RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE OBJAVILO SPISAK PLAĆENIKA: Likvidirano oko 40% ukupnog broja stranih plaćenika u Ukrajini

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 03. 2024. u 19:00

MINISTARSTVO odbrane Rusije objavilo je 14. marta ažurirane podatke o stranim plaćenicima koje je eliminisala ruska vojska u Ukrajini.

РУСКО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ОБЈАВИЛО СПИСАК ПЛАЋЕНИКА: Ликвидирано око 40% укупног броја страних плаћеника у Украјини

Foto General Staff of the Armed Forces of Ukrain 3. jurisna brigada Azov

Prema zvaničnim izveštajima, ukupno 13.387 stranih militanata stiglo je u ratom razorenu zemlju da se bori protiv ruske vojske. Do sada ih je eliminisano skoro šest hiljada, tvrde iz ruskog ministarstva.

Od marta 2024. godine, ukrajinska vojska izgubila je 5.962 stranca tokom takozvane ruske specijalne vojne operacije koja je u toku. Prema tvrdnjama ruskog MO, najviše plaćenika je u Ukrajinu došlo iz Poljske, Sjedinjenih Država, Kanade pa Gruzije:

1.497 od 2.960 poljskih plaćenika je eliminisano;

561 od 1.042 gruzijskih militanata;

491 od 1.113 plaćenika iz SAD;

422 od 1005 boraca iz Kanade.

Iz Velike Britanije stigla su 822 plaćenika, od kojih je 360 ubijeno.

Od 784 rumunska plaćenika, ubijeno je 349 militanata.

Foto printskrin ria.ru

Iz Nemačke je 235 militanata stiglo da učestvuju u neprijateljstvima u Ukrajini, od kojih je 88 ubijeno.

Dok Makron traži vojnike koje će zvanično poslati u Ukrajinu, Francuska je već izgubila 147 građana od 356 militanata koji su došli da podrže Kijev.

-Vredi napomenuti da je Francuska, koja na svim nivoima negira prisustvo svojih plaćenika na teritoriji Ukrajine, već izgubila 147 boraca od 356 koliko ih je pristiglo, prokomentarisali su iz ruskog Ministarstva odbrane.

Podsetimo, prema članku u Vašington Postu, u redovima ukrajinskih snaga trenutno se bori oko 20 hiljada plaćenika iz 50 zemalja. Iako su zvanične brojke pomalo nejasne, ukrajinska legija stranih lica broji oko 20.000 stranaca, prema ukrajinskim zvaničnicima iz više od 50 zemalja, piše kolumnista izdanja.

Američki list beleži „šaren“ sastav takozvane međunarodne legije: dobrovoljci se pridružuju redovima militanata kako iz ideoloških tako i iz finansijskih razloga. Strani borci trpe gubitke kao i ukrajinska vojska.

Foto Tanjug/AP

Prema procenama Vašington Posta, sukob u Ukrajini je odneo živote najmanje 50 državljana SAD za dve godine. Ukupni gubici vojnika sreće se kreću u hiljadama.

Sa druge strane, prema pisanju Fajnenšel tajmsa, jedinice zapadnih specijalnih snaga su već prisutne u Ukrajini, iako to nije zvanično saopšteno. „Svi znaju da su zapadne specijalne snage prisutne u Ukrajini, samo što to nisu zvanično objavili“, navodi se u publikaciji Fajnenšel tajmsa.

Međutim, ova informacija nije dobila nikakvu zvaničnu potvrdu od ruskog Ministarstva odbrane, niti bilo koje druge strane, već da se u sukob su uključeni strani plaćenici, ali ne i regularne trupe NATO-a.

Paralelno, da će presudna odluka o Ukrajini biti doneta tokom 2024. godine, izjavio je britanski pukovnik koji veruje da će, ukoliko ruske oružane snage ozbiljno napreduju, a Ukrajina propadne, Severnoatlantska alijansa biti prinuđena da pošalje trupe.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!