SA BELORUSIJOM NEMA ŠALE: Lukašenko upozorava Kijev - Oštro ćemo odgovoriti na moguće napade

Novosti online

13. 04. 2024. u 00:22

Belorusija je ojačala zaštitu i odbranu infrastrukturnih objekata u blizini ukrajinske granice i u slučaju potencijalnih napada sa ukrajinske strane oštro će odgovoriti, izjavio je lider zemlje Aleksandar Lukašenko novinarima u Kremlju. Lukašenko je takođe saopštio da je sa Putinom razmatrao bezbednosna pitanja, koja se ne tiču samo Ukrajine.

СА БЕЛОРУСИЈОМ НЕМА ШАЛЕ: Лукашенко упозорава Кијев - Оштро ћемо одговорити на могуће нападе

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Predsednik Belorusije smatra da NATO želi da uvuče Belorusiju u ukrajinski sukob.

Prema njegovim rečima, ako Minsk sada uđe u rat protiv Ukrajine, to ništa neće doneti, pošto je ukrajinska granica potpuno minirana i betonirana.

Pored toga, beloruski lider je podvukao da Ukrajina treba da shvati neminovnost brzog i višestrukog odgovora ako pošalje dronove u Rusiju.

Lukašenko je rekao i da sumnja u mogućnost dolaska u Ukrajinu francuskih vojnika u cilju zaštite Ukrajinaca.

„Francuzi će braniti Ukrajinu, pa to je smešno. To su sve priče. Nikakvi Francuzi neće tamo ući i niko ih neće braniti“, ocenio je predsednik Belorusije u izjavi novinarima, a objavljeno je na telegram kanalu novinara Pavla Zarubina.

On je takođe istakao da je sada pogodan trenutak da Ukrajinci i Zapad sednu za pregovarački sto i da se dogovore.

Podsetio je da se u maju ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom završava mandat i može se stvoriti situacija u kojoj Rusija neće imati sa kim da se potpiše mirovni sporazum.

Komentarišući planirani mirovni forum u Švajcarskoj o rešavanju ukrajinskog sukoba, beloruski lider je poručio da mirovni pregovori u Švajcarskoj o Ukrajini nisu mogući bez Rusije.

Lukašenko je takođe napomenuo da Belorusija veoma pažljivo motri na to što se događa u Ukrajini, uključujući i koliko brzo opada rejting Zelenskog među građanima.

Lukašenko je takođe poručio da ni on ni Putin ne žele da pati bratski ukrajinski narod.

„Rekao sam juče da je Rusiji sada potrebna takva Belorusija koja je mirna, tiha, spokojna, koja radi svoj posao. Neću vam u detalje govoriti šta radimo. Ali, direktno kažem: ni ja, ni Putin – juče smo takođe diskutovali na ovu temu – ne želimo da pati naš bratski ukrajinski narod. Ne želimo!“, prenela je Lukašenkovu izjavu državna agencija „Belta“.

Predsednik Belorusije doputovao je juče u dvodnevnu radnu posetu Moskvi. Kako je saopštila agencija Belta, sa Lukašenkom je u Moskvu stigla i prva žena-kosmonaut u istoriji ove zemlje, Marina Vasiljevska.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon