ZBLIŽAVAJU SE LE PENOVA I MELONIJEVA? - Da li je na pomolu "pomirenje" između francuskih i italijanskih krajnjih desničara pred evropske izbor

Mešanje karata pred evropske izbore u punom je jeku.

ЗБЛИЖАВАЈУ СЕ ЛЕ ПЕНОВА И МЕЛОНИЈЕВА? - Да ли је на помолу помирење између француских и италијанских крајњих десничара пред европске избор

Foto: Goran Čvorović

Formacije koje se svrstavaju na krajnjim političkim polovima, odavno već smatraju klasične levičarske socijaldemokrate i desničarske demohrišćane jednom porodicom koja se među sobom dogovara u liberalnom duhu. Svoju šansu ostali traže u što većem ujedinjavanju, a tu bi veliku priliku u junu moglo da ima mekše krilo krajnje desnice. Najavljeno približavanje Marin Le Pen i Đorđe Meloni ide u tom pravcu.

Podeljenost krajnjih desničara je dosta vidljivo na evropskom nivou, a to se ogleda i u njihovom različitom prisustvu u političkim grupacijama u Evropskom parlamentu. Jedni su drugima ili previše meki, ili previše tvrdi. U poslednje vreme iskristalisala se linija koja se pruža između klasične republikanske desnice koju je, na primer, u Francuskoj oličavao Nikola Sarkozi i ekstremne desnice, kao što je nemački ADF. Na tom pravcu upravo se nalaze italijanska premijerka Đorđa Meloni i liderka francuskih nacionalnih snaga Marin Le Pen.

Javna je tajna da se njih dve međusobno "ne ljube" previše.

- To što su obe plavuše i jake žene ne znači da su identične – prenosi francuski "Šalanž" izjavu jednog italijanskog političara datu "Rojtersu".

Ali, okolnosti su takve da bi obe iz ovog "političkog braka" mogle da imaju veliku korist. O mogućem približavanju "Braće Italije" i "Nacionalnog okupljanja" pred evropske izbore piše ovih dana i francuski "Mond". Još krajem prošle godine vođa francuske delegacije u grupi Identitet i demokratija u EP Žan Pol Garo je poručio da je Đorđa Meloni izuzetno slična onome što predstavlja Marin Le Pen. Predsednica italijanske vlade je početkom godine ocenila kao "razumno zanimljivo" ovo približavanje. Ispruženu ruku prihvatio je i predsednik francuskog Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela.

Bardela je, kako prenosi "Mond", na marginama novogodišnjih čestitiki, otišao čak i korak dalje, zauzevši se za formiranje zajedničke političke grupe u budućem sazivu EP u kojoj bi sedeli "Braća Italije", "Nacionalno okupljanje" i mađarski "Fides". Ova formacija bi imala veliku snagu.

Ipak, neće sve biti tako lako. Prepreka je mnogo, a kamen spoticanja bi moglo da bude i to što neki pripadnici francuske krajnje desnice Melonijevu smatraju previše liberalnom. Dosta veliku ulogu u tome imaće i činjenica ko je "proruski" opredeljen u aktuelnoj političkoj situaciji u Evropi. I pored približavanja između stavova Melonijeve i Le Penove koja je svoju italijansku koleginicu ranije kritikovala zbog saradnje s evropskom administracijom, "Nacionalnom okupljanju" više "leži" Slavinijeva "Liga", inače koalicioni partner Melonijeve, između ostalog i zbog stava prema Moskvi.

Istovremeno, Italijani odbijaju saradnju sa "Alternativom za Nemačku", i to ne zbog toliko tvrdih stavova, koliko zbog optužbi da je AFD "proruska stranka".

JEDNA IDEJA SPAJA DVE GRUPE

Grupa "Identitet i demokratija" u EP trenutno imaju 59 od 705 poslanika, a među njima su Nacionalno okupljanje, AFD, Liga, Slobodarska partija Austrije i belgijski Flamanski interes, dok Evropski konzervativci i reformisti broje 66 deputata i tu se nalaze poljska stranka Pravo i pravda, Braća Italije, španski Voks i francusko Ponovno osvajanje. Mnogi analitičari predviđaju da bi ova podeljenost mogla da ostane i posle evropskih izbora, ali da bi jedni druge mogli da podrže glasovima pri donošenju važnih odluka. Dosta poslanika koji insistiraju na nacionalnom opredeljenju svrstali su se i u grupu neopredeljenih, njih 49. U ovoj formaciji nalaze se i pripadnici mađarskog FIDES posle rastanka s narodnjacima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave