IZRAEL "ZAKAZAO" OFANZIVU : Francuska, Egipat i Jordan pozivaju na prekid vatre u Gazi

I. Stanojević

09. 04. 2024. u 16:24

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanijahu, utvrdio je, kako pišu tamošnji mediji, datum za kopnenu ofanzivu na Rafu, grad u Pojasu Gaze, u kome je trenutno više od milion Palestinaca, izbeglih od izraelskog bombardovanja, ali ga nije obelodanio.

ИЗРАЕЛ ЗАКАЗАО ОФАНЗИВУ : Француска, Египат и Јордан позивају на прекид ватре у Гази

Tanjug

Dok izraelske oružane snage pripremaju taj, dugo najavljivani napad, tvrdeći da se u Rafi nalaze izraelski taoci koje je zarobio palestinski ekstremistički Hamas, Francuska, Egipat i Jordan pozivaju na prekid vatre u Gazi. Ovaj apel, upućen je uoči mirovnih pregovora Izraela i Hamasa u Kairu, kojima prisustvuje i direktor CIA Vilijam Berns.

Ovaj izaslanik Džozefa Bajdena, šefa Bele kuće, predstavio je novi predlog, piše Si-En-En, pozivajući se na neimenovani izvor. To američko rešenje uključuje oslobađanje većeg broja Palestinaca iz izraelskih zatvora u zamenu za 40 talaca Hamasa. SAD žele da Palestincima sa severa Gaze, koji su zbog rata pobegli na jug, bude dozvoljeno da se vrate u svoje domove. Sastanku, održanom tokom vikenda, prisustvovali su katarski, egipatski i izraelski zvaničnici i svi su, navodno, potvrdili da će proučiti novi predlog Vašingtona.

U isto vreme, predstavnici Hamasa, sastali su se u Kairu sa zvaničnicima egipatske obaveštajne službe. U saopštenju Hamasa, izražava se zahvalnost za napore posrednika, ali i tvrdnja da Izrael nije odgovorio ni na jedan od zahteva Hamasa, prenosi Al Džazira. Hamas dodaje da, ipak, proučava najnoviji predlog i da će obavestiti posrednike o svom odgovoru. Hamas traži trajni prekid vatre u Gazi, uz povratak Palestinaca u domove na severu Pojasa i potpuno povlačenje izraelskih trupa.

Rat između Izraela i Hamasa izbio je 7. oktobra, kada je palestinska militantna grupa upala na jug Izraela i ubila oko 1.200 ljudi i uzela više od 250 talaca. U izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze do sada ubijeno više od 33.100 Palestinaca, navode iz Ministarstva zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.

Izrael je najavio da će postaviti 40.000 šatora za smeštaj stotina hiljada Palestinaca, koje će raseliti iz Rafe, od kojih su većina žene i deca. Izraelska vojska smatra da se u tom gradu kriju četiri bataljona Hamasa, te da "bez kopnene ofanzive neće biti moguće postići ciljeve s početka rata".

Zbog ovakvih katastrofalnih posledica i eskaliranja humanitarne krize, francuski i egipatski predsednici Emanuel Makron i Abdel Fatah el Sisi i jordanski kralj Abdulah Drugi, pozvali su na trajni prekid vatre u Gazi i rešenje sa dve države.

- Suočeni sa nepodnošljivim brojem žrtava, mi, šefovi država Egipta, Francuske i Jordana, zahtevamo momentalnu i bezuslovnu implementaciju rezolucije 2728 Saveta bezbednosti UN - navedeno je u zajedničkoj izjavi, prenosi Politiko. - Rešenje sa dve države, odnosno dogovor o prekidu vatre koji uključuje postojanje dve nezavisne države, jeste jedina pouzdana opcija za garanciju mira i bezbednosti.

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove