"RAT JE REALNA PRETNJA, A EVROPA NIJE SPREMNA" Poljski premijer: Naredne dve godine biće odlučujuće

Tanjug

29. 03. 2024. u 14:43

RAT je realna pretnja, a Evropa nije spremna, upozorio je poljski premijer Donald Tusk, upućujući direktan apel evropskim liderima da učine više na jačanju odbrane, da upute hitnu vojnu pomoć Ukrajini i upozorio da će naredne dve godine rata biti odlučujuće.

РАТ ЈЕ РЕАЛНА ПРЕТЊА, А ЕВРОПА НИЈЕ СПРЕМНА Пољски премијер: Наредне две године биће одлучујуће

Tanjug

Tusk je naveo da je Evropa ušla u "predratnu eru" i da ukoliko Rusija porazi Ukrajinu, niko u Evropi neće moći da se oseća bezbedno, preneo je Bi-Bi-Si.

On je rekao za evropske medije da je ruski predsednik Vladimir Putin već okrivio Ukrajinu za teroristički napad na Krokus siti hol u Moskvi 22. marta bez, kako je naveo, ikakvih dokaza i očigledno zbog svoje potrebe da opravda sve nasilnije napade na civilne ciljeve u Ukrajini.

Poljski premijer podseća da je Rusija ranije ove sedmice prvi put tokom dana napala Kijev hipersoničnim raketama.

Tusk je istakao da, bez obzira na to ko pobedi na predsedničkim izborima u SAD u novembru, Vašington želi da Evropa postane samodovoljna u vojnom smislu.

On je pohvalio nekoliko evropskih lidera i istakao važnost bezbednosne saradnje između Poljske, Francuske i Nemačke, saveza poznatog kao Vajmarski trougao.

Poljska sada izdvaja četiri odsto svog BDP-a na odbranu, dok bi članice NATO-a trebalo da izdvajaju dva odsto BDP-a, podseća Bi-Bi-Si.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!