PRIZNANJE IZ MI6: Uključeni smo u rat protiv Rusije (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 03. 2024. u 19:55

VELIKA Britanija je uključena u tzv. "sivi rat" protiv Rusije, ali ni vlasti ni javnost ne shvataju situaciju dovoljno ozbiljno, smatra bivši šef čuvene obaveštajne službe MI6 Ričard Dirlav.

ПРИЗНАЊЕ ИЗ МИ6: Укључени смо у рат против Русије (ВИДЕО)

Foto MO Ukrajine

Oružane snage UK ne dobijaju dovoljno finansijskih sredstava kako bi bile sposobne da odgovore na "pretnje" koje predstavljaju Moskva i Peking, rekao je Dirlav koji je vodio britansku vojnu obaveštajnu službu od 1999. do 2004. godine, u intervjuu za "Politiko".

Njegova izjava usledila je nakon prošlonedeljnog saopštenja o usvajanju budžeta Velike Britanije za sledeću finansijsku godinu, u kome se navodi da neće biti povećana izdvajanja za odbranu, tačnije da će za ovaj segment ponovo biti izdvojeno dva odsto BDP.

-Ako biste zaustavili nekoga na ulici ovde u UK i pitali ih da li misle da je Britanija u ratu, gledali bi vas kao ludaka. Ali mi jesmo u ratu - uključeni smo u sivi rat protiv Rusije i ja pokušavam ljude da podsetim na to, izjavio je Dirlav.

- Britanske vlasti će morati da donesu neke teške odluke i bojim se da je vreme odlučivanja već pred nama. Trebalo bi da trošimo 2,5 odsto BDP na odbranu, naglašava on.

Bivši šef MI6 osvrnuo se i na brojne probleme sa kojima se suočava Kraljevska mornarica, od nedostatka mornara do kvarova i požara na vodećim brodovima, tj. dva nosača aviona:

-Pod hitno moramo izgraditi više brodova. Treba nam veća mornarica i potrebno nam je više “čizama na tlu” (ljudstva).

Ukrajinci imaju novo oružje, Foto AP

Povodom Specijalne vojne operacije, Dirlav je izjavio da je ovaj sukob pokazao značaj žive sile na savremenom bojnom polju i istakao da je broj ljudi u kopnenim snagama britanske vojske smanjen za 26.000 od 2006. godine, te danas raspolažu sa svega 74.000 aktivnih pripadnika.

Penzionisani šef britanske službe samo je potvrdio tvrdnje pojedinih ruskih zvaničnika o tome da je Ujedinjeno Kraljevstvo "direktno umešano" u sukob Rusije i Ukrajine, te da pored isporuke naoružanja, ova država ima svoje operativce na terenu koji pomažu ukrajinskim kolegama u upravljanju određenim sistemima i organizovanju napada na pomorske i kopnene ciljeve na ruskoj teritoriji.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu