TRI PRELAZA ZA POMOĆ GAZI: Posle Bajdenove "packe", Netanijahu najavio povećanje humanitarnih isporuka u palestinsku enklavu

A.Vojinović

06. 04. 2024. u 07:00

PACKA američkog rukovodstva Izraelu posle dugo vremena urodila je plodom jer je Tel Aviv juče zvanično odobrio otvaranje novih prelaza za ulazak preko potrebne humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden upozorio izraleskog premijera Benjamina Netanijahua da bi američka administracija mogla da promeni kurs svoje politike prema Izraelu, ukoliko ta zemlja ne preduzme konkrentne korake za zaštitu civila i isporuku hrane u palestinsku enklavu, iz kabineta izraelskog predsednika vlade saopšteno je da će privremeno biti otvorena luka Ašdod i prelaz Elez na severu Gaze.

ТРИ ПРЕЛАЗА ЗА ПОМОЋ ГАЗИ: После Бајденове пацке, Нетанијаху најавио повећање хуманитарних испорука у палестинску енклаву

Tanjug

Svetski program za hranu saopštio je prošlog meseca da bi najmanje 300 kamiona dnevno trebalo da uđe na teritoriju Gaze da bi se zadovoljile najosnovnije potrebe, podseća britanski "Gardijan". Osim toga, pokazalo se da je pomoć iz vazduha koju su u prethodnom periodu enklavi dostavljali SAD, Jordan i druge zemlje, a sa kopna delile ekipe Svetske centralne kuhinje, bila - nedovoljna.

Izraleske vlasti najavile su da će povećati količinu humanitarne pomoći iz Jordana koja ulazi preko prelaza Kerem Šalom, na jugu Izraela.

- Povećana pomoć će sprečiti humanitarnu krizu i ključna je za obezbeđivanje nastavka borbi i postizanje ratnih ciljeva - saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

Bajden i Netanijahu razgovarali su prvi put nakon što je u napadima Izraleskih odbrambenih snaga (IDF) ubijeno sedam radnika Svetske centralne kuhinje, što je izazvalo kritike sa različitih svetskih adresa. Kancelarija UN za ljudska prava je juče saopštila da napadi na ljude koji su uključeni u dostavljanje humanitarne pomoći predstavljaju ratne zločine. Tokom poziva, američki predsednik je "jasno ukazao na potrebu da Izrael objavi i sprovede niz konkretnih i merljivih koraka za rešavanje štete nad civilima, humanitarne patnje i bezbednosti humanitarnih radnika", navela je Bela kuća.

Ona je pozdravila najnovije poteze Izraela, zahtevajući da se odmah sprovedu, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken iz Brisela poručio da će se uspeh poslednjih akcija meriti rezultatima na terenu i još jednom apelovao da rukovodstvo mora da pojača napore da zaštiti civile.

- Videćemo kako će se oni odvijati u narednim danima i nedeljama - rekao je on, dodavši da će SAD pratiti koliko kamiona sa humanitarnom pomoći ulazi na teritoriju Gaze i oko nje.

Osim upozorenja od glavnog saveznika, Izrael se suočio i sa pretnjama da će, ukoliko ne pojača isporuku hrane, lekova i ostalih potrepština, rizikovati uvođenje međunarodnih sankcija, čak i embargo na oružje. Istovremeno, Netanijahu je zapretio da će Izrael uzvratiti na sve pokušaje da se toj državi naudi, u trenutku kada se zemlja priprema za mogući odgovor Irana na ubistvo najvišeg komandanta Islamske revolucionarne garde u Siriji, za šta je Teheran okrivio Tel Aviv.

- Iran je godinama delovao protiv nas, direktno i preko punomoćnika. Zato Izrael deluje protiv Irana i njegovih zastupnika defanzivno i ofanzivno - rekao je Netanijahu, dodavši da će Izrael znati kako da se odbrani i da će se ponašati po jednostavnom principu i nauditi onima koji njemu naude ili planiraju da mu nanesu štetu.

Netanijahu se minulih dana opet suočio sa velikim pritiskom stanovništva, koje je protestujući na ulicama u više gradova, tražilo prekid vatre i oslobađanje preostalih talaca koje Hamas drži u Gazi. Nezadovoljni građani su zahtevali da Netanijahu podnese ostavku zbog njegovog rukovođenja ratom u enklavi, dok je član izraleskog ratnog kabineta Beni Ganc pozvao na održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u septembru.

- Moramo se dogovoriti o datumu izbora u septembru, u susret prvoj godini rata, ako hoćete - rekao je Ganc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAMO NA 2 SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana