DANAS KONAČNA ODLUKA O IZRUČENJU ASANŽA: SAD ga traže zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea

Novosti online

26. 03. 2024. u 09:30

VISOKI sud u Londonu izreći će danas presudu o tome da li osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž može da uloži žalbu na ekstradiciju u Sjedinjene Američke Države.

ДАНАС КОНАЧНА ОДЛУКА О ИЗРУЧЕЊУ АСАНЖА: САД га траже због објављивања тајних војних досијеа

Foto: AP

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen, mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.

Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.

Asanžov portal "Vikiliks" objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima "apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga, "Vikiliks" je objavio hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI: Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!