HLADAN PRIJEM ZA BRITANSKOG I NEMAČKOG MINISTRA: Netanjahu - Hvala saveznicima na savetima, sami ćemo odlučiti kako ćemo odgovoriti Iranu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 04. 2024. u 19:42

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu zahvalio je u sredu ministrima spoljnih poslova Nemačke i Britanije na podršci, ali je rekao da će Izrael doneti sopstvene odluke o svojoj bezbednosti.

ХЛАДАН ПРИЈЕМ ЗА БРИТАНСКОГ И НЕМАЧКОГ МИНИСТРА: Нетанјаху - Хвала савезницима на саветима, сами ћемо одлучити како ћемо одговорити Ирану

Foto: Tanjug/AP

- Imaju razne sugestije i savete. Cenim to. Ali želim da bude jasno – mi ćemo donositi sopstvene odluke, a država Izrael će učiniti sve što je potrebno da se odbrani, rekao je on, a prenosi Rojters.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi upozorio je ranije da će i najmanji udar Izraela na iransko tlo izazvati "masivan i oštar" odgovor i poručio da je napad tokom vikenda bio ograničen, jer da je Iran želeo da izvede veći napad, "od cionističkog režima ne bi ostalo ništa".

Ranije je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron rekao da se nada da će Izrael pokazati uzdržanost i biti "pametan, ali čvrst".

Njegova nemačka koleginica Analena Berbok poručila je da sada svi "moraju da se ponašaju razborito i odgovorno. Ne govorim o popuštanju, govorim o mudroj uzdržanosti, koja nije ništa manje od snage".

Prema njenim rečima, Izrael je već pokazao snagu u defanzivnoj pobedi za vikend i, uz podršku "jakih partnera" pokazao Iranu koliko je izolovan.

U saopštenju izraelskog premijera se navodi i da je obavestio Kamerona i Analenu Berbok o obimu humanitarne pomoći koja ulazi u Gazu, istovremeno odbacujući tvrdnje međunarodnih organizacija da u palestinskoj enklavi vlada glad.

UN-ova agencija za palestinske izbeglice UNRVA saopštila je da proteklih dana "nije došlo do značajne promene u obimu humanitarnih zaliha koje ulaze u Gazu ili poboljšanom pristupu severu", dodajući da u proseku svakog dana ulazi 181 kamion pomoći, znatno ispod cilja od 500.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)