RAT U UKRAJINI: Ruske jedinice ušle u Terni; Kijev gubi i drugu liniju odbrane kod Avdejevke, Rusi napredovali u Berdičiju (VIDEO/MAPA/FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

04. 04. 2024. u 07:37 >> 00:50

RAT u Ukrajini – 771. dan. U Harkovu je u napadu ruskih dronova poginulo i ranjeno više osoba, dok je ruski PVO iznad Belgorodske i Tulske oblasti oborio više ukrajinskih dronova. Šef diplomatije Dmitro Kuleba zatražio je od NATO-a da Ukrajini prebaci sve sisteme "patriot" koji su dostupni u svetu. NATO, međutim, još nije doneo odluku o formatu buduće pomoći Kijevu. Mađarska ne namerava da učestvuje u NATO koordinaciji vojnih snabdevanja Ukrajine, poručuje šef diplomatije Peter Sijarto. Rusija planira da do kraja godine formira dve kombinovane armije i 30 formacija – 14 divizija i 16 brigada.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске јединице ушле у Терни; Кијев губи и другу линију одбране код Авдејевке, Руси напредовали у Бердичију (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: Žestoke borbe ne staju kod Novomihajlovke i Bahmuta, Severskog, Ruske jedinice ušle u Terni (VIDEO/MAPA)

Oružane snage Ukrajine ponovo su snažno granatirale Donjeck i Gorlovku, jedna osoba je poginula, a ima i ranjenih. Ponovo su granatirana sela Belgorodske oblasti, bez žrtava. PVO je oborila 5 bespilotnih letelica iznad Belgorodske i Tulske oblasti.

Ruska vojska je, zauzvrat, udarila bespilotnim letelicama kamikazama
po objektima u oblasti Harkov. Pogođeni su punktovi za smeštaj osoblja, fabričke radionice u kojima su se čuvali dronovi i vršila popravka opreme, kao i železnički voz sa oklopnim vozilima NATO-a, objekti sistema PVO na Međunarodnom aerodromu Harkov i termoelektrana.

Ilustracija telegram rybar


Na Hersonskom pravcu vode se pozicione borbe, Oružane snage Rusije suzbijaju pokušaje iskrcavanja grupa Oružanih snaga Ukrajine. VSU sistematski napada civile. Operateri dronova udarili su u automobil sa namirnicama, ubivši vozača, a zatim i putnika, i interventnu ekipu za popravke u Novoj Kahovki. Četiri mrtva.

Zaporoški front stoji. Došlo je do razmene vatre u oblasti Rabotino i Verbovoj, u okolini Mirnog. U južnom Donjeckom pravcu situacija je slična.

Na Donjeckom sektoru fronta vode borbe za Novomihajlovku. Oružane snage Rusije su napredovale nešto južnije od sela, a ukrajinske oružane snage se tvrdoglavo drže položaja u njegovom zapadnom delu. U Georgijevki je blago napredovanje, u Pervomajskom se vode teške borbe – uprkos oslobađanju Vodjanoja sa severa, ukrajinske oružane snage pružaju žestok otpor.



Na Avdejevskom frontu, u Berdičiju, ruske trupe drže uporišta u zapadnom delu i potiskuju ukrajinske oružane snage. U Semjonovki su ruske jedinice malo proširile zonu kontrole, Oružane snage Ukrajine stalno idu u kontranapad. Kada ruske jedinice preseku puteve snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine sa severa, Oružane snage Ukrajine će biti prinuđene da povuku svoje snage iz Berdičija i Semjonovke ka Očeretinu. U međuvremenu se bore svim silama. Oružane snage Rusije takođe proširuju zonu kontrole kod Vodjanoja i Tonjenjkojea, a borbe se već vode kod Netajlova i Umanskog.



Na Artjomovskom pravcu, teške borbe na prilazima Časovom Jaru uzimaju maha. Oružane snage Rusije popravljaju svoje položaje severno od Bogdanovke, borbe se vode u Klešćejevki i kod Krasnog (Ivanovski). Ruska avijacija intenzivno pogađa mikrookrug kanala Časov Jara, oko kojeg se sada formiraju ruske prednje pozicije.



Na Severskom pravcu naši su napredovali oko kilometar u rejonu Veseli. Za visove kod Belogorovke vode se žestoke borbe. U sektoru Krasnolimanski, ruske oružane snage su upali u Terni, primoravajući ukrajinske oružane snage da se bore na periferiji sela.

Na Kupjanskom pravcu, posle dužeg zatišja, dolaze ruski taktički uspesi u pravcu Stelmahovke.

 

Masovni napad dronovima na Kursku oblast

Ruski sistemi PVO su oko 22 časova iznad Kurske oblasti presreli jedan i uništili sedam ukrajinskih dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Još tri ukrajinska drona oborena su iznad Kurska. Jedan je pogodio stambenu zgradu, a u dve privatne kuće je izbio požar, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.

PVO sistemi su iznad Kurske oblasti oborili ukrajinsku bespilotnu letelicu. Na mestu pada kod Centralne pijace izbio je požar, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.

Foto Tanjug/AP

Rusko Ministarstvo odbrane nakon toga je saopštilo da su iznad Kurske oblasti oborena dva ukrajinska drona, kao i da u napadu nema povređenih.

Vazdušna opasnost

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine.

Analena: Pozvaćemo saveznike da provere da li imaju višak PVO sistema

Berlin će ponovo pozvati svoje saveznike da provere dostupnost sistema PVO koji mogu da budu predati Ukrajini, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

-Posle odlučnog poziva ministra spoljnih poslova Ukrajine, ponovo ćemo pozivati Evropu – svako treba da proveri gde se nalazi njihova protivvazdušna odbrana, šta može da isporuči Ukrajini, a takođe ćemo proširiti ovo obećanje (o obezbeđivanju PVO) na ceo svet i dogovoriti se o finansiranju, rekla je Berbok posle ministarskog sastanka u Briselu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Posle planiranog sastanka Saveta Ukrajina-NATO na nivou ministara spoljnih poslova u Briselu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da je pozvao zemlje NATO-a da hitno isporuče Kijevu više PVO sistema „patriot“. On je zahvalio zemljama njihovoj reakciji na njegov poziv i posebno je izrazio zahvalnost Nemačkoj.

 

Blinken: Ukrajina na putu finansijske i vojne samostalnosti

Ukrajina je na putu finansijske i vojne samostalnosti, izjavio je državni sekretar Entoni Blinken tokom diskusije o daljoj podršci Kijeva.

-Mi smo na toj putanji gde Ukrajina u srednjeročnoj i dugoročnoj perspektivi može veoma čvrsto da stane na svoje noge u vojnom, ekonomskom i demokratskom smislu, rekao je Blinken novinarima na kraju ministarskog sastanka NATO u Briselu.

FOTO: AP/Tanjug

On je takođe najavio da će Sjedinjene Američke Države u narednim nedeljama nastaviti diskusiju o budućoj ulozi NATO-a u podršci Ukrajini.

 

Oboren dron iznad belgorodske oblasti

Ruski PVO sistemi uništili su oko 20,30 ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Kijev gubi i drugu liniju odbrane kod Avdejevke, Rusi napredovali u Berdičiju

Ruske snage nastavljaju napredovanje u Donbasu, posebno severno od ranije zauzetih sela Tonjenjkoje i Orlovka. Reč je i o novom napredovanju u selu Berdiči, gde su ukrajinski položaji u zapadnom delu sela stavljeni pod rusku kontrolu.

Ukrajinska komanda, shvatajući da bi gubitak Berdičija značio potpuni gubitak kontrole nad „drugom linijom odbrane“ zapadno od Avdejevke, poslala je rezervne snage u Berdiči da pokušaju da povrate izgubljene položaje. Ovi pokušaji ne dovode do uspeha ukrajinskih snaga.

Foto MO Rusije

Do danas su se ukrajinske snage povukle sa gubicima zapadno od autoputa O0542, koji povezuje Berdiči sa Avdejevkom. Dakle, ne više od 10% teritorije naselja ostaje pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, uključujući pre svega oblasti bez naselja. A to znači da ukrajinske snage imaju sve manje mogućnosti da se drže sela.

Gubitak kontrole nad većim delom sela priznaju i sami Ukrajinci, što potvrđuje i ukrajinski kanal Deep State.

Istovremeno sa napredovanjem u ovom selu, Oružane snage Rusije gađaju rezerve Oružanih snaga Ukrajine koje se nalaze u naseljima zapadno od ovog sela. Pre svega, govorimo o Novopokrovskom i Novoselovki 1.

Kuleba: Hitno nam trebaju "Patrioti"

 Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je u današnjem razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom istakao hitnu potrebu da se Ukrajini obezbedi više raketnih sistema Patriot.

-Naglasio sam hitnu potrebu da se Ukrajini obezbedi više Patriot sistema za zaštitu naših ljudi, energetskog sistema i privrede od ruskog terora. Iskreno sam zahvalan generalnom sekretaru na njegovoj spremnosti da doprinese jačanju protivvazdušne odbrane Ukrajine, naveo je Kuleba na platformi Iks.

Foto: AP

On je zahvalio Stoltenbergu za njegov "neumorni rad na obezbeđivanju pravovremene i sistemske podrške Ukrajini".

U Briselu je danas nastavljen rad Severnoatlantskog saveta na nivou ministara spoljnih poslova.

Jedno od glavnih pitanja ovog sastanka bio je nastavak vojne pomoći Ukrajini.

Granatiran Njujork

Dve osobe su poginule, a jedna povređena nakon što su ruske snage granatirale selo Njujork u Donjeckoj oblasti, saopštio je načelnik Donjecke oblasne vojne uprave Vadim Filaškin.

Prema njegovim rečima, selo Njujork je pretrpelo četiri vazdušna udara.

-Postoje informacije o dvoje mrtvih i jednoj ranjenoj osobi. Oštećene su brojne privatne kuće, naveo je on na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Načelnik Donjecke uprave je dodao da se posledice granatiranja utvrđuju.

Ruske trupe su u sredu, deset puta granatirale naseljena područja Donjecke oblasti.

Američki ISW: Ruska armija je pojačala aktivnost jurišnih operacija (MAPA)


Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata:

Ruske trupe su u protekle dve nedelje povećale broj i obim ofanziva na određenim delovima linije fronta.

Ruske oružane snage povećavaju ukupni tempo svojih ofanzivnih operacija u Ukrajini.

Ukrajinski izvori nastavljaju da naglašavaju da će postepeni i odloženi dolazak novih zapadnih sistema u Ukrajinu omogućiti ruskim snagama da se prilagode i nadoknade verovatne operativne prednosti koje bi ovi sistemi inače mogli da pruže ukrajinskim snagama.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad na Krokus siti hol 22. marta doveo do značajnog povećanja broja ruskih kandidata za ugovornu službu, usred izveštaja o naporima Rusije da poveća nivo snaga ovog proleća.

Ruske vlasti nastavljaju da proširuju socijalna davanja za rusko vojno osoblje.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Pogođena baza stranih plaćenika, oboren Su-27

Ruska vojska izvela je napad na privremenu bazu stranih plaćenika u oblasti Merefa u Harkovskoj oblasti;

Ruske oružane snage poboljšale su situaciju na kupjanskom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 125 ljudi;

Ruski PVO sistemi oborili su avion Su-27, ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod Kramatorska;

Oružane snage Rusije su poboljšale taktičku situaciju na južnodonjeckom pravcu i porazile položaje Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 105 vojnika;

Oružane snage Rusije su poboljšale situaciju duž linije fronta na avdejevskom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 305 vojnika;

Ruski PVO sistemi oborili su 196 ukrajinskih dronova, presreli 18 granata hajmars;

Ruske oružane snage zauzele su povoljnije položaje na donjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 340 vojnika i jedan tenk.

Problemi u radu NE Zaporožje

U Zaporožskoj nuklearnoj elektrani isključen je rezervni visokonaponski vod 330 kV, objavljeno je na Telegram kanalu ove stanice.

Kako se navodi, visokonaponska linija napajanja „Ferosplavna-1” isključena je 4. aprila u 10.06 po moskovskom vremenu. Uzrok se istražuje.

Foto: Arhiva

Pres služba Zaporoške elektrane dodala da se zračenje na stanici i okolini nije promenilo i da je na nivou koji odgovara normalnom radu agregata..

Pogođen centar za obuku tenkista

Sinoć je na udaru Oružanih snaga Rusije u Harkovu bila i jedna akademija za tenkiste Oružanih snaga Ukrajine, gde su se nalazili strani tenkovi i instruktori, nakon čega je grad ostao bez struja, rekao je koordinator proruske gerile u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na stanovnike Harkova.

Foto Tanjug/AP

-Pre neki dan su tamo dovezeni strani tenkovi sa stranim vojnim instruktorima, rekao je sagovornik agencije.

Prethodno je bila pogođena trafostanica, nakon čega je nestala struja u gradu.

Razorena industrija u Harkovu

Harkov je prestao da postoji kao industrijski i ekonomski centar. Ukrajina je zbog toga mnogo slabija, rekao je britanski stručnjak Aleksandar Merkuris u blogu na Jutjubu.

-U vreme državnog udara 2014. godine, Harkov je bio najbogatiji grad u Ukrajini. Činjenica da je grad ugašen - predstavlja značajan udarac za celokupnu ekonomiju zemlje, naglasio je analitičar.

On je pojasnio da će bez Harkova potencijal Ukrajine biti mnogo manji. Merkuris je takođe pojasnio da je ruska vojska likvidirala većinu strateških preduzeća jednog velikog grada. Mnoge fabrike su prestale sa radom.

Lokalne vlasti takođe priznaju da Harkov više nije industrijski centar republike, zaključio je Merkuris.

Ranije je bivši general Oružanih snaga Ukrajine Sergej Krivonos rekao da Kijev treba da pripremi stambene zgrade u Harkovu za odbranu, da se pretvore u utvrđenja.

 

Američki lovci više nisu relevantni za ukrajinsku vojsku

Američki lovci F-16 više nisu relevantni za ukrajinsku vojsku, smatraju oficiri Oružanih snaga Ukrajine, navodi Politiko.

- Često ne dobijemo sisteme naoružanja u trenutku kada nam je potrebno – oni dolaze kada više nisu relevantni - rekao je jedan od sagovornika lista.

Ukrajinska vojska kao razlog gubitka značaja F-16 navodi spremnost ruske vojske za njihov mogući nastup na bojnom polju.

Prema njihovim rečima, Oružane snage Rusije aktivno pomeraju sisteme S-400 na položaje koji im omogućavaju da obaraju lovce i drže ih što dalje od linije fronta i logističkih čvorišta.

Procene oficira Oružanih snaga Ukrajine pokazuju da bi se prognoze vlasnika Iksa (bivši Tviter) Ilona Maska da Ukrajina može izgubiti Odesu i pristup Crnom moru, ako se sukob nastavi, mogle pokazati tačnima, zaključuje Politiko.

Bombarderi napali ukrajinsku vojsku

Bombarderi Su-34 napali su ukrajinsku vojsku vazdušnim bombama ODAB-500, od ​​kojih je nemoguće sakriti se u rovovima ili zemunicama, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napad je izveden na uporište i ljudstvo neprijatelja. Istovremeno, ODAB-500 su opremljeni univerzalnim modulima za planiranje i korekciju (UMPK), koji imaju krilo, kormila i sistem upravljanja i pretvaraju konvencionalne bombe u visokoprecizne.

ODAB-500 je visokoeksplozivna bomba koja deluje u dva koraka: prvo, kada se aktivira, oslobađa se eksplozivna tečna kompozicija koja formira oblak aerosola, koji zatim detonira u velikoj zapremini.

Najmanje četiri osobe poginule, više povređeno u ruskom napadu na Harkov

Najmanje četiri osobe su poginule, a više njih je povređeno tokom noći u ruskom napadu  na Harkov, koji je izvršen u nekoliko talasa dronovima tipa "šahed", saopštile su ukrajinske vlasti.

- U napadu neprijateljskih udarnih dronova na stambene zgrade u Harkovu, ima mrtvih i ranjenih - objavio je na Telegramu gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

On je dodao da su na jednom od pogođenih mesta u drugom udaru dronova kamikaza poginula tri spasioca, a da je jedan povređen.

Terehov je naveo da su napadi izvedeni i na privatne i stambene zgrade.

U pojedinim oblastima, dodao je gradonačelnik, mogući su nestanci struje. Na sanaciji rade sve hitne i komunalne službe, kao i volonteri.

Prema rečima Oleha Sinegubova, načelnika Harkovske vojne oblasti, u ovom trenutku se zna da su četiri osobe poginule.

- Pronađeno je i telo jedne žene. Najmanje pet civila je povređeno - napisao je on na Telegramu.

Tri osobe su, prema njegovim rečima, hospitalizovane, jedna od žrtava je u teškom stanju.

Oboreno pet ukrajinskih dronova iznad Belgorodske i Tulske oblasti

Ruski PVO sistemi oborili su tokom noći pet ukrajinskih dronova iznad Belgorodske i Tulske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su pet ukrajinskih bespilotnih letelica iznad teritorije Belgorodske i Tulske oblasti - preciziralo je ministarstvo.

Ranije su vlasti Tulske oblasti saopštile da nema žrtava i pričinjene štete u napadu ukrajinskih dronova.

Zelenski upozorava: Rusija neumoljiva u bombardovanju

Ukrajina nastavlja da traži pomoć od saveznika. Predsednik Volodimir Zelenski upozorava da je Rusija neumoljiva u bombardovanju. Ponavlja da su Kijevu neophodni novi i pouzdani sistemi protivvazdušne odbrane.

Šef diplomatije Dmitro Kuleba je bio nešto direktniji. Pozvao je NATO da prebaci Ukrajini sve sisteme "patriot" koji su dostupni u svetu.

Stoltenberg: Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti, već municije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručuje da ministri spoljnih poslova u Briselu još nisu doneli odluku o formatu buduće pomoći, ali da su se složili da krenu dalje s planiranjem.

Kaže da Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti, već municije.

I Mađarska i SAD izričite

Mađarska je po tom pitanju i dalje izričita - ne namerava da učestvuje u NATO koordinaciji vojnih snabdevanja Ukrajini.

Izričite su i Sjedinjene Američke Države.

- Politika predsednika Bajdena je jasna. Na ukrajinskom tlu neće biti američkih trupa - naglašava državni sekretar Entoni Blinken.

Zaraćene strane prebrojavaju svoje vojnike

Istovremeno, zaraćene strane prebrojavaju svoje vojnike, odnosno koliko će ih ko u narednom periodu mobilisati.

Moskva je saopštila da je od početka godine više od 100.000 ljudi stupilo u vojnu službu po ugovoru. Plan je da do kraja godine formiraju dve kombinovane armije i trideset formacija – 14 divizija i 16 brigada.

Ali, ono što nije rekla Moskva, a tvrdi Zelenski, jeste da Rusija priprema dodatnu mobilizaciju 300.000 vojnika do juna.

Kremlj je demantovao tvrdnje ukrajinskog predsednika kratko i jasno - "Ovo nije tačno".

Zelenski ne može da kaže koliko će još Ukrajina mobilisati vojnika, ali je siguran da joj ne treba još pola miliona.

 

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI - Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)