RAT U UKRAJINI: Ruska vojska potisnula Ukrajince iz centra Rabotina

Милица Шкорић
Milica Škorić

20. 03. 2024. u 07:30 >> 20:15

RAT u Ukrajini - 756. dan. Ruska obaveštajna služba saopštila je da Francuska već priprema vojni kontingent od 2.000 vojnika za slanje u Ukrajinu. Zvanični Pariz je odgovorio da su to dezinformacije i čin ruske neodgovornosti. Đorđa Meloni upozorava da bi slanje NATO trupa dovelo do eskalacije sukoba i da se mora izbeći po svaku cenu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска војска потиснула Украјинце из центра Работина

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ruska armija potisnula ukrajinske snage iz centra Rabotina

Ruska armija je potisnula ukrajinsku vojsku iz centralnog dela Rabotina, rekao je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

„Naša vojska je potisnula protivnika iz centralnog dela sela i napredovala na sever od centra“, rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, ruski odredi su na toj deonici fronta počeli da dominiraju u kontrabaterijskoj borbi, dok ukrajinski vojnici pokušavaju da nadoknade deficit artiljerijskih projektila masovnom upotrebom ofanzivnih dronova.

Mediji: Vašington skeptičan prema taktici Kijeva

Sjedinjene Američke Države su skeptične prema takcici Oružanih snaga Ukrajine, zasnovanoj na pokušajima odbrane teritorija „koje nemaju veliku stratešku važnost“. U takve teritorije Vašington ubraja i selo Rabotino u Zaporoškoj oblasti, u kojem se i dalje vode borbe, piše list „Njujork tajms“.

„Tokom celog rata američki činovnici su mnogo puta iskazivali da strahuju zbog toga što Ukrajina suviše dugo brani mesta te vrste, gubeći vojnike i trošeći municiju da bi se zakačila za razorene gradove bez posebne strateške vrednosti“, navodi list.

Prema navodima „Njujork tajmsa“, Ukrajina pokušava da zadrži položaje jer bi udaljavanje predstavljalo „korak unazad“.

„Nije jasno da li su vojna rešenja čisto vojna, ili na njih utiče politički pritisak, ili čak rukovodstvo“, piše list, citirajući ocenu politikologa Evelin Farkas.

Rabotino je selo na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti. Kijevske vlasti ga navode kao glavni uspeh ukrajinske kontraofanzive prošlog leta, kada je reč o zaporoškom pravcu. Ukrajina je radi zauzimanja tog sela uvela u borbu brigade iz strateške rezerve, koje su prošle zapadnu obuku. Ministarstvo odbrane Rusije je krajem februara ove godine saopštilo da se ruska vojska utvrdila na prilazima Rabotinu.

Kijev: Očekujemo finansijsku pomoć od SAD već u martu

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj izjavio je da bi Kijev mogao da dobije finansijsku pomoć od SAD već u martu, bez obzira na to što Kongres SAD jop nije izglasao nacrt zakona o toj pomoći.

„Imamo uveravanja od američkog Senata, pošto je on odobrio taj nacrt zakona. Zbog toga sada očekujemo odluke Kongresa... Mislim da ćemo ovog meseca, ili najkasnije sledećeg dobiti te dobre vesti iz SAD“, naveo je Šmigalj za Blumberg televiziju.

On je dodao da će pomoć zapadnih zemalja omogućiti Ukrajini da preživi prvu polovinu godine.

„Što se tiče druge polovine godine, računamo na američku podršku. Biće nam potrebna da bismo pokrili deficit u budžetu“, dodao je ukrajinski premijer.

Bez obzira na to što su SAD prošle sedmice izdvojile 300 miliona dolata za pomoć Kijevu, Kongres SAD za sada nije usvojio nacrt zakona o pomoći Ukrajini, vrednoj 60 miilijardi dolara.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Ruske oružane snage su odbile sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu i poboljšale situaciju duž linije fronta;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 110 vojnika na južnodonjeckom pravcu, ruska vojska je poboljšala položaje u ovom delu fronta;
▪Gubici protivnika u belgorodskom pravcu iznosili su oko 650 militanata, dva oklopna vozila, dva višecevna sistema Vampir;
▪Oružane snage Ukrajine su izgubile oko 395 vojnika na avdejevskom pravcu;
▪Ruske oružane snage su poboljšale situaciju duž linije fronta na kupjanskom pravcu, odbile dva kontranapada Nacionalne garde Ukrajine;
▪Ruska PVO je oborila 145 ukrajinskih dronova i 22 projektila;
▪Oružane snage Rusije su zauzele povoljnije položaje na donjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 420 vojnika;
▪Ruske oružane snage su odbile kontranapad Oružanih snaga Ukrajine u području Belogorovke na donjeckom pravcu.

Rogov o plaćenicima iz Francuske, Poljske i Gruzije

U sastavu ukrajinske vojske na zaporoškom pravcu nalaze se plaćenici iz Francuske, Poljske, Gruzije i militanti iz zabranjenih terorističkih grupa sa Kavkaza, rekao je jedan od korodinatora za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.

Francuski plaćenici se, prema njegovim informacijama, plaše da izađu na liniju fronta i sretnu rusku vojsku, već samo obavljaju komandne funkcije u pozadini.

- Bukvalno ih štite da ni prašina ne padne na njih - objasnio je on.

Uništen četvrti američki tenk Abrams

Izviđači grupe Centar uništili su četvrti američki tenk Abrams pomoću drona FPV na avdejevskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- U selu Berdiči, izviđači su otkrili protivnički tenk, pratili ga, izveli napad i zaustavili borbeno vozilo. Drugim napadom drona FPV uništen je američki tenk u koji su militanti polagali velike nade. Osim toga, naši izviđači su uspeli da dođu do dođu do tehnike, pregledaju je i izvuku sve potrebne uzorke (tehnike) - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Vašington post" o proizvodnji artireljijskih granata u Ukrajini

Proizvodnja artiljerijskih granata kalibra 155 mm u Ukrajini može početi najkasnije u drugoj polovini 2024. godine, piše Vašington post, pozivajući se na izvor iz urajinske vojne industrije (Ukroboronprom).

Artiljerijski sistemi koje su zapadni sponzori isporučili Ukrajini zahtevaju projektile, standarda NATO koje Kijevu itekako nedostaju.

Poginuo muškarac usled ukrajinskog granatiranja Belgoroda; U ruskom napadu na Herson stradale dve osobe

U ukrajinskom granatiranju Belgoroda je poginula jedna osoba, a još dve su ranjene, saopštio je  guverner oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Prema preliminarnim informacijama, muškarac je bio u automobilu kada su uleteli komadići projektila i on je od zadobijenih povreda premuno na licu mesta, naveo je Gladkov, a prenosi agencija RIA Novosti.

Ruske PVO snage oborile su 13 projektila "Vampir" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su dva muškarca poginula u ruskom granatiranju automobila sa civilima u Hersonskoj oblasti, rekao je načelnik regionalne vojne uprave Oleksandr Prokudin.

Putin obećava da će osigurati bezbednost regiona koji se graniče sa Ukrajinom

Moskva će osigurati bezbednost pograničnih regiona koji su često granatirani iz Ukrajine, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je na sastanku sa aktivistima u Kremlju rekao da Rusija ima planove kako da odgovori, ali da neće napadati stanovništvo i civilne ciljeve u Ukrajini.

- Primarni zadatak je da se garantuje bezbednost. Postoje različite metode, nisu lake, ali mi ćemo to uraditi - rekao je Putin.

MOK ne dozvoljava Rusima učešće na ceremoniji otvaranja OI; CERN prekida saradnju sa ruskim naučnicima

Odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da ruskim sportistima zabrani učešće na ceremoniji otvaranja OI u Parizu je nepravedna i neprihvatljiva, kaže portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Takođe, Zaharova navodi da je odluka Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) da prekine saradnju sa ruskim naučnicima ispolitizovana, diskriminatorna i neprihvatljiva.

CERN je u decembru saopštio da će prekinuti saradnju sa Rusijom od novembra 2024. godine i Belorusijom od juna, zbog rata u Ukrajini.

- Zapad vrši sve veći pritisak na našu zemlju u oblasti fundamentalne nauke - kaže Zaharova.

Poljski farmeri protestuju zbog "zelenog" dogovora i uvoza hrane iz Ukrajine

Poljski farmeri planiraju više od 500 blokada puteva u znak protesta protiv jeftinog uvoza hrane iz Ukrajine i klimatske politike Evropske unije.

Na snimcima televizije TVN24 se vide farmeri kako nose poljske zastave i ometaju put u gradu Katovice na jugu zemlje dok prolaznicima predaju jabuke.

- Želimo da pokažemo ljudima da su naši proizvodi zaista zdravi, dobri. Pa zašto ih nema u našim radnjama? - rekao je učesnik protesta.

Poljoprivrednici u Poljskoj i širom EU pozivaju na izmene ograničenja koja su postavljena planom Zelenog dogovora za borbu protiv klimatskih promena.

Takođe, žele ponovno uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute od početka rata u Ukrajini.

Navode da ukrajinski farmeri preplavljuju tržišta EU jeftinim uvozom koji ih čini nesposobnim da se takmiče.

Evropska unija postigla je danas privremeni sporazum da ukrajinskim proizvođačima hrane omogući bescarinski pristup svojim tržištima do juna 2025. godine, ali uz nova ograničenja na uvoz žitarica.

Poljska policija saopštila je da zna za više od 580 planiranih protesta, proceđuje se da će učestvovati 70.000 ljudi. 

Kijev: Napadnuta Dnjepropetrovska oblast, petoro povređenih

Ruske trupe su tokom noći napale Dnjepropetrovsku oblast, a pet osoba je povređeno, saopštio je Sergej Lisak, načelnik Dnjepropetrovske oblasti na Telegramu.

- U napadu je povređeno pet osoba, među kojima je i cela porodica, čiju su kuću uništili okupatori - tvrdi Lisak.

Napadi na pogranične regione u Rusiji i Ukrajini, naređena evakuacija civila

Brojni vazdušni napadi su odbijeni, saopštavaju Kijev i Moskva, navodeći da su pojačani udari na pogranične regione, što je primoralo na evakuaciju civila.

Ruski zvaničnici navode da PVO sistemi uništavaju ukrajinske rakete i bespilotne letelice iznad pograničnih regiona Belgorod, Kursk i Voronjež.

Saratovska oblast se nalazi dublje u Rusiji, a guverner oblasti Roman Busargin navodi da su dve ukrajinske bespilotne letelice presretnute u blizini grada Engelsa.

Rusija ima vojnu bazu strateškog bombardera u blizini grada.

Intenzivno rusko bombardovanje severoistočnog pograničnog regiona Ukrajine Sumi je u međuvremenu navelo Kijev da naredi evakuaciju civila.

Ni u jednom od napada koje je pokrenula Ukrajina nije bilo žrtava ili veće štete.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u noćnom video obraćanju osudio stalne napade Rusije na severoistočni ukrajinski region Sumi.

- Od početka meseca ruska avijacija je bacila skoro 200 vođenih bombi na zajednice u Sumskoj oblasti - saopštio je Zelenski.

Još godinu dana suspenzije carina i kvota na izvoz iz Ukrajine u EU

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o suspenziji uvoznih dažbina i kvota na ukrajinski izvoz u EU za još godinu dana, do 5. juna 2025.

Ova obnova potvrđuje nepokolebljivu političku i ekonomsku podršku EU Ukrajini, nakon dve godine ničim neizazvane i neopravdane vojne agresije Rusije, saopštio je Savet EU.

Zajedno sa opsežnom vojnom, finansijskom i humanitarnom podrškom EU, ovo će pomoći Ukrajini u njenom dugoročnom oporavku, kao i njenoj postepenoj integraciji u unutrašnje tržište EU, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski proizvođači hrane prema privremenom dogovoru imaće bescarinski pristup tržištima EU do dogovorenog datuma.

Evropski parlament i Savet sada trebaju formalno da odobre privremeni sporazum. Odbor Evropskog parlamenta za međunarodnu trgovinu i ambasadori EU (Koreper) trebalo bi da potvrde ishod međuinstitucionalnih pregovora tokom dana.

Očekuje se da relevantna odluka parlamenta bude usvojena na jednoj od aprilskih plenarnih sednica, a zatim da uredbu usvoji Savet, i potpišu je predstavnici Saveta i Evropskog parlamenta i objave je u Službenom listu, pre nego što stupi na snagu 6. ​​juna 2024. godine.

Zelenski optužio Rusiju da vodi teroristički rat

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužuje Rusiju da svakog dana i noći vodi teroristički rat protiv ukrajinskog naroda, protiv običnih gradova i sela, koristeći dronove, rakete i navođene bombe.

Ističe da su samo od početka marta ruske trupe upotrebile 130 projektila različitih tipova, više od 320 "šaheda" i skoro 900 vođenih vazdušnih bombi. Kaže i da je Ukrajina dokazala da može efikasno da obori sve rakete i bespilotne letelice.

Putin se bavi izdajnicima Rusije

Za to vreme Vladimir Putin se bavi izdajnicima Rusije. Zatražio je od Federalne službe bezbednosti da pronađe izdajnike koji su napadali položaje na teritoriji Rusije i da budu kažnjeni kad-tad, ma gde bili.

Spoljna obaveštajna služba Rusije ima informacije i da Francuska već priprema vojni kontingent za slanje u Ukrajinu, koji će u početnoj fazi brojati oko 2.000 ljudi.

Međutim, Francuska to demantuje i saopštava da su to dezinformacije i čin ruske neodgovornosti.

Melonijeva protiv slanja trupa u Ukrajinu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je protiv slanja NATO trupa u Ukrajinu. Upozorava da bi to dovelo do eskalacije sukoba i da se mora izbeći po svaku cenu.

Ukrajina se suočava sa manjkom municije, ali se nada da će imati dovoljno da odbije ruske trupe na bojnom polju do aprila, ukazuje premijer Denis Šmihal.

Dok Vašinton ubeđuje saveznike da će nastaviti da podržava Kijev, Nemačka najavljuje novih 500 miliona evra pomoći Ukrajini.

Rusija planira da raketnim sistemima brani naftna i gasna postrojenja.

 

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!