OVO SU BILE TEME RAZGOVORA BAJDENA I SIJA: Kineski predsednik upozorio na jednu stvar

Tanjug

03. 04. 2024. u 08:30

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden i kineski predsednik Si Đinping održali su telefonski razgovor u kojem su se dotakli pitanja Tajvana, regionalnih i globalnih pitanja, kao i izveštaja SAD o navodnim kineskim netržišnim politikama.

ОВО СУ БИЛЕ ТЕМЕ РАЗГОВОРА БАЈДЕНА И СИЈА: Кинески председник упозорио на једну ствар

Foto: Tanjug AP

Si je tokom jučerašnjeg razgovora zatražio od Bajdena da SAD poštuju politiku jedne Kine i istakao da je pitanje Tajvana ključno za kinesko-američke odnose.

Američki predsednik je naglasio da Vašington ne želi konflikt s Kinom i da ne podržava nezavisnost tajvanskog regiona i istakao važnost mira u ovom regionu i slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru, prenosi Sinhua.

Predsednik SAD je Siju predočio zabrinutost Vašingtona zbog navodnih nepravednih i netržišnih ekonomskih praksi Pekinga, i naglasio da će Amerika preduzeti mere kako bi sprečila da se njene napredne tehnologije iskoriste da se ugrozi nacionalna bezbednost te zemlje, saopšteno je iz Bele kuće.

Dva lidera razgovarala su o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i Bajden je izrazio zabrinutosti zbog kineske podrške ruskoj vojnoj industriji i njenom uticaju na evropsku i transatlantsku sigurnost.

Dva predsednika nastaviće da razvijaju bilateralnu saradnju uz najavljene posete američke ministarke finansija Dženet Jelen i državnog sekretara Entonija Blinkena Kini u narednom periodu.

Ovo predstavlja prvi razgovor Bajdena i Sija od sastanka u Kaliforniji prošlog novembra, a postignut je dogovor o održavanju diplomatske stabilnosti nakon krize zbog navodnog preletanja kineskog špijunskog balona iznad kopnene teritorije SAD.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu