlje, dozvolivši da se Kijevu pošalje 50 milijardi evra pomoći u naredne četiri godine.

Zeleni i druge političke grupe rekli su da će pokrenuti to pitanje u kampanji za izbore za Evropski parlament u junu. Očekuje se da će Evropska narodna partija (EPP) Fon der Lajenove biti prva, dajući joj pravo da je nominuje u narednih pet godina. Ali Fon der Lajenovoj treba većina poslanika da je podrže, a 2019. je prošla sa samo devet glasova.

Pravni slučaj podržale su sve veće stranke, uključujući i EPP, koja je istakla da nije delovala sama, jer su se i poverenici drugih partija složili da se novac oslobodi. Nikolas Šmit, vodeći kandidat socijalista za predsednika komisije, potpisao je pismo u kome je Orban obavestio da će dobiti novac, dok je komesar za pravosuđe Didije Rejnders iz liberala rekao da je Budimpešta izvršila dovoljno reformi u svom pravosudnom sistemu da bi zaslužila novac.

- Želimo da budemo sigurni da se novac poreskih obveznika tretira u skladu sa sporazumima. Ovo nije političko pitanje za EPP, ovo nije pitanje izbora - samo želimo da imamo pravnu jasnoću - rekao je Petri Sarvama, portparol EPP-a u odboru za budžet.

On je dodao da je odluku o obezbeđivanju sredstava doneo ceo odbor poverilaca.

BONUS VIDEO: Radenović - Još jednom pozivam opoziciju da se uključi u rad, da zajedno unapredimo parlament

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu