ZELENSKI O ZAKONU O MOBILIZACIJI: Sadrži važna pitanja u vezi sa podrškom vojsci

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 04. 2024. u 19:27

MOBILIZACIJA u Ukrajini traje od početka invazije u punom obimu, a izmene zakona, koje je danas usvojio parlament, imaju za cilj jačanje kontrole u ​​ovoj stvari i podršku vojsci u sprovođenju rotacija i odobravanju odsustva, izjavio je danas predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

ЗЕЛЕНСКИ O ЗАКОНУ О МОБИЛИЗАЦИЈИ: Садржи важна питања у вези са подршком војсци

Foto: Tanjug/AP

-Što se tiče mobilizacije, pre svega bih voleo da svi shvate: imamo rat, vanredno stanje, a primenom vanrednog stanja se sprovodi mobilizacija. Mobilizacija se odvija po rokovima, po zakonu, nastavlja se svaka tri meseca u kontinuitetu od početka rata, nema ništa novo, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Vilnjusu povodom usvajanja izmena zakona o mobilizaciji u Vrhovnoj Radi.

Prema njegovim rečima, izmene zakona o mobilizaciji i vojnoj registraciji usvojene su danas u drugom čitanju na zahtev vojnog vrha, prenosi Ukrinform.

Zelenski je podsetio je zapadne partnere na hitnu potrebu za prebacivanjem novih sistema PVO u Ukrajinu.

-Rakete lete svaki dan, a svaki dan čujemo da će Ukrajini biti predati novi PVO sistemi. Ruski teroristi svakodnevno isključuju struju u Harkovu i drugim našim gradovima, a svaki dan čujemo da uskoro stiže nova pomoć. Konačno, realnost mora da odgovara rečima, a na kraju moraju da se nanesu pravi gubici ruskom teroru, poručio je Zelenski u Viljnusu nakon sastanka Inicijative tri mora.

On je dodao da su sve države susedi Rusije i svaki narod čiji su životi u dometu ruskih aviona i raketa, u opasnosti.

FOTO: AP/Tanjug

-U Rusiji su već došli do tačke u kojoj okrivljuju Kazahstan i smatraju ga potencijalnim neprijateljem, rekao je Zelenski.

Rekao je i da "ruska kontrolisana mržnja prethodi ruskim kontrolisanim vazdušnim bombama, projektilima i šahedima".

-Svaki od suseda je meta za Rusiju, kao i za Ukrajinu. Zato moramo da umnožimo zajedničke napore kako bismo osigurali našu zajedničku bezbednost, zaključio je Zelenski.

On je danas u Viljnusu održao sastanke sa predsednicima Litvanije Gitanasom Nausedom, Češke Petrom Pavelom, Rumunije Klausom Johanisom i Letonije Edgarsom Rinkevičsom.

Zelenski je sa letonskim liderom potpisao bilateralni bezbednosni sporazum.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)