RUSI „SREDILI“ NAJOPASNIJE AMERIČKO ORUŽJE U UKRAJINI: Sistemi za elektronsko ratovanje Polje-21 “naučili” da potisnu američke M982 Ekskalibur

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 03. 2024. u 19:18

RUSKI sistemi za elektronsko ratovanje Polje-21 pokazuju značajnu efikasnost u suzbijanju preciznih projektila M982 Ekskalibur (Excalibur) američke proizvodnje.

РУСИ „СРЕДИЛИ“ НАЈОПАСНИЈЕ АМЕРИЧКО ОРУЖЈЕ У УКРАЈИНИ: Системи за електронско ратовање Поље-21 “научили” да потисну америчке М982 Екскалибур

Foto Rosoboronexport

Početkom ove godine, milicija DNR rekla je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da su navođene artiljerijske granate M982 Ekskalibur potencijalno najopasniji deo američke vojne pomoći Ukrajini i da moraju biti uništene dok su još u skladištima.

„Ovo je verovatno najopasniji deo isporuke. Ova municija je opremljena tragačem i može prilagoditi svoju putanju leta kada se približi cilju. Oni su vođeni GPS-om“, rekao je portparol Narodne milicije DNR.

Vikram Mital, stručnjak i vanredni profesor na Katedri za sistemsko inženjerstvo Vojne akademije SAD, izvestio je ovo u članku za časopis Forbs.

„Polje-21“ efikasno potiskuje GPS signale, koji su neophodni za vođenje projektila Exskalibur. Kao rezultat potiskivanja, projektili menjaju kurs i ne dostižu predviđeni cilj. Ova činjenica naglašava tehnološku superiornost ruske vojske nad Oružanim snagama Ukrajine, smatra Mital.

Foto MO Rusije

Pored toga, elektronski rat je uništio mnoge ukrajinske dronove i obezbedio efikasnu upotrebu ruskih dronova. Konkretno, uspešno je korišćena lutajuća municija Lancet, koju Mital opisuje kao visokoprecizne i kompaktne dronove. Nepredvidiva putanja leta Lanceta otežava otkrivanje, stvarajući dodatne izazove za ukrajinske protivmere.

Takođe se napominje da kompleksi Polje-21 i Žitel uspešno potiskuju signale sa GPS-a i drugih satelitskih kanala, ometajući dejstva kamikaza dronova. Ovo ukazuje na to da ruska vojska ima napredne tehnologije elektronskog ratovanja koje mogu značajno da zakomplikuju neprijateljsku upotrebu preciznog oružja i bespilotnih letelica.

Napredni sistemi Polje-21 su sposobni da potisnu sve glavne strane sisteme satelitske navigacije u dometu od nekoliko desetina kilometara. Automatska stanica za ometanje Žitel R-330Ž je dizajnirana za otkrivanje, dometanje i ometanje satelitskih i ćelijskih komunikacionih stanica, kao i sistema satelitske navigacije u dometu od 20-30 km.

DRUGI EFIKASNI SISTEMI ELEKTRONSKOG RATOVANjA

Tokom protekle decenije, ruske trupe za elektronsko ratovanje su redovno dobijale inovativne sisteme naoružanja. Ruske snage imaju zastrašujuću reputaciju kada je u pitanju elektronsko ratovanje i daju sve od sebe da održe lidersku poziciju.

U jednom trenutku, ruska državna agencija Sputnjik prenela je da ruske sposobnosti eletronskog ratovanja čak „čine nosače aviona beskorisnim“. Popularna teza je da su Rusi razvili i održavali ovu sposobnost kao odgovor na superiornu tehnologiju kojom raspolažu zapadne snage.

Kompleks za elektronsko ratovanje Krasuha-4 funkcioniše na avijacijskim radarima, komunikacionim sistemima i prenosu informacija. Može efikasno da potisne signal svih savremenih radarskih stanica. Pored toga, Krasuha-4 ometa radio kanale za kontrolu dronova.

Pored Krasuha-4 znamo i za Krasuha-2, RB-341V LEER-3, R-330Ž Žitel, Murmansk-BN i Moskva-1. To su samo neke od poznatih platformi elektronskog ratovanja, koje obavljaju ometanje radio, komunikacione, signala radarske satelitske navigacije različitih frekvencija, zajedno sa ulogama elektronske podrške i elektronskog napada.

Parodist je jedan od najtajnijih sistema za elektronsko ratovanje. Dizajniran je za suzbijanje rada radara u avionima, kao i komunikacionih i automatizovanih sistema avijacije. Karakteristike novog kompleksa nisu javno objavljene, a za sada se ne zna čak ni kako izgleda.

Foto gpsjam.org

Mobilni automatizovani kompleks Murmansk-BN može da potisne vojne radio-komunikacije na dometu od nekoliko stotina kilometara, a pod određenim uslovima i na većoj udaljenosti.

Dakle može poremetiti aktivnost komandnih mesta koja se nalaze duboko iza neprijateljskih linija, poremetiti komandu i kontrolu ili poremetiti aktivnost mornarice i vazduhoplovstva.

Takođe smo pisali kako je sistem 14Ts227 Tobol poremetio „sinhronizaciju“ satelitske internet usluge Starlink sa zemaljskim terminalima.

Pokretni kompleksi Divnomorje potiskuju radare i druge ugrađene radioelektronske sisteme aviona, helikoptera i dronova, stvarajući takođe snažno ometanje „letećih radara“ E-3 AWACS aviona.

Sistem uključuje visokotehnološko komandno mesto, elektronsku informacionu stanicu i moćnu opremu za ometanje. Sve ovo staje u jedan auto. Kompleks se za nekoliko minuta dovodi u borbeni položaj. Istovremeno, u stanju je da blokira kišobranom za ometanje objekte koje otkrije radar na deonici od nekoliko stotina kilometara.

Prošle godine je saopšteno o formiranju čitavih bataljona za elektronsko ratovanje u formacijama Zapadne vojne oblasti. Oni moraju zaštititi trupe, društvene i industrijske objekte od visokopreciznog oružja. Bataljoni su opremljeni kompleksima koji mogu da potisnu neprijateljske GPS sisteme, komunikacije i navigaciju.

Studija britanskih stručnjaka pod nazivom RUSI je takođe otkrila jedan ometač, Šipovnik-Aero, odgovoran za obaranje mnogih ukrajinskih bespilotnih letelica. „Šipovnik-Aero se pokazao kao posebno efikasan sistem jer ima nizak signal i može to dodatno zamagliti oponašanjem drugih emitera i komunikacionih uređaja.

Trenutno se razvijaju mobilni modularni pomorski sistemi za elektronsko ratovanje. Lako se mogu instalirati na otvorenim palubama. Sistem bi trebalo da pouzdano zaštiti Mornaričke snage od protivbrodskih raketnih udara. Patrolni brodovi projekta 22160 Vasilij Bikov prvi će dobiti nove sisteme, koji će biti ugrađeni u standardne morske kontejnere od 40 stopa. Ovo će olakšati njihovo postavljanje na palubu površinskih brodova Mornaričkih snaga Ruske Federacije.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)