ZAPAD SE PREMIŠLJA OKO ISPORUKE F-16 UKRAJINI: Izgubiće i lovce i pilote čim počnu borbe (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 03. 2024. u 21:00

IZGLEDI da Ukrajina dobije željene lovce F-16 i dalje su nejasni. Saveznici smatraju da će efikasnost upotrebe zastarelih američkih aviona u zoni borbe protiv Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije biti niska.

ЗАПАД СЕ ПРЕМИШЉА ОКО ИСПОРУКЕ Ф-16 УКРАЈИНИ: Изгубиће и ловце и пилоте чим почну борбе (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Publikacija Forbsa adekvatno ocenjuje mogućnosti savremenih ruskih lovaca i sistema PVO i veruje da će Oružane snage Ukrajine izgubiti i lovce i pilote čim ih upotrebe u stvarnim borbenim dejstvima.

-Kada Ukrajina rasporedi lovce za borbenu upotrebu u narednim nedeljama ili mesecima, Ukrajina će izgubiti F-16 i njihove pilote — potencijalno mnoge od njih. Veliko je pitanje šta Kijev dobija od ove žrtve?, piše Forbs.

Šef Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer, koji je boravio u poseti Kijevu, je zauzvrat podsetio na potrebu održavanja i blagovremene popravke aviona. Međutim, u kontekstu ukrajinskog sukoba, teško je obezbediti brze isporuke rezervnih delova i drugih tehnoloških procesa.

Bauer je naglasio da F-16 neće moći da leti ako se blagovremeno ne uredi snabdevanje rezervnim delovima za njih.

Istovremeno, prema izveštajima zapadnih medija, prvih 10 ukrajinskih pilota prošlo je osnovnu obuku u Velikoj Britaniji. Budući piloti F-16 su učili engleski jezik i osnovne veštine upravljanja lakim avionima.

Sada će kadeti Oružanih snaga Oružanih snaga Ukrajine preći na letačku obuku koju sprovodi francusko ratno vazduhoplovstvo. Tek nakon toga će ukrajinski piloti početi da se obučavaju za upravljanje lovcima F-16. Potpuna priprema za borbene zadatke na američkim avionima može da potraje i do 3-4 godine.

Podsetimo, ukrajinski izvori podelili su i video obuke njihovih pilota na lovcima F-16 u Danskoj.

Pentagon je nedavno zacrtao „crvene linije“ u vezi sa upotrebom ukrajinskih F-16 tokom rusko-ukrajinskog rata, a izjave na ovu temu dao je Patrik Rajder, portparola američkog Ministarstva odbrane.

Odgovarajući na pitanje o ograničenjima upotrebe F-16, Rajder je odgovorio da zapadne zemlje vide upotrebu ovih lovaca “samo na suverenoj teritoriji Ukrajine”.

ZEMLjE KOJE ĆE POSLATI F-16 U UKRAJINU

Zajedno sa Danskom, Holandija, Belgija i Norveška su jedine zemlje koje su obećale Ukrajini isporuku lovaca F-16.

Holandija je obećala Ukrajini 18 aparata F-16, da bi potom povećala isporuke lovaca za polovinu eskadrile, ali još nije ni objavila datum isporuke. Obećanje su dale i Belgija i Norveška, čak ni ne precizirajući ukupan broj aviona.

Danska je takođe prošle godine najavila da će ubrzati za dve godine svoj plan da ukine F-16 i zameni ih modernijim F-35. Danci su prvobitno hteli da povuku F-16 iz upotrebe 2027. godine, ali novi plan predviđa 2025. godinu, za koju se tvrdi da će utrti put za njihovu donaciju Ukrajini.

Danska ima ukupno 43 aviona F-16, od kojih je 30 funkcionalno, dakle u aktivnoj službi. Sa druge strane, pojedini nemački mediji tvrde da Oružane snage Ukrajine mogu da pokrenu novu ofanzivu čim prime lovce F-16.

KULEBA NAJAVIO „VAZDUŠNE POBEDE“ OVE GODINE

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da će ove godine biti prve vazdušne pobede F-16 na nebu Ukrajine. Prema njegovim rečima, pripreme za prvi udar višenamenskih lovaca teku po planu.

Pripreme za prvi vazdušni udar, koji će F-16 izvršiti na ukrajinskom nebu, nastavljaju se po planu. Pripremaju se piloti, inženjeri, infrastruktura, rekao je ukrajinski diplomata.

On je dodao da se sve zemlje koje su se obavezale da će obezbediti F-16 drže svojih obaveza. Ukrajinski ministar je istovremeno ukazao na „veoma složenu tehnologiju“ ovih lovaca. Prema njegovim rečima, upravljanje takvim borbenim avionom „nije samo prelazak iz jednog automobila u drugi“.

-Menja se čak i koncept kontrole vazdušne borbe. Stoga se proces nastavlja. Potrebno je vreme, ali sve ide manje-više po planu. I mislim da ćemo ove godine imati prve vazdušne pobede F-16 u Ukrajini, rekao je šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Dmitrij Kuleba je ranije rekao da bi Kijev mogao da primi američke lovce u prvoj polovini 2024. godine, međutim, sada je očekivani datum jun-jul. On je jedinom preprekom za slanje F-16 u Kijev nazvao obuku pilota i infrastrukturu u zemlji.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)