UKRAJINCI IZVELI MOĆNI NAPAD NA KRIM: Učestvovalo najmanje 12 aviona, desetak raketa i veliki broj dronova (MAPA/VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 03. 2024. u 16:00

VEĆ sledećeg dana nakon terorističkog napada u Moskvi, ukrajinske formacije izvele su masovni kombinovani napad na poluostrvo Krim, u kojem je učestvovalo najmanje 12 taktičkih aviona.

УКРАЈИНЦИ ИЗВЕЛИ МОЋНИ НАПАД НА КРИМ: Учествовало најмање 12 авиона, десетак ракета и велики број дронова (МАПА/ВИДЕО)

Foto: Novosti arhiva


Devet aviona (verovatno Su-24M i Su-27) poletelo je sa Starokonstantinova, dva MiG-29 sa aerodroma Uman i još jedan Su-27 iz Mirgoroda. Po izlasku na liniju u Zatoki, Novoj Odesi i Snigirevki, lansirane su rakete Storm Šedou/SCALP, ADM-160 i Neptun.

Sevastopolj je bio podvrgnut najvećem napadu. Dve rakete su pokušale da pogode vez za ratni brod. Mete su oborene, ali su krhotine pale u blizini pristaništa u Sevastopoljskom zalivu; nije zabeležena ozbiljna šteta.

U brodogradilištu je zabeležena upotreba krstarećih raketa SCALP. Bojeva glava jedne od projektila nije eksplodirala, a druga je pogodila pristanište. Trenutno nema podataka o prirodi štete, ali izostanak dima može ukazivati na to da je požar brzo lokalizovan.

Ilustracija telegram rybar



Ovog puta Oružane snage Ukrajine počele su da udaraju na civilnu infrastrukturu Sevastopolja. Mete su bile dve stambene zgrade i dve opštinske. U udarcima je ubijen jedan civil, a četiri su ranjena.

Još dve rakete Storm šedou su iskorišćene za napad na zgradu koju je ranije koristila Crnomorska flota u centralnom delu grada. Međutim, bila je prazna, pa osim fizičkog oštećenja infrastrukture nije bilo žrtava.

Isto se može reći i za oblast Kozačkog zaliva. Ukrajinski kanali su cele noći pričali o monstruoznim udarima, ali je raketa pala u polje nedaleko od vojnog poligona. Žrtava nije bilo.

Černomorskoje se našlo na udaru na zapadu Krima. Najpre su Oružane snage Ukrajine nameravale da udare u kasarnu sa četiri drona avionskog tipa. Bespilotne letelice su letele na izuzetno maloj visini, ali su ih oborile ekipe PVO.

Nešto kasnije iz Odeske oblasti je ispaljeno nekoliko protivbrodskih raketa Neptun, koje su na prilazu Černomorskomu borili avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

U centralnom delu Krima ukrajinske formacije su ujutru napale skladište nafte u Gvardejskom dronovima koji su leteli na izuzetno maloj visini. Šest ih je uništila posada PVO raketnog sistema Pancir-S1 31. divizije RV i PVO.

Još tri su pala na teritoriju energetskog objekta, izazvavši požar. Ali glavni rezervoari za naftu nisu oštećeni, što je omogućilo da se požar brzo i bez žrtava ugasi saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

VSU je takođe pokušao da raketnim oružjem pogodi tačku razmeštaja 126. odvojene gardijske brigade obalske odbrane u rejonu Perevalnog. Zahvaljujući jedinicama PVO, oboreno je devet projektila.

Kao što se jasno vidi, ovoga puta Oružane snage Ukrajine pokušale su da pogode nekoliko ciljeva odjednom. Ovo se jasno vidi u geografiji napada: počevši od zapada Krima i završavajući sa centralnim delom i Sevastopoljem. Ukupno je korišćeno preko 40 raketa i dronova raznih tipova.

Ponovo su ukrajinske oružane snage upotrebile rakete-mamce da dovedu u zabludu 31 diviziju. Nažalost, nisu svi ciljevi presretnuti. Međutim, blagovremeno preduzete mere omogućile su da se smanji šteta od napada kako na Crnomosku flotu, tako i na druge jedinice na poluostrvu.

Najžalosnije je što su u napadu povređeni civili koji su postali meta ciljanog napada neprijatelja, što opet postavlja pitanje šta je tzv. Ukrajina.

(ribar)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)