AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom

A.Vojinović

19. 04. 2024. u 07:45

ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena navodno je pristala da da zeleno svetlo Izraelu za sprovođenje kopnene operacije u gradu Rafi, na jugu Pojasa Gaze, u kojem je utočište našlo više od 1,7 miliona raseljenih Palestinaca, ukoliko Tel Aviv odustane od velikog napada na Iran.

АМЕРИКА ДАЈЕ РАФУ ЗА МАЊИ УДАР НА ИРАН? Нетанијаху наводно променио план контраудара на Техеран после разговора са Бајденом

Tanjug

Ovu tvrdnju izneli su neimenovani egipatski zvaničnici za katarski medij "El-Arabi el-Džadid", dodavši da su u Egiptu, koji se graniči sa palestinskom enklavom, trenutno u toku pripreme za moguće posledice izraelske invazije na Rafu. Američki zvaničnici su, inače, predvođeni Bajdenom, više puta govorili Izraelu da ne pokreće najavljivanu ofanzivu na Rafu sve dok se ne obezbedi i zagarantuje bezbednost civila.

Izraleski državnici su, nasuprot apelima zapadnog saveznika, tvrdili da će do operacije u južnom gradu kadž-tad doći, dok je izraleski premijer Benjamin Netanijahu nedavno izjavio da je dan za početak ofanzive u Rafi određen. No, posle iranskog napada na izralesku teritoriju do svetskih medija su ove nedelje došle informacije da je Izrael privremeno odustao od operacije u Rafi.

U međuvremenu, Tel Aviv se i dalje ne izjašnjava na koji način će odgovoriti na iranske udare od minule subote, dok se spekuliše da je Netanijahu promenio strategiju napada na Iran nakon razgovora sa šefom Bele kuće, preneo je izraelski javni servis Kan. Ipak, izraelski zvaničnici poručuju da će do kontraudara sigurno doći, ali da će biti drugačiji od planiranog. Vlada je, navodno, ranije odobrila niz mogućih odgovora u zavisnosti od obima iranskog napada, koji su trebali da budu izvedeni odmah pošto je Iran ka izraelskoj teritoriji ispalio stotine projktila i dronova.

Američki Ej-Bi-Si njuz piše da je malo verovatno da će Izrael pokrenuti napad na Iran pre kraja jevrejskog praznika Pashe, koji počinje 22. aprila uveče i traje do kraja meseca. TV mreža, takođe, navodi da je Tel Aviv dvaput bio spreman za kontraudar tokom ove nedelje, da bi zatim odustao od te namere.

A dok su svetski reflektori od subote uveče neprekidno upereni ka Bliskom istoku u strahu od ekslacije sukoba, borbe u Pojasu Gaze između Izraelskih odbrambenih snaga i Hamasa ne staju. Izrael najavljivani napad na Rafu opravdava tvrdnjama da se u tom gradu nalaze četiri bataljona palestinske grupe zajedno sa liderima Hamasa. Takođe, sumnja se da se u južnom gradu prebukiranom odbeglim civilima iz svih delova enklave nalaze i preostali izraleski taoci koje je Hamas oteo 7. oktobra.

Istovremeno, Evropski savet je na vanrednom dvodnevnom samitu u Briselu osudio nedavni napad Irana na Izrael, najavljujući nove sankcije Iranu.

- Smatramo da je veoma važno učiniti sve da se Iran izoluje - izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, dodajući da će nove sankcije Islamskoj Republici biti usmerene na kompanije koje se bave proizvodnjom dronova i projektila.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je važno da "Izrael ne odgovori masovnim napadom" i pozvao sve strane da pokažu izuzetnu uzdržanost i da izbegavaju bilo kakve radnje koje bi podigle tenzije.

U međuvremenu, iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan, stigao je u Njujork na sednicu SB UN gde je izjavio da je Iran, nakon izvođenja raketnog napada na Izrael, obavestio SAD da ne želi eskalaciju tenzija u regionu. Dodao je da su iranski zvaničnici obavestili Vašington o svojoj odluci da "kazne Izrael u skladu sa međunarodnim pravom" nakon izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku. Amirabdolahjan je upozorio da ponašanje Izraela može dovesti do povećanja tenzija u regionu.

- Regionalni razvoj i situacija u Pojasu Gaze dostigli su tačku ključanja. Sednica SB biće prilika da se iznese stav zvaničnog Teherana o neophodnosti uspostavljanja održivog mira i bezbednosti na Bliskom istoku - naveo je on.

"Gugl" otpustio radnike

AMERIČKA tehnološka korporacija "Gugl" otpustila je 28 zaposlenih koji su se aktivno protivili velikom ugovoru kompanije za 1,2 milijarde dolara sa vladom Izraela. Radnici u dve kancelarije "Gugla", u Njujorku i Kaliforniji, protestovali su protiv "Projekta Nimbus" po kome bi kompanija, u saradnji sa "Amazonom", pružila usluge skadištenja i obrade podataka u "klaudu" za izraelsku vladu, preneo je tehnološki portal Verdž. Ugovor pomaže izraelskim vlastima, a posebno vojsci, "u sprovođenju politike genocida". Iz internog dopisa "Gugla" se vidi da je firma otpustila zaposlene koji su "uništavali kancelarijsku opremu, ometali rad i ugrožavali njihovu bezbednost".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)