BRITANSKI MINISTAR: Svake godine po 3 milijarde funti britanske vojne pomoći za Ukrajinu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 05. 2024. u 00:21

TOKOM zvanične posete Kijevu, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron obećao je danas da će Velika Britanija izdvajati svake godine po tri milijarde funti (3,74 milijarde dolara) za vojnu pomoći Ukrajini i to "dokle god bude potrebno" naglasivši da zvanični London nema prigovor na korišćenje tog oružja po ciljevima na teritoriji Rusije.

БРИТАНСКИ МИНИСТАР: Сваке године по 3 милијарде фунти британске војне помоћи за Украјину

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

-Davaćemo tri milijarde funti svake godine dokle god je potrebno. Iscrpeli smo sve što smo mogli u smislu davanja opreme, ali deo te opreme zapravo stiže u Ukrajinu danas, dok sam ja ovde, rekao je on u intervjuu za agenciju Rojters tokom posete Kijevu i dodao da je ova pomoć najveća koju je Velika Britanija do sada pružila.

Kameron je izrazio uverenje da Ukrajina ima pravo da koristi britansko oružje za napad na ciljeve unutar Rusije, ali da je na zvaničnom Kijevu da odluči da li će to i učiniti.

-Ukrajina ima pravo na to. Baš kao što i Rusija napada ciljeve unutar Ukrajine, može se potpuno razumeti zašto Ukrajina, braneći se, oseća potrebu da uzvrati na isti način, rekao je Kameron.

Kameron se u svojstvu šefa britanske diplomatije sastao u Kijevu sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i predsednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim.

On je pozdravio odluku američkog Kongresa kojom je usvojen dugo očekivani predlog zakona o paketu vojne pomoći vrednom 60 milijardi dolara.

-To je apsolutno ključno, ne samo u smislu oružja koje će stići u Ukrajinu, već i zbog podsticaja moralu ljudima ovde u Ukrajini, rekao je Kameron.

Međutim, Kameron nije direktno odgovorio na pitanje kako misli da mogući reizbor republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa može uticati na podršku SAD Ukrajini.

-Nije na nama da odlučimo koga Amerikanci biraju za svog predsednika. Sarađivaćemo ko god to da bude, rekao je Kameron.

Tramp i konzervativno krilo Republikanske stranke u Kongresu protive se daljoj pomoći Ukrajini, osim u formi mogućeg zajma.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)