IZREŠETANA TELA LEŽE NA ULICI, NAPADNUT I DOM SUDIJE: Stravični napadi bandi na Haitiju - "Port o Prens je u stanju panike"

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 03. 2024. u 17:33

U BOGATIJEM delu glavnog grada Haitija, Port o Prensu, došlo je do novog napada bandi. Desetak izrešetanih tela leži na ulici, a prijavljeno je da je napadnut i dom jednog sudije.

ИЗРЕШЕТАНА ТЕЛА ЛЕЖЕ НА УЛИЦИ, НАПАДНУТ И ДОМ СУДИЈЕ: Стравични напади банди на Хаитију - Порт о Пренс је у стању панике

Foto: Tanjug/AP

Ovakav napad mnogi tumače kao poruku poslatu eliti koja od početka nereda i ostavke premijera Arijela Henrija želi da zauzme vlast.

- Port o Prens je u stanju panike - rekao je jedan od svedoka nereda.

Izvršna direktorika UNICEF-a, Ketrin Rasel, nazvala je situaciju na Haitiju užasnom i uporedila bezakonje sa postapokaliptičnim filmom Pobesneli Maks.

Prema procenama UN-a, oko 3.000 trudnica u opasnosti je od porođaja bez adekvatne zdravstvene nege zbog zatvaranja velikog broja bolnica, a mnogi, uključujući mlade roditelje, žele da napuste zemlju.

Neredi koje sprovode bande otežavaju normalno funkcionisanje bolnica, uključujući i bolnicu u gradu Kap Haitien u koju sve ređe dolaze pošiljke lekova i opreme, piše BBC.

Prema svedočenju lekara, do ove bolnice mnogi ne stignu na vreme, bilo zbog nedostatka novca, bilo zbog nereda.

Humanitarna pomoć potrebna je u čitavoj zemlji. Osnovne potrepštine poput vode, hrane i sigurnih skloništa sve je teže pronaći, dok se stanovništvo pribojava daljih eskalacija.

U Port o Prensu, Farah Oksima i njeno devetero dece bili su prisiljeni da napuste svoj dom u četvrti koju kontrolišu. Oni su samo neki od više od 360.000 raseljenih osoba.

- Ne znam šta da radim, gledam kako se sve oko nas ruši. Samo Bog može da promeni ovo mesto" - rekla je Oksima.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:  DR NOVOSTI - Kako biti emocionalno inteligentniji? 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana