ZAPAD KUJE NOVE SANKCIJE IRANU: Amerika pominje restrikcije usmerene ka programu raketa i bespilotnih letelica

A.Vojinović

18. 04. 2024. u 07:00

U iščekivanju mogućeg odgovora Izraela na napad Irana, lideri zapadnih zemalja sve više insistiraju na uvođenju novih sankcija protiv Teherana, nakon što je minulog vikenda na izralesku teritoriju ispaljeno više od 300 projektila i dronova. Dok Tel Aviv ne govori koje će poteze u narednim danima povući kada je reč o mogućem kontraudaru, vojnom ili diplomatskom, u Izrael su juče doputovali ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke Dejvid Kameron i Analena Berbok, koji su se sastali sa predsednikom te zemlje Isakom Hercogom i premijerom Benjaminom Netanijahuom.

ЗАПАД КУЈЕ НОВЕ САНКЦИЈЕ ИРАНУ: Америка помиње рестрикције усмерене ка програму ракета и беспилотних летелица

Tanjug

Prvi čovek Izraela pozvao je juče tokom susreta sa šefovima diplomatije Velike Britanije i Nemačke u Jerusalimu na globalnu koaliciju protiv Irana, istakavši da "ceo svet mora odlučno da se angažuje protiv pretnje iranskog režima" koji, kako je istakao, nastoji da naruši stabilnost celog regiona, preneo je "Tajms of Izrael". Šef izraelske diplomatije Izrael Kac je na sastanku pozvao zapadne kolege da proglase Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom i da uvedu sankcije iranskom raketnom projektu.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron poručio je državnim zvaničnicima u Izraelu da ne eskaliraju tenzije sa Iranom.

- Jasno je da Izraelci donose odluku da deluju. Nadam se da će to učiniti na način koji će milinalizovati eskalaciju koliko je to moguće. Velika Britanija želi da budu uvedene koordinisane sankcije prema Iranu. Potrebno je da se ponovo fokusiramo na Hamas, taoce, dobijanje humanitarne pomoći i pauzu u sukobu u Gazi - rekao je Kameron.

G7 o embargu

MINISTRI spoljnih poslova zemalja članica G7 sastali su se juče u italijanskom odmaralištu Kapri, povodom poziva na uvođenje novih sankcija prema Iranu zbog njegovog napada na Izrael. Očekivalo se da će lideri G7 sa sastanka uputiti poziv Izraelu da bude uzdržan nakon iranskog napada. Britanski šef diplomatije Dejvid Kameron je pre sastanka pozvao kolege iz G7 da uvedu sankcije Iranu. Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da je razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Izraelom Kacom i pozvao Izrael da ne odgovara na napad Irana, kao i da ne preduzima planiranu ofanzivu na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Netanijahu je Kameronu poručio da će Izrael sam doneti odluku o tome kako će odgovriti na napade Irana, dodavši da će njegova vlada učiniti sve što je neophodno kako bi se odbranila.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan je ranije poručio da će SAD uvesti nove sanckije Teheranu.

- Nakon iranskog vazdušnog napada bez presedana na Izrael, predsednik SAD Džo Bajden koordinira sa saveznicima i partnerima, uključujući G7, i sa dvopartijskim liderima u Kongresu, o sveobuhvatnom odgovoru. U narednim danima Amerika će uvesti nove sankcije protiv Irana, uključujući njegov program raketa i bespilotnih letelica, kao i nove sankcije protiv entiteta koji podržavaju Korpus garde islamske revolucije (IRGC) i iransko ministarstvo odbrane. Očekujemo da će naši saveznici i partneri uskoro uraditi isto - naveo je Salivan u saopštenju.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen istakla je da Vašington još uvek nije razmatrao mehanizme sankcija.

- Ove akcije za cilj imaju smanjenje mogućnosti Irana za izvoz nafte. Ali u diskusijama koje sam vodila, sve opcije za ometanje finansiranja terorizma Irana i dalje su na stolu - rekla je ona, dodavši da su ministarstvo finansija i Stejt department već preduzeli mere da "obuzdaju destabilizujuće ponašanje Irana smanjenjem njegove sposobnosti da izvozi naftu".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj najavio je da će EU početi da radi na predlogu više zemalja članica o uvođenju novih sankcija Iranu povodom napada na Izrael.

- Neke zemlje članice su predložile usvajanje proširenja restriktivnih mera protiv Irana. Poslaću zahtev diplomatskoj službi EU da započne neophodan posao povezan sa ovim sankcijama - rekao je Borelj, dodavši da je reč o predlogu da se prošire sankcije, koje bi između ostalog, ograničile isporuke iranskih dronova Rusiji, kao i iranskim saradnicima na Bliskom istoku, poput Hamasa i Hezbolaha.

Raisi: Spremni za odbranu

NAREDNA iranska uzvratna operacija protiv Izraela neće biti ograničena, upozorio je juče predsednik Irana Ebrahim Raisi, dodajući da je prethodna akcije "Iskreno obećanje" bila kažnjivog, ali ne i sveobuhvatnog karaktera. Povodom parade uoči Dana vojske, Raisi je istakao da je napad na Izrael bio "najava SAD i pristalicama cionističkog režima da su iranske oružane snage spremne da se odbrane". "Želeo bih da kažem zemljama regiona da su naše vojne snage kreatori bezbednosti, mirotvorci, da daju autoritet regionu i da su potpuno pouzdane", rekao je Raisi i poručio susednim zemljama da ne sarađuju s Izraelom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)