KOMUNISTIČKI MANIR U BRISELU: Belgijski sud ekspresno poništio odluku zabrane okupljanja evropske nacionalističke desnice

Sud Državnog saveta kao najviša administrativna instanca u Belgiji poništila je u noći između utorka i srede odluku kojom je predsednik briselske opštine Sen Žos socijalista Emir Kir dan ranije zabranio sastanak u konferencijskoj sali "Kleridž" lidera evropske krajnje desnice, nedaleko od evropskih institucija.

КОМУНИСТИЧКИ МАНИР У БРИСЕЛУ: Белгијски суд експресно поништио одлуку забране окупљања европске националистичке деснице

Erik Zemur / Foto AP

Na spisku učesnika ovog sastanka su između ostalih francuski krajnji desničar Erik Zemur, ostvarivač bregzita Najdžel Faraž i mađarski premijer Viktor Orban.

- Krajnja desnica nije dobrodošla – napisao je Kir prilikom zabrane preko društvenih mreža, istakavši zabrinutost za javnu bezbednost.

I gradonačelnik Brisela Filip Kloz, takođe socijalista, bio je protiv ovog skupa. Policija je delu zvanica, posle odluke gradonačelnika, zabranjivala dalji ulazak u salu gde se već nalazio deo učesnika.

- Ovo liči na stare komunističke sisteme – protestovao je Najdžel Faraž.

U sličnom tonu obratio se i Orban.

- Poslednji put kada su hteli da me ućutkaju policijom bilo je 1988. godine – istakao je mađarski premijer.

Belgijski premijer Aleksander de Kro i ministarka unutrašnjih poslova Analis Verlinden oštro su protestovali protiv odluke predsednika opštine, u ime prava svakog da slobodno iskaže svoje mišljenje. Čuđenje zbog zabrane je istakao i britanski premijer Riši Sunak koji je poručio da je odluka lokalnih vlasti "izuzetno zabrinjavajuća". Zaprepašćena je bila i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Odluku suda kojom se zabrana stavlja van snage učesnici karakterišu kao pobedu demokratije i slobode govora.

- Cenzura nas neće sprečiti da govorimo – poručio je predsednik francuske stranke Ponovno osvajanje Erik Zemur, vraćajući se na sastanak.

VODE U IZBORNOJ TRCI

Protivnici ekstremnih desničara ističu da je ovaj događaj "izvrsna reklama" dok se u izbornoj trci za evropske izbore nalaze u vođstvu u 9 zemalja, među kojima i u Francuskoj, gde je ubedljivo na vrhu lista koju predvodi Žordan Bardela iz Nacionalnog okupljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo