RAT U UKRAJINI: Napad na Krim; Udar na strane plaćenike u Ukrajini; Bitka za Časov Jar - Ruska vojska zauzela mesto Krasno (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

23. 03. 2024. u 07:40 >> 22:34

RAT u Ukrajini – 759. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Напад на Крим; Удар на стране плаћенике у Украјини; Битка за Часов Јар - Руска војска заузела место Красно (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug

 

Oboreno 19 raketa

Iznad Belgorodske oblasti ruska PVO je oborila je 19 raketa ispaljenih iz višecevnog bacača "Vampir".

Foto Tanjug/AP

Raketni udar na Krim radi PVO

Vojska odbija napad na Sevastopolj. Napad je intezivan, oboreno je najmanje 10 projektila, saopštio je gubernator.

 

Udar na strane plaćenike u Ukrajini

Oružane snage Rusije su napale i pogodile lokaciju stranih plaćenika koji se bore na strani Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, ruska vojska je u poslednja 24 časa uništila ukrajinsku opremu i ljudstvo u 149 regiona. Ovo je saopštila pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Foto Tanjug

Na pravcu Kupjanska ruske jedinice su uz podršku artiljerije i avijacije nanele teške gubitke 32. ukrajinskoj mehanizovanoj brigadi i osujetile tri pokušaja napada ukrajinske vojske u rejonu Sinkovke u oblasti Harkov. Ukrajinska vojska je tokom dana imala teške gubitke u ljudstvu kao i u raznoj opremu ukrajinske i strane proizvodnje.

Bitka za Časov Jar: Napredovanje u Krasnomu i okolnim područjima (MAPA)

Oružane snage Rusije uspele su da naprave značajan napredak u pravcu Bahmuta, izbacivši VSU iz Ivanova i zauzevši nekoliko uporišta.

Prve informacije o ofanzivi počele su da se pojavljuju juče, a danas je rusko Ministarstvo odbrane objavilo punu kontrolu nad Ivanovskim, ali je po svemu sudeći čišćenje naselja još u toku.

Ilustracija telegram rybar



Na severu, Oružane snage Rusije su napredovale duž autoputa O 0506, izbacivši VSU iz nekoliko šumskih pojaseva, i, u najmanju ruku, približile se periferiji šume sa pogledom na mikrookrug Kanal, poznat i kao naselje Novoje.

Pored toga, na severnoj periferiji Ivanovskog, VSU je izbačen iz dela utvrđenog područja na planini Baba na istočnoj ivici prirodnog rezervata Stupki-Golubovskie-2, ali ruske oružane snage ili nisu mogle ili nisu otišle dublje u ove zasade.

Foto MO Rusije

Borbe se nastavljaju na zapadnoj periferiji Ivanova. Ovaj deo naselja se nalazi u neposrednoj blizini blatišta Stupki, u kome se na brdu nalaze dobro utvrđeni položaji VSU, sa kojih se pruža pogled na zapadnu periferiju naselja.

Na jugu, prema nekim podacima, dolazi do napredovanje ruskih oružanih snaga, gde je zauzeto nekoliko šumskih zasada prema jugoistočnoj periferiji močvare Stupki.

Pored toga, prema nekim izveštajima, postoji napredak u oblasti Klešćejevke, gde su Oružane snage Rusije uspele da izbace VSU sa nekoliko pozicija u oblasti fabrike Alabastera.

 

Za 15 dana stradala 24 civila u Belgorodu

U poslednje dve nedelje u ukrajinskim napadima na Belgorodsku oblast poginulo je 24 ljudi, među njima i dvoje dece, a ranjeno je 152, rekao je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska zauzela mesto Krasno u u Donjeckoj Narodnoj Republici i odbila četiri kontranapada ukrajinskih snaga. Kijev je u borbama kod ovog mesta izgubio do 200 vojnika, dva borbena vozila, osam automobila i raketni sistem „grad“.

- Ruske snage poboljšale su svoje položaje na južnodonjeckom pravcu, a proteklog dana u borbama stradalo je do 65 ukrajinskih vojnika. Takođe, ruske snage odbile su i napad Kijeva kod mesta Vodjano u Donjeckoj Narodnoj Republici.
- Na hersonskom pravcu ruske snage likvidirale su do 40 vojnika, a uništene su i dve američke haubice M777.
- Proteklog dana snage Kijeva su na kupjanskom pravcu izgubile oko 20 vojnika. Na tom delu fronta odbijeno je tri napada Ukrajinaca, a prilikom borbi naneti su gubici ukrajinskoj 32- mehanizovanoj brigadi.
- Ruske snage uništile su dve baterije ukrajinskih raketnih sistema S-300, jednu radiolokacionu stanicu P-18.
- Ruske PVO snage oborile su proteklog dana 171 ukrajinski dron, 29 projektila ispaljenih iz američkih sistema „hajmars“ i čeških „vampir“.

Uništeni "vampiri"

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oko 07:00 dežurni sistemi PVO uništili jedanaest raketa višecevnog raketnog sistema RM-70 "vampir" u vazdušnom prostoru iznad Belgorodske oblasti.

Selo u Kurskoj oblasti na meti ukrajinske vojske

Ukrajinska vojska granatirala je selo Popovo-Ležači u Kurskoj oblasti Rusije, prenose ruski mediji.

Prema rečima gubernatora te oblasti, u napadu je povređen jedan čovek, a za sada nema informacija o materijalnoj šteti.

Napad drona izazvao požar u rafineriji nafte u ruskoj Samarskoj oblasti

Ukrajinski dronovi napali su sinoć dve rafinerije nafte u ruskoj Samarskoj oblasti, što je izazvalo požar u pogonu rafinerije Kujbišev, a žrtava nije bilo, izjavio je načelnik oblasti Dmitrij Azarov.

Azarov je istakao da je ugašen požar koji je izbio u jedinici za primarnu preradu nafte u rafineriji Kujbišev, saopštila je pres služba regionalne vlade, preneo je TASS. Azarov je rekao da je napad dronom na Rafineriju nafte Novokujbiševsk odbijen i da nije pričinjena šteta.

Jedna osoba je poginula tokom granatiranja Belgoroda

Jedna osoba je poginula u vazdušnom napadu Oružanih snaga Ukrajine na Belgorod, saopštio je gubernator te oblasti, prenose RIA novosti.

 


 

BONUS VIDEO:

HAPŠENjE U MOSKVI: Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!