DANAS JEDAN SUTRA DRUGI ČOVEK: Nemci olakšali promenu pola i imena na papiru

I. Stanojević

12. 04. 2024. u 18:10

NEMAČKI Bundestag, juče je, uprkos žestokom protivljenju demohrišćanske opozicije, usvojio zakon koji omogućava građanima da se, pukim prijavljivanjem matičaru, na papiru transformišu u osobu drugog pola i imena. Zakonodavac tvrdi da je propis namenjen transrodnim i nebinarnim ljudima sa ciljem da prilagode svoje lične dokumente tako da odražavaju njihov rodni identitet. Očekuje se da novi propis, stupi na snagu u avgustu kao Zakon o samooprdeljenju.

ДАНАС ЈЕДАН СУТРА ДРУГИ ЧОВЕК: Немци олакшали промену пола и имена на папиру

Foto: AP Photo/Kai-Uwe Knoth

On će zameniti zastareli zakon o transseksualcima iz 1980. godine, koji zahteva da trans-osobe podnesu okružnom sudu dva "stručna" izveštaja koji potvrđuju da je "velika verovatnoća da podnosilac predstavke neće želeti da se vrati na prethodni, zakonski pol". Savezni ustavni sud je ranije poništio druge drakonske aspekte zakona, uključujući hirurške procedure potrebne za prepoznavanje pola.

Ubuduće će trans i nebinarne osobe moći da odu u matičnu službu da im promene pol i ime uz jednostavnu izjavu. Nisu potrebna lekarska uverenja, a kandidati mogu da biraju između nekoliko rodnih oznaka - muški, ženski, ili "raznolik" - ili da odluče da uopšte ne unose nijedan pol.

Poslanička grupa demohrišćana u Bundestagu, oštro je kritikovala Zakon o samoopredeljenju, posebno novinu da je za maloletnike mlađe od 14 godina, dovoljno da zakonski zastupnik da izjavu. Glavna mana ovog rešenja su bezbednosne praznine, koje kriminalci mogu da zloupotrebe, upozorila je Andrea Lindholc, zamenica predsednika poslaničke grupe.

- Semafor koalicija izbrisala je prvobitno planirana zakonska rešenja da se promena pola i imena obavezno šalje policiji i ostalim službama odgovornim za bezbednost - kazala je Lindholcova. - Ako se neko odluči na promenu, biće mu vrlo lako u budućnosti. Traži novo mesto za život, ide u matičnu službu, menja pol i ime i onda ima novi identitet.

Znači, svako ko poželi da izigra pravni poredak i sankcije, moći će da se sakrije iza novog pola, imena, identiteta. Bilo da hoće da izbegne plaćanje poreza, ili namirivanje različitih dažbina, planira da nekog pokrade fizički, ili uz pomoć interneta, ništa mu neće stajati na putu. Prepreke će padati i pred hladnokrvnim ubicama...

"Ukida se patologija!"

- NEMAČKA se, tako, pridružuje rastućoj listi zemalja koje ukidaju patološke zahteve za prepoznavanje pola, kojima nije mesto u raznolikom i demokratskom društvu - rekao je Kristijan Gonzalez Kabrera, viši istraživač LGBT prava u Hjuman rajts voču. - Dok populistički političari u Evropi i šire pokušavaju da zloupotrebe prava trans-osoba kao političku polugu, novi nemački zakon šalje jasnu poruku da trans-osobe postoje i da zaslužuju priznanje i zaštitu, bez ikakve diskriminacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja