NUDI PUTINU POMOĆ OKO ISLAMSKE DRŽAVE HORASAN: Ko su članovi opasnog radikalnog krila Islamske države

Vezbednosne službe u svetu već izvesno vreme pomno prate aktivnosti Islamske države za Horasan i smatraju je trenutno najvećim sigurnosnim izazovom kada je reč o radikalnom islamu.

НУДИ ПУТИНУ ПОМОЋ ОКО ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ ХОРАСАН: Ко су чланови опасног радикалног крила Исламске државе

Foto: Profimedia

Ime Horasan pojavljuje se još u vreme Mesopotamije, i trenutno se odnosi na region koji obuhvata Uzbekistan, Turkmenistan, Tadžikistan, Iran i najvećim delom Avganistan. Upravo Avganistanci ovo ime smatraju srednjevekovnim nazivom za svoju zemlju. Na persijskom, ovaj naziv označava mesto odakle dolazi sunce, ali u poslednje vreme umesto sunčeve svetlosti, ka svetu odavde svakodnevno se širi mračna pretnja.

Ogranak Islamske države iz Horasana (IDH) se suprotstavlja Talibanima u Avganistanu, a izaziva i velike nevolje u susednom Iranu. Kad im se ukaže prilika, strah seju i širom planete. Analitičari u Parizu smatraju da im je Rusija možda bila privilegovana meta i zbog sovjetske osvajačke politike prema Avganistanu.

Da nije bilo napada u Moskvi, ne bi se, verovatno, ni saznalo mnogo toga o ovoj terorističkoj organizaciji. Na njih su ukazali američki istražitelji, ali su i francuski obaveštajci došli do veoma zanimljivih podataka koje sada nude Rusima tokom istrage.

- Predložili smo saradnju imajući u vidu informacije kojima raspolažu naše službe i elemente koji mogu da budu korisni Rusima – poručio je francuski predsednik Makron.

UKRAJINA PRIČA ZA SEBE

Ponuda iz Pariza za saradnju s Rusijom ima pre svega za cilj da bi se vodila efikasna borba protiv radikalnog islama, a Ukrajina ostaje tema za sebe.

- Postoji agresivni rat koji smo osudili, kome se odlučno protivimo, zbog koga smo uveli sankcije prema Rusiji, da bismo podržali Ukrajinu – obrazložio je Makron.

 On je još ranije istakao da postoji mogućnost da ponovo uspostavi dijalog s ruskim šefom države Vladimirom Putinom, ukoliko to bude bilo od koristi, a na pitanje da li je upravo ovo taj trenutak, Makron odgovara da se, u prvom vreme, ova ponuđena saradnja u svakom slučaju odnosi na tehnički nivo i ministarstva.

Pripadnici IDH već su ciljali Iran, Tursku, ali i zapadnoevropsko tlo. Agresivni su, opasni i ima ih oko četiri do pet hiljada. Prvih dana ove godine izveli su teroristički napad u iranskom gradu Kermanu u kome je poginulo 84 ljudi, a 284 ranjeno. Francuske vlasti ističu da su do sada osujetile nekoliko napada, među kojima je pripreman na Božićnoj tržnici u Strazburu krajem 2022. godine. Tom prilikom uhapšeno je sedam osoba, a protiv dvojice, s ruskim i tadžikistanskim državljanstvom, starih 19 i 22 godine, podignuta je optužnica.

Poreklo ubice koji je čekićem i nožem napao prolaznike oko Ajfelove kule krajem prošle godine, usmrtivši nemačkog turistu, takođe je iz Horasana. Kao mogući prioritetni ciljevi IDH u predstojećem periodu na osnovu obaveštajnih podataka navode se Francuska i Nemačka, ali niko ne može mirno da spava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)