VANG JI NAKON SASTANKA SA LAVROVOM: Peking i Moskva se zalažu za ekonomsku globalizaciju

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

09. 04. 2024. u 08:24

KINA i Rusija će nastaviti da se zalažu za inkluzivnu i prosperitetnu ekonomsku globalizaciju i protiv jednostranih dejstava i protekcionizma, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji posle sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

ВАНГ ЈИ НАКОН САСТАНКА СА ЛАВРОВОМ: Пекинг и Москва се залажу за економску глобализацију

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kineski ministar je dodao i da Kina i Rusija, kao velike zemlje i stalne članice Saveta bezbednosti UN, imaju važnu međunarodnu odgovornost za rešavanje gorućih pitanja.

Prema njegovim rečima, Kina i Rusija će zajedno obezbeđivati stabilnost međunarodnih proizvodnih i logističkih lanaca i razvijati nove pokretačke snage za globalni razvoj i napredak.

Ji je naglasio da dve zemlje treba da promovišu multipolarni svet.

- Neophodno je podržavati jednakost velikih i malih zemalja, odupirati se hegemoniji i politici sile, odupirati se monopolu nekoliko zemalja u međunarodnim poslovima i efikasno promovisati demokratizaciju međunarodnih odnosa -  rekao je kineski ministar.

Rusija i Kina su prevazišle teškoće i našle pravi put za promovisanje zdravog i stabilnog razvoja bilateralnih odnosa, ocenio je Ji.

Komentarišući jednostrane sankcije, kineski diplomata je rekao da su takve sankcije čin zastrašivanja koji krši međunarodno pravo, pravedan i legitiman međunarodni poredak i u suprotnosti je sa trendom svetskog razvoja i napretka.

On je naglasio da se „Kina oštro protivi, Rusija se oštro protivi i da sve zemlje moraju da se ujedine kako bi se zajednički tome suprotstavile“.

O sukobu u Ukrajini

Kina se nada da će sukob u Ukrajini prestati što je moguće pre, rekao je kineski ministar.

- Što se tiče ukrajinskog pitanja, za Kinu su osnovna četiri principa koje je predložio predsednik Si Đinping. Nadamo se da će doći do prekida vatre što je pre moguće - rekao je Vang Ji.

On je dodao da, kada je u pitanju sukob u Ukrajini, Kina podržava sazivanje međunarodne konferencije na kojoj bi Rusija i Ukrajina potvrdile učešće, kao i ravnopravno učešće svih strana i diskusiju o svim mirovnim planovima.

O NATO-u

Kina se protivi blokovskoj konfrontaciji, posebno u Azijsko-pacifičkom regionu, ne bi trebalo da NATO pruža svoje ruke prema ovom regionu, rekao je kineski ministar.

- Neophodno je pridržavati se istinskog multilateralizma i odupreti se svim ‘uskim krugovima’ koji se bave blokovskom konfrontacijom. To je posebno aktuelno u Azijsko-pacifičkom regionu, gde se nalazimo. NATO ne bi trebao da zadire u naš zajednički dom, objasnio je Ji.

On je naglasio da nijedna izjava i postupci u korist konfrontacije nisu popularni i nemaju budućnost u Azijsko-pacifičkom regionu.

Vang Ji i Sergej Lavrov održali su u utorak bilateralne razgovore u Pekingu, nakon čega su održali zajedničku konferenciju za medije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI - Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)