RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije

Milica Ostojić Od stalnog dopisnika - Rim

19. 04. 2024. u 12:02

ZAPAD je odlučio da na iranski napad na Izrael uzvrati klasičnom političko-diplomatskom odmazdom, nacrtom novih sankcija Iranu, složile su se učesnice trodnevnog Samita G7 koji se danas završava na ostrvu Kapri pod italijanskim predsedavanjem. Razgovaralo se i o situaciji u Gazi, podršci Ukrajini, Bliskom istoku i napetosti zbog mogućeg širenja sukoba.

РАСТУЋЕ ПРЕТЊЕ СА БЛИСКОГ ИСТОКА: Разговори иза затворених врата са невиђеним мерама безбедности, напетост због ескалације

Foto: EPA

Tako je Italija "svestrano angažovana u naporima da se dostigne do mira" sa planom Samita G7 i razgovorima o brojnim gorućim temama na ministarskom sastanku pod predsedavanjem italijanskog šefa diplomatije Antonija Tajanija. Resorne kolege iz Kanade, Francuske, Nemačke, Japana, Velike Britanije, američki državni sekretar Entoni Blinken, visoki predstavnik za spoljne poslove EU Đozep Borelj, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, saglasili su se da "su danas najjače tenzije između Irana i Izraela sa sukobom koji rizikuje da eksplodira i postane pravi rat".

Sa merama bezbednosti kakve ostrvo nije videlo, sa kopna, mora i iz vazduha, samit se odvijao iza zatvorenih vrata, a u uvodnoj reči, Tajani je istakao jedinstvo G7 sa zajedničkim vrednostima i željom da budu nosioci mira i demokratije svuda i sa diplomatskim naporima u tome. - Mi smo prijatelji Izraela, podržavamo ga, ali ne želimo eskalaciju sukoba i treba da sankcionišemo Iran na neki način zbog napada stotina dronova - poručio je Tajani.

- Naša tema je i Ukrajina koja je fundamentalna za nas. Pomagati Ukrajini znači raditi na miru, jer ako Ukrajina gubi, Vladimir Putin nikada neće sesti za sto da se razgovara o miru i zato je naša obaveza da pomognemo Ukrajini u vrednostima slobode, demokratije i poštovanja međunarodnog prava - naglasio je Tajani.

Među zemljama, gostima na G7 je i Ukrajina, čiji je šef diplomatije Dmitro Kuleba stigao na samit da bi zatražio sisteme za odbranu, rakete "patriot", a Borelj je imao i odvojeni susret sa njim, posle čega je naglasio da se ne može računati samo na SAD, "moramo preuzeti našu odgovornost, imamo 'patriot', PVO sisteme i treba da ih izvučemo iz magacina i pošaljemo u Ukrajinu gde se intenzivira rat i to ćemo učiniti veoma brzo".

Gost na samitu bila je Mauritanija, koja je sada predsedavajući Unije afričkih zemalja, jer se razgovaralo i o već potpisanom, italijanskom planu za Afriku. Taj plan lansirala je italijanska premijerka Đorđa Meloni, na početku preuzimanja predsedavanja G7 i njega Rim smatra projektom od velike važnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)