MAKRON SADA U BRAZILU TRAŽI NUKELARNE SAVEZNIKE: Pojačana saradnja Brazila i Francuske

Francuska bi novi izvor uranijuma mogla da pronađe u Brazilu. I najveća zemlja Južne Amerike bi iz ovoga mogla da izvuče svoj nuklearni interes. To proizilazi iz nedavne posete predsednika Emanuela Makrona njegovom kolegi Luli da Silvi.

МАКРОН САДА У БРАЗИЛУ ТРАЖИ НУКЕЛАРНЕ САВЕЗНИКЕ: Појачана сарадња Бразила и Француске

Foto: Tanjug/AP

Niger, jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, ali sedma po rezervama uranijuma, s preko 425 hiljada tona, dugo je bila važan francuski partner u snabedvanju ovom rudom. Prilikom sticanja nezavisnosti Nigera šezdesete, Francuska je ispregovarala ekskluzivne sporazume za eksploataciju neophodne komponentne u nukelarnoj sferi kao strateške sirovine, a zauzvrat je ovoj afričkoj zemlji obećala vojnu bezbednost, tržište za njene proizvode i pomoć u razvoju.

Letošnji puč u Nigeru je mnogo toga promenio. Francuski interesi u ovoj zemlji postali su meta izliva nezadovoljstva građana zemlje čiji se eksperti žale da su od ukupnog kolača za izvoz uranijuma dobijali samo mrvice, u državi u kojoj jedva 13 odsto stanovništva ima pristup električnoj energiji.

Pariz se sada okrenuo drugim izvorima, pa je Brazil, kao deveta zemlja po rezervama uranijima, s oko 280 hiljada tona, na putu da možda zameni Niger. Emanuelu Makronu bi tako pošlo za rukom ono što nije ni De Golu, kada je pokušao da uvozom iz ove južnoameričke zemlje obezbedi održavanje francuskog nukelarnog sistema.

Kao jedina zemlja EU koja poseduje nukelarno naoružanje u EU i druga u svetu, posle SAD, po količini proizvedene civilne nuklearne energije, Francuska ima velike potrebe za uranijumom. Svake godine, francuska elektrodistribucija kupi oko 7.000 tona, odnosno deset odsto ukupne nabavke koju obave zemlje u svetu.

Čak 80 odsto francuskih potreba stiže iz četiri zemlje: Kazahstana kao najvećeg svetskog proizvođača, Uzbekistana, Namibije i Nigera koji je Francusku snabdevao s oko 15 odsto potreba. Ali, Niger se više ne smatra sigurnim snabdevačem. Velika količina istrošenog uranijuma šalje se takođe iz Francuske u Rusiju gde se prerađuje i vraća nazad. To, kao i veze Rusije s Kazahstanom i Uzbekistanom, a usred ukrajinske krize, za Pariz takođe nisu sigurna opcija.   

Ispružena ruka Brazila je zato došla kao poručena. Pariz je za ponuđenu saradnju u oblasti energije i ruda obećao velika ulaganja u brazilski civilni nuklearni program. Francuzi će investirati i u prenos tehnologije prerade uranijuma na brazilskom tlu, dok će francuske firme renovirati nuklearku "Angra 1" i učestvovati u gradnji trećeg reaktora. Preneće i tehnologiju za izgradnju podmornica na nuklearni pogon. Strateški sporazum između Francuske i Brazila porazumeva i milijardu evra ulaganja u zaštitu Amazonije, u cilju daljeg sprečavanja pregrevanja planete.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Brazil i Francuska su odlučile da saradnju prošire i na domen odbrane na duge staze, u domenu vojne industrije, transfera tehnologije i obuke. Strateški sporazum obuhvata mnogobrojne domene, do sporta i kulture, a uključuje i veštačku inteligenciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave