RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe kod Avdejevke - Ruske snage prodiru na više pravaca; Nemačka šalje patriote Kijevu (FOTO/VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 04. 2024. u 07:25 >> 19:16

RAT u Ukrajini – 780. dan. Kremlj je saopštio da su pregovori s Kijevom na osnovu Istanbulskog sporazuma mogući samo u formatu dijaloga. Neimenovani visoki američki zvaničnici su za Rojters rekli da Kina podržava ruske napore u ratu u Ukrajini uz tvrdnje da Peking pomaže Moskvi u najvećem proširenju vojske od sovjetskog doba.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе код Авдејевке - Руске снаге продиру на више праваца; Немачка шаље патриоте Кијеву (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug

 

Militanti 25. brigade VSU predali su se kao cela jedinica u oblasti Vodjanoje (VIDEO)

Devet pripadnika Oružanih snaga Ukrajine obratili su se ruskim vojnicima i položili su oružje.

Zarobljenici kažu da se njihovi komandanti nikada nisu pojavljivali na prvim linijama fronta, a zadaci su dostavljeni „na daljinu putem radio veze“.

Prema kazivanju zatvorenika, korišćeni su kao topovsko meso, bez obzira na kolosalne gubitke.

Primećuju dostojan odnos naših vojnih lica, pozivaju svoje kolege da polože oružje i ne učestvuju u neprijateljstvima.

Avdejevski pravac:Rusi napredovali zapadno od Tonenkojea, bitka kod Novokalinova (MAPA)

Zapadno od Avdejevke, ruske trupe napreduju na širokom frontu, nadovezujući se na svoj uspeh na liniji Umanskoje-Jasnobrodovka-Netajlovo.

U Umanskoj oblasti, Oružane snage Rusije kreću na zapad, ostalo je manje od kilometra do periferije naselja. Prema pristiglim informacijama, VSU se sprema da se povuče iz južnog dela sela iza umanskog štaba.

Ilustracija telegram rybar

Na poljima između Tonjenjkija i Vodjanja, Oružane snage Rusije su, pod okriljem oklopnih vozila, napredovale u području širine do tri kilometra do dubine do 2,8 kilometara, preuzimajući kontrolu nad nekoliko šumskih pojaseva istočno od Jasnobrodovke. Put koji povezuje Netailovo sa Jasnobrodovkom ostaje udaljen oko dva kilometra.

U oblasti Berdiči, Oružane snage Rusije su očistile severnu periferiju naselja, preuzimajući kontrolu nad preostalim kućama u ulici Centralna. U Semjonovki nema značajnijih promena: borbe se nastavljaju u centralnom delu sela.

Na severnom krilu ruske trupe razvijaju ofanzivu u oblasti Novokalinova. Poslednjih dana uspostavljena je kontrola nad nekoliko šumskih pojaseva na južnoj periferiji sela. Trenutno se jedinice Oružanih snaga Rusije bore u granicama naseljenog mesta u zoni Stepove ulice.

 

Ranjeno 7 civila, dvoje dece, u granatiranju Gorlovke

Sedam civila, među kojima i dvoje dece, ranjeno je danas u ukrajinskom granatiranju grada Gorlovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), izjavio je gradonačelnik Ivan Prihodko.

Foto: Tanjug

 -Broj civila - stanovnika Gorlovke - koji su ranjeni u ukrajinskom granatiranju naselja Komsomolec Gorlovka Nikitovski porastao je na sedam. Među povređenima je i dvoje dece, napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Prema podacima misije DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ukrajinske ratne zločine, ukrajinske oružane snage su u subotu pet puta granatirale Gorlovku, koristeći bespilotne letelice i artiljerijsko oruđe kalibra 155 milimetara.

 

Pogođeno vozilo za dostavu hrane

Ruski vojnici su danas u Černigovskoj oblasti pucali na automobil koji je prevozio prehrambene proizvode za stanovnike pograničnih sela, pri čemu je poginuo vozač, saopštila je ukrajinska policija.

-Ruska vojska gađala je civilni automobil stanovnika Novgorod-Siverskog. Usled granatiranja došlo je do požara u vozilu, a smrtonosne povrede zadobio je muškarac rođen 1990. godine, saopštila je Nacionalna policija Ukrajine na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Foto Tanjug/AP

Iz ukrajinske policije dodaju da su tokom dana ruske trupe osam puta granatirale Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti. Oštećene su prodavnice, medicinska ustanova i privatne kuće. Eksplozije su odjeknule u samom Nikopolju i zajednici Marganec.

Prema preliminarnim informacijama, niko od meštana nije povređen.

 

Vazdušna opasnost u više oblasti u Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevu, ali i u Kijevskoj, Černjigovskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, podaci su onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Nešto ranije su se sirene za vazdušnu opasnost aktivirale i u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti i još uvek su na snazi.

Foto: Profimedia

 

Zelenski zahvalan Nemcima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je danas nemačkom kancelaru Olafu Šolcu za isporuku dodatnog raketnog sistema "Patriot" i više raketa protivvazdušne odbrane u "ključnom trenutku".

U napadu VSU na grad Tokmak poginulo 10 ljudi

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju Tokmaka porastao je na deset, objavio je danas na svom Telegram kanalu guverner Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

-Broj mrtvih u terorističkom napadu oružanih snaga Ukrajine na Tokmak porastao je na deset. Spasioci su izvukli iz ruševina tela još jedne odrasle osobe i jednogodišnjeg deteta, napisao je Balicki na svom Telegram kanalu, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da se dve osobe vode kao nestale, kao i da se nastavljaju uklanjanje ruševina i potraga preživelima.

Foto Tanjug/AP

Guverner Zaporoške oblasti je u subotu ujutro prijavio osmoro mrtvih nakon ukrajinskog napada, uključujući dvoje dece, a šef lokalnog javnog pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" naveo je da je najmanje dvadesetak ljudi povređeno.

Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju Tokmak i prošlog utorka pogodile su jednu prodavnicu automobila, ali nije bilo žrtava.


Zapadni mediji: Nemačka isporučuje Ukrajini još jednu partiju PVO sistema „patriot”

Nemačka će isporučiti Ukrajini još jednu partiju PVO sistema „patriot”, saopštila je nemačka televizija NTV pozivajući se na Ministarstvo odbrane Nemačke.

Kako je pojasnilo nemačko Ministarstvo, odluka o daljem jačanju ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane doneta je zbog sve većeg broja ruskih vazdušnih napada na Ukrajinu.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski dron napao Energodar

Ukrajinski dron-kamikaza izveo je napad na deo Energodara u blizini Zaporoške nuklearne elektrane, za sada nema informacija o povređenima, saopštila je pres služba nuklearke.

 

 

Najnovije informacije Ministartsva odbrane Rusije:

- Jedinice vojske „Centar” su na avdejevskom pravcu oslobodile naselje Pervomajsk u DNR-u. Odbijeno je osam napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske. Ukrajinska vojska je izgubila oko 235 vojnika, dva borbena oklopna vozila, tri automobila, kao i haubicu D-30.

- Na donjeckom pravcu su jedinice „Jug” zauzele pogodnije položaje i porazile ukrajinsku vojsku i tehniku u DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila više od 500 vojnika, tenk, tri borbena oklopna vozila, 23 automobila i raketni kompleks „strela-10”, dve haubice M777 američke proizvodnje, haubice D-20 i D-30.

- Na kupjanskom pravcu su jedinice „Zapad” porazile jurišne jedinice ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti i odbile napade u LNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila oko 25 vojnika, tri pikapa, samohodnu haubicu „krab” poljske proizvodnje, samohodnu haubicu „akacija”, haubicu D-20, kao i stanicu za radioelektronsku borbu „nota”.

- Ruska vojska je na južnodonjeckom pravcu poboljšala položaje u naseljima DNR-a. Ukrajinska vojska je izgubila više od 110 vojnika, četiri pikapa, samohodnu haubicu „krab” poljske proizvodnje, haubicu M777 američke proizvodnje i stanicu za radioelektronsku borbu „nota”.

- Na hersonskom pravcu su jedinice „Dnjepar” porazile ukrajinsku vojsku i tehniku u naseljima Hersonske oblasti. Ukrajinska vojska je izgubila oko 65 vojnika, haubicu M777 američke proizvodnje, haubicu FH-70 koja je proizvedena u Velikoj Britaniji i samohodnu haubicu „krab” poljske proizvodnje.

- Operativno-taktička avijacija, raketna vojska i artiljerija Oružanih snaga Rusije je porazila ukrajinsku vojsku i tehniku u 112 rejona. PVO sredstva su oborila 222 ukrajinska drona, uništila osam sistema „hajmars” i „vampir”, kao i bombu JDAM.

- Od početka specijalne vojne operacije uništeno je: 583 aviona, 270 helikoptera, 20.826 bespilotnih letelica, 501 protivvazduhoplovni raketni sistem, 15.767 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 8.849 topova i minobacača, kao i 20.960 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Ukrajina tvrdi da kontroliše Bogdanovku, borbe se nastavljaju

Ministarstvo odbrane Ukrajine demantovalo je informaciju o ruskom osvajanju sela  Bogdanovke u Bahmutskom okrugu Donjecke oblasti.

- U toku su intenzivne borbe za Bogdanovku u pravcu Bahmuta - navodi to Ministarstvo.

Ranije su analitičari DeepState-a, saopštili da su ruske trupe zauzele Bogdanovku.

Podoljak: Definitivno imamo deficit raketa

Savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine Mihajlo Podoljak rekao je za Gardijan da, iako Kijev još nije ostao bez američkih raketa protivvazdušnih sistema "patriot" i "IRIS-T", Ukrajina se suočava sa nedostatkom municije.

- Definitivno su u deficitu - naglasio je Podoljak.

Ukazao je da Rusija koristi novu taktiku za napad na elektrane koristeći do 10 ili 12 projektila istovremeno“, zaobilazeći raketne štitove "patriot" i druge sisteme protivraketne odbrane.

- Sistem je preopterećen. Pitanje je da li možemo da održavamo sistem, da li su nam potrebni dodatni PVO sistemi. Posebno protiv ultrazvučnih balističkih projektila, i da li možemo da obnovimo uništene objekte - istakao je Podoljak.

Rusija: Oslobodili smo Pervomajsko kod Avdejevke

Ruske trupe su oslobodile selo Pervomajsko kod Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Federacije.

- Jedinice grupe trupa Centar su aktivnim i nesebičnim akcijama oslobodile naselje Pervomajsko u Donjeckoj Narodnoj Republici - navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Sirski najavio još jaču ofanzivu ruskih snaga na Istočnom frontu

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski rekao je da se situacija na Istočnom frontu u poslednje vreme znatno pogoršala.

Prema njegovim rečima, to je zbog značajnog intenziviranja ofanzivnih dejstava neprijatelja posle predsedničkih izbora u Rusiji.

- Neprijatelj aktivno napada naše položaje na Limanskom i Bahmutskom pravcu sa jurišnim grupama uz podršku oklopne tehnike, na Pokrovskom pravcu pokušava da probije našu odbranu koristeći desetine tenkova i borbenih vozila - ukazao je glavnokomandujući.

Sirski je dodao da je prvi dan njegovog rada u zoni operacije bio posvećen upravo istočnom pravcu kako bi se preduzele sve neophodne mere za stabilizaciju situacije.

Poslednji blok nuklearke u Zaporožju na "hladnom gašenju"

Energetski blok broj 4 Zaporoške nuklearne elektrane preveden je u stanje "hladnog gašenja", saopštila služba za informisanje te elektrane.

Radovi su, kako se navodi, obavljeni redovno u skladu sa zahtevima regulatorne dokumentacije. Nije zabeleženo kršenje granica i uslova bezbednog rada.

Promene radijacione pozadine nisu zabeležene, njen nivo je u granicama prirodnih vrednosti.

Trenutno je svih šest agregata stanice u stanju "hladnog isključenja", pri čemu je rektor isključen na niskom pritisku i niskoj temperaturi rashladne vode, navodi se u saopštenju.

Tramp: Pomoć Ukrajini na kredit, a ne na poklon

Bivši američki predsednik Donald Tramp je posle sastanka sa predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom jasno stavio do znanja da se ne protivi odobravanju pomoći Ukrajini, ali u vidu kredita.

Tramp je rekao da su razmišljali o tome da to urade kao pozajmicu, a ne samo kao poklon.

- Sada nastavljamo da dajemo milijarde i milijarde dolara poklona i istražićemo ovo pitanje. Za mene je mnogo važnije da se Evropa aktivnije uključi i dâ novac. Oni treba da daju nešto srazmerno. Ako to ne bude, biće mi veoma žao, jer to utiče na njih mnogo više nego na nas - prokomentarisao je Donald Tramp. 

Predsednik Volodimir Zelenski je nedavno izjavio da bi Ukrajina pristala da pozajmi pomoć od SAD u nedostatku drugih opcija.

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson juče je sa zvaničnicima Bele kuće razgovarao o projektu pomoći Ukrajini i Izraelu, koji će se razlikovati od paketa podrške od 95 milijardi dolara koji je predložio Senat i koji će uključivati nekoliko zahteva republikanaca, a zatim otišao do Trampa. 

Granatiran centar Kupjanska

Ruske snage granatirale su noćas centar Kupjanska u oblasti Harkov.

Prema navodima nadležnih gorjela je stambena zgrada, a ispod ruševina je spasen čovek. Povređen je još jedan civil.

Granatiran je i Izjumski okrug, selo Borova, gde je pogođena zgrada kulturnog centra.

Ševalije: Ne možemo pregovarati ako nema Rusije

Potpredsednik ženevskog ogranka Švajcarske narodne partije (SPP) Aleksandar Ševalije je u razgovoru za Izvestija izjavio da je neophodno prisustvo Rusije na mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj.

- Ovo je svakako veoma dobronameran korak, ali mi, posebno u SPP, smatramo da je ova mirovna konferencija, koja je zakazana za sredinu juna, potpuno besmislena bez prisustva Rusije - rekao je on.

Kako je istakao Ševalije, nema smisla održavati konferenciju kada svi osim Rusije sede za stolom. S tim u vezi, on je pozvao da se obezbedi prisustvo Rusije.

Ukrajina i Crna Gora uvode bezvizni režim za transport

Crna Gora i Ukrajina dogovorile su od 1. juna uvođenje bezviznog režima za transport tereta, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukture na Fejsbuku.

Dve zemlje takođe rade na razvoju autobuskih usluga.

Prema rečima zamenika resornog ministra Sergeja Derkača, očekuje se da će prvi redovni autobuski saobraćaj između Kijeva i Budve biti pušten u bliskoj budućnosti.

Kuleba: Pregovaramo o dve baterije "patriot" i jednom "SAMP-T"

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Ukrajina danas vodi aktivne pregovore u vezi sa dve baterije protivvazdušnog sistema "patriot" i jednim "SAMP-T".

Sve baterije "patriot" na kraju zavise od odluka SAD jer su oni američki sistem, rekao je on.

- Tačno znamo gde i šta se nalazi, već su u toku aktivni pregovori - naveo je Kuleba.

Šolc: Trenutno nema smisla razgovarati s Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će ponovo razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tek kad Putin ''shvati'' da mora da odustane od vojne kampanje u Ukrajini i povuče svoje trupe.

Šolc je u intervjuu za Tagescajtung rekao da trenutno ne vidi smisla u tome da razgovara sa Putinom, ocenivši da razgovor ne može da napravi nikakvu razliku.

Istakao je da je poslednji put sa Putinom razgovarao telefonom u decembru 2022. godine. 

Na konstataciju novinara da je Ukrajina u defanzivi i da je ruska ratna eknomija stabilna, kao i da bi Zapad trebalo snažnije da se zalaže za pregovore i kompromis,

Šolc je rekao da se nikako ne sme dozvoliti da Rusija pobedi u ratu.

- Brzo smo shvatili da rat neće kratko trajati. Moraćemo još dugo da snabdevamo Ukrajinu oružjem i municijom - poručio je nemački kancelar. 

Rusi zauzeli Bogdanovku, napreduju kod Časovog Jara

Ruske trupe u Donjeckoj oblasti zauzele su selo Bogdanovku i napredovale kod Časovog Jara, Novokalinova i Tonenkojea, izvestili su analitičari. DeepState-a na Telegramu .

- Generalno, teška situacija ostaje na Donjeckom pravcu, ali u pozadini događaja u Časovom Jaru, neprijatelj prikuplja rezerve za bitku za Časov Jar teške vesti - zaključuju analitičari.

Ukrajinci lobiraju kod evropskih zemalja za "patriot"

Ukrajinske vlasti lobiraju kod Poljske, Rumunije i Španije da im isporuče PVO sistem "patriot", ali te zemlje ne žele da se odluče na takav korak, piše "Fajnenšel tajms" pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Kao glavni argument Poljska, Rumunija i Španija navode to da je neophodno da sačuvaju sopstvene kapacitete za odbranu.

- Ukrajini je potrebno samo sedam tih sistema ali veoma je teško postići dogovor o isporuci - rekao je jedan od izvora.

Ukrajinske snage bez municije u DNR

Ukrajinske snage na frontu u DNR nemaju dovoljno tehnike, vojnike teraju u borbu skoro bez municije i to tamo gde se očekuje proboj ruskih jedinica, rekao je savetnik lidera DNR Igor Kimakovski.

Pregovori sa Kijevom možda dobiju formu dijaloga

Pregovori sa Kijevom na osnovu Istanbulskog sporazuma iz 2022. godine mogu biti mogući samo u formatu dijaloga, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peking pomaže Moskvi u proširenju vojske?

Neimenovani visoki američki zvaničnici su za Rojters rekli da Kina podržava ruske napore u ratu u Ukrajini uz tvrdnje da Peking pomaže Moskvi u najvećem proširenju vojske od sovjetskog doba, obezbeđujući dronove, tehnologiju za projektile i satelitske snimke.

Tri osobe povređene u vazdušnom napadu

Tri osobe su povređene u vazdušnom napadu na civilnu infrastrukturu i stambene objekte u gradu Sumi, saopštile su lokalne vlasti.

Dve osobe su povređene kada se ukrajinski dron srušio na upravnu zgradu "Gasproma" u Belgorodu, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov.

 

BONUS VIDEO: RUSI UHVATILI TERORISTE - Ruski FSB uhapsio šest osumnjičenih da su planirali terorističke napade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)