KINA I RUSIJA ULAZE U NOVU ERU SARADNJE: Putin i Si će nastaviti da idu "rame uz rame"

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

21. 03. 2024. u 08:20

PEKING i Moskva će nastaviti da idu „rame uz rame“ i da jedni druge podržavaju, izjavio je ambasador Kine u Rusiji Džang Hanhui.

КИНА И РУСИЈА УЛАЗЕ У НОВУ ЕРУ САРАДЊЕ: Путин и Си ће наставити да иду раме уз раме

Foto: Profimedia

- Predsednik Kine Si Đinping čestitao je ruskom lideru Vladimiru Putinu ponovni izbor za predsednika, što je odraz snažnog prijateljstva i uzajamnog političkog poverenja između lidera dve zemlje. Države čvrsto podržavaju jedna drugu u pitanjima koja se tiču ključnih interesa svake strane, a strateška saradnja 'rame uz rame' postaje sve tešnja - rekao je kineski diplomata.

Kako je istakao, pod strateškim rukovodstvom Si Đinpinga i Vladimira Putina kinesko-ruski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje, koji ulaze u novu eru, prolaze kroz najbolji period u istoriji.

- Bilateralni trgovinski promet uspešno je premašio 240 milijardi dolara. Oznaka 'proizvedeno u Kini' postaje sve popularnija među ruskim potrošačima, dok za ruskim poljoprivrednim proizvodima, morskim plodovima postoji velika potražnja u Kini - rekao je Džang Hanhui.

Diplomata je istakao da je humanitarna saradnja dve zemlje u usponu, a saradnja u sferama kao što su obrazovanje, kultura, umetnost, turizam i zdravstvo nastavlja da se širi.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić