ŠKOLA U MILANU ZATVARA SE ZA RAMAZAN: Velika bura zbog odluke da se obrazovna ustanova zatvara na poslednji dan muslimanskog praznika

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

23. 03. 2024. u 13:35

MULTIETNIČKA škola "Ikbal Masih" u mestu Pioltelo, u provinciji Milana, zatvara se na završetak muslimanskog praznika ramazana 10. aprila, dok je istovremeno otvorena polemika u celoj Italiji, jer je to prvi put da će deca dobiti slobodan dan na veliki islamski praznik.

ШКОЛА У МИЛАНУ ЗАТВАРА СЕ ЗА РАМАЗАН: Велика бура због одлуке да се образовна установа затвара на последњи дан муслиманског празника

Foto Tanjug/AP

Jednoglasna odluka odbora, predstavnika roditelja i nastavnika, ustanove sa 1.270 učenika, gde su vrtić, osmogodišnja i srednja škola, izazvala je reakciju ministra za obrazovanje Đuzepea Valditara da "škole ne mogu same da ustanove dane za praznike":

- Moraju se poštovati zakon i pravila, kako definiše školski kalendar regiona Lombardija, a ovakva odluka bi značila da svaka škola sama može da odlučuje o nekom novom prazniku - rekao je on.

Direktor škole se brani da "se odlukom pomaže uključivanju muslimanske dece u italijansku zajednicu, jer je 45 odsto učenika tu islamske veroispovesti".Ministar, međutim, najavljuje inspekciju, a negodovanjem su se oglasili i političari lombardijskog desnog centra:

- Mi smo u Italiji, nismo u Saudijskoj Arabiji - tumači poslanica Lige u Evropskom parlamentu Silvija Sardone. - Zatvaranjem škole za praznike koji nisu deo naše kulture i istorije dajemo vetar u leđa procesu islamizacije koji se snažno širi celom Evropom.

Dok krijemo svoje simbole i našu tradiciju, zatvaramo škole da slavimo ramazan. Ovo nije budućnost koju želimo.

Lider Lige, potpredsednik Vlade, Mateo Salvini se slaže s tim:

- Dok neko želi da ukloni katoličke simbole kao što su raspeće Isusovo u učionicama strahujući od "uvrede", u provinciji Milana se zatvara škola za kraj ramazana. To je protiv naših vrednosti - kaže Salvini.

Direktor Alesandro Fanfoni objašnjava da škola nosi ime po dvanaestogodišnjem pakistanskom dečaku, ubijenom 1995, koji je simbolizovao borbu protiv eksploatacije dece za rad. Odluka je usledila pošto je proteklih nekoliko godina u Pioltelu na završetku ramazana na nastavu dolazilo samo troje ili četvoro dece islamske veroispovesti. Iako smernice za formiranje odeljenja predviđaju da je u njima najviše 30 odsto stranaca, realnost je da se stiglo do 43 procenta, proporcionalno sastavu tamošnjeg stanovništva.

- Ne možemo zatvoriti oči pred tim brojevima i tom realnošću - podvlači direktor.

Muslimanska deca su poreklom iz Egipta, Maroka i Pakistana, pa njihovi roditelji pitaju šta je problem da "traže jedan dan da slave veliki praznik". I gradonačelnica Pioltela Ivon Košoti smatra da je to "čin uljudnosti". Svake godine broj novih učenika iz muslimanskih porodica veći je za 80 do 100 dece.

Gradonačelnici pretnje po život

GRADONAČELNICA Monfalkonea, Ana Marija Ćisint, u provinciji Goricije, na severu Italije, sa oko 30.000 stanovnika, od kojih je trećina muslimana, već je imala probleme zbog zahteva da se poštuju pravila pristojnosti i zabrane da se žene kupaju obučene na gradskim plažama. Sada je Državni savet odlučio da udruženja "Darus salam" i "Bait us salat" koja su prošle godine, na zahtev gradonačelnice, morala da napuste neodobreni prostor u stambenoj zgradi koji su koristili za molitvu muslimanskog življa, pronađu drugi prostor za to. A kad je Ana objavila i knjigu "Sad dosta - imigracija, islamizacija, potčinjavanje", usledile su joj pretnje smrću zbog kojih je dobila telohranitelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor