MELONI SE PRISETILA "CRVENIH BRIGADA": Italija se seća otmice i ubistva premijera Alda Mora

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

16. 03. 2024. u 15:07

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas, na obeležavanju 46. godišnjice od kada je ekstremna levičarska organizacija "Crvene brigade" otela lidera demohrišćana i bivšeg italijanskog premijera Alda Mora i ubila pet policajaca koji su bili u njegovoj pratnji, da Italija mora da pamti i poštuje žrtve kako se ti zločini ne bi nikada ponovili.

МЕЛОНИ СЕ ПРИСЕТИЛА ЦРВЕНИХ БРИГАДА: Италија се сећа отмице и убиства премијера Алда Мора

Foto: Tanjug/AP

Meloni je rekla da se Italija danas seća njih i svih žrtava tog dramatičnog perioda italijanske istorije da se te, kako je navela, mračne godine nikada ne vrate, prenela je ANSA.

Pripadnici "Crvenih brigada" oteli su premijera Mora u Ulici Fani u Rimu 16. marta 1978. godine i ubili su ga 54 dana kasnije, 9. maja.

Moro je 16. marta 1978. godine krenuo u parlament da bi formirao novu vladu, prvi put zasnovanu na sporazumu demohrišćana i sve jačih komunista, ali su ga u tome sprečili pripadnici "Crvenih brigada koji su ga oteli.   

Ta organizacija je preuzela odgovornost za otmicu dan kasnije. 

"Crvene brigade" su nakon otmice u više navrata slale svoje zahteve vladi, ucenjujući je Morovim životom. 

Vladajući demohrišćani su, međutim, uporno odbijali pregovore.

Moro je pronađen mrtav u automobilu u rimskoj ulici Kaitani, koja je, simbolično, na pola puta između štaba demohrišćana i komunista.

Prospero Galinari, koji je sa 11 metaka ubio Mora, kasnije je uhapšen i osuđen.

U jednom stanu u Milanu, koji je bio baza "Crvenih brigada" u vreme otmice, slučajno je 1990. godine nađeno sklonište u kojem je bilo 400 fotokopija pisama za koja je utvrđeno da ih je pisao Moro tokom zatočeništva. 

 

BONUS VIDEO:ZAJEDNIČKA VEŽBA - Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024