UKRAJINA PO MERI DAVOSA: Strane trupe kao brana da okrvavljeni vojnici ne završe u zemljama Unije

Dragan Vujičić

16. 03. 2024. u 20:30

PREMA ukrajinskim medijima, u ruskom raketnom udaru na privremenu bazu ukrajinske vojske u Odesi poginuli su: Aleksandar Gostišev, bivši šef Nacionalne policije u Odesi, komandant "jurišnog puka "Cunami" (formiranog od policajaca, borio se u Bahmutu, deo Brigade "Liut"), Sergej Tetjuhin, bivši zamenik gradonačelnika Odese, koji se dobrovoljno prijavio u ukrajinsku vojsku, Dmitrij Abramenko, zamenik načelnika Nacionalne policije u Odesi - ovo je ukratko bio razlog što je kolektivni Zapad dodao svoj glas protiv raketiranje Odese, "bisera" Crnog mora.

УКРАЈИНА ПО МЕРИ ДАВОСА: Стране трупе као брана да окрвављени војници не заврше у земљама Уније

Foto: AP

Smrt grupe opasnih militanata umešanih u linč proruskih demonstranata iz Doma sindikata 2014. u Odesi uznemirio je prekjuče savest i vrednosti evropskih lidera u trenutku kada je trojac iz Berlina, Pariza i Varšave raspravljao o budućim potezima u Ukrajini.

I dok je u Velikoj zemlji trajao treći dan izbora mediji su nastavili sa spekulacijama šta znače reči francuskog predsednika da se Rusiji ne sme dozvoliti da pobedi jer bi to bila sramota Evrope i koliko to znači da su Evropljeni ipak spremni da na osnovu bilateralnih sporazuma pošalju ekspedicione korpuse u Ukrajinu.

Geopolitičar Andrev Koribko, Amerikanac stacioniran u Moskvi, "sumirao je" da Evropljani u svim svojim nesuglasicama ipak nameravaju da ono što od Ukrajine ostane pretvore u "sfere ekonomskog uticaja", što bi bio ishod ako se sprovede francuski plan o konvencionalnoj NATO intervenciji.

Nagrada tim zemljama bi bila da bi mogli da profitiraju iz svojih zona, dok bi tamo obavljali vojnu obuku i aktivnosti sprovođenja zakona. U svom eseju na "Substacku" on objašnjava da je u pitanju "davosko rešenje".

Rafinerije

UKRAJINSKE bespilotne letelice juče su napale dve rafinerije nafte u Samarskoj oblasti Rusije, a u pogonu u Sizranju je izbio požar, saopštio je šef regiona Dmitrij Azarov.

On je naveo da je zaustavljen pokušaj napada na rafineriju nafte u Novokujbiševsku, prenosi agencija RIA Novosti.

- Ove strane trupe u Ukrajini bi takođe mogle da spreče kolaps države u oblastima pod njihovom kontrolom, da odbiju nekontrolisani priliv izbeglica i da se bore protiv krijumčarenja oružja u EU - navodi on.

Krajnji efekat bi bio da se formalno očuva ukrajinska državnost prema zvaničnom cilju Zapada koji "opravdava" njihov proksi rat protiv Rusije kroz tu bivšu sovjetsku republiku, dok je ipak asimetrično deli na "sfere ekonomskog uticaja" u skladu sa Davosom.

Priveden diverzant

RUSKA Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je juče da je privela Rusa koji je po nalogu ukrajinskih obaveštajaca planirao teroristički napad na Tranšibirsku železnicu, prenela je RIA Novosti.

Dodaje se da ga je ukrajinska specijalna služba regrutovala u gradu Lavovu i da je prošao diverzantsku obuku, a potom je poslat u Rusiju da izvrši teroristički napad na voz koji prenosi materijal za Severni vojni okrug. Kod osumnjičenog su pronađena sredstva kojim je planirao da izvrši diverziju, dodaje se.

Koribko nagađa da kako je moguće da bi s vremenom neki od zapadnih suseda Ukrajine, poput Poljske, mogli da razmotre ulazak u "konfederaciju" sa susednim regionom pod njihovom kontrolom.

U analizi Koribko se poziva na portparolku ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja je upozorila na predstojeću podelu Ukrajine. Prema njenim rečima, "Sve ove izjave koje Makron i drugi NATO političari daju, o mogućnosti uvođenja kontingenata ili neke vrste paravojnih jedinica na teritoriju Ukrajine, odnose se na podelu onoga što oni vide kao ostatke Ukrajine.

Pokroviteljstvo nad regionima

Zelenski je na Svetskom ekonomskom forumu u maju 2022. rekao da "mi nudimo poseban - istorijski značajan - model rekonstrukcije. Kada će svaka od partnerskih zemalja ili partnerskih gradova ili partnerskih kompanija imati priliku - istorijsku - da preuzme pokroviteljstvo nad određenim regionom Ukrajine, gradom, zajednicom ili industrijom. Britanija, Danska, Evropska unija i drugi vodeći međunarodni akteri već su izabrali konkretan pravac za pokroviteljstvo u rekonstrukciji"-podseća Andrej Koribko.

Američki Rus upozorava da Francuska, a takođe i Velika Britanija, možda planiraju ukrajinsku igru moći pod nosom Nemačke kako bi sprečili svog istorijskog rivala da nastavi svoju putanju supersile uz podršku SAD.

Ovi brzi Makronovi potezi dolaze usred izveštaja da G7 planira da imenuje specijalnog izaslanika za Ukrajinu, za koju Koribko tvrdi da bi mogla da bude zadužena za sprovođenje agende iz Davosa u toj zemlji. 

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)