STRUČNJACI ZABRINUTI: Vratila se jedna od najstarijih opasnih bolesti

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

22. 03. 2024. u 17:46

PONOVO širenje gube ili lepre u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno na Floridi, izaziva zabrinutost među stručnjacima za bolesti.

СТРУЧЊАЦИ ЗАБРИНУТИ: Вратила се једна од најстаријих опасних болести

Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) izveštava o otprilike 200.000 slučajeva godišnje u 120 zemalja, često povezanih s kontaktom s pangolinima ili ljuskavcima - sisavcima koji se povezuju s poreklom virusa kovida-19.

U SAD-u su se slučajevi postupno povećavali protekle decenije, udvostručivši se na nacionalnom nivou. Pogođeni su kako pojedinci izloženi pangolinima, tako i oni bez takve izloženosti.

Prema izveštaju Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u 2020. godini zabeleženo je 159 novih slučajeva, pri čemu je značajan deo zabeležen u Floridi, posebno u središnjoj Floridi, gde je prijavljeno 81 posto slučajeva.

Jugoistočne države SAD-a svedoče gotovo dvostrukom porastu slučajeva tokom poslednjih 10 godina. SZO primećuje porast globalnih stopa otkrivanja slučajeva nakon 2019. godine, delimično pripisanih poremećajima uzrokovanim pandemijom SARS-CoV-2 na zdravstvene usluge.

Guba, takođe poznata kao Hansenova bolest, uzrokovana bakterijama Mycobacterium leprae i Mycobacterium lepromatosis, uglavnom pogađa kožu, živce i sluznicu. Ona je jedna od najstarijih zabeleženih bolesti. Simptomi uključuju kožne lezije, utrnulost, slabost i u težim slučajevima deformacije. Smrti od gube su retke, ali mogu nastati komplikacije ako se ne leči, prenosi Jutarnji.

Porast broja slučajeva u Floridi podstiče istrage o načinima prenosa, uključujući potencijalne ljudsko-ljudske ili životinjsko-ljudske rute. Iako su pangolini prepoznati kao rezervoar za bolest, drugi putovi prenosa ostaju nejasni, što zbunjuje istraživače.

Izveštaj CDC-a pokazuje da značajan deo novih slučajeva u Floridi ne pokazuje jasne dokaze tradicionalnih faktora rizika ili zoonotske izloženosti. To podiže zabrinutost da bi bolest mogla biti endemska u državi.

Istorijski gledano, guba je nosila stigmu zbog posledica fizičkih deformacija koje donosi i nedostatak lečenja do nedavnog vremena. Međutim, s terapijom, koja uključuje nekoliko antibiotika poput dapsona, rifampicina i klofazimina, bolest je sada lečiva.

SZO osigurava besplatne lekove za sve vrste gube širom sveta, a rano postavljanje dijagnoze i lečenje ključni su za sprečavanje komplikacija i smanjenje prenosa.

Uprkos istoriji stigme, guba nije visoko zarazna, a genetika igra važnu ulogu u osetljivosti ili otpornosti. Uz odgovarajuću negu, većina slučajeva gube može se izlečiti.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: LUKSUZ NA RUSKI NAČIN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!