RUSIJA DOBRODOŠLA, ALI BEZ ŠEFA KREMLJA: Francuzi pozvali Moskvu da učestvuje u obeležavanju 80 godina iskrcavanja u Normandiji

Organizacioni komitet za obeležavanje predstojećeg velikog jubileja povodom 80 godina od iskrcavanja saveznika u Normandiji pozvao je Rusiju da zvanično prisustvuje ovom događaju koji će biti održan 6. juna.

РУСИЈА ДОБРОДОШЛА, АЛИ БЕЗ ШЕФА КРЕМЉА: Французи позвали Москву да учествује у обележавању 80 година искрцавања у Нормандији

Foto Tanjug/AP

- I pored rata, Rusija je dobrodošla – piše "Liberasion".

Istovremeno, poziv ne važi za ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Rusija je pozvana da bude predstavljena da bi se odala počast značaju angažovanja i žrtvama sovjetskih naroda, kao i njenom doprinosu pobedi 1945. godine – poručili su iz vladine organizacije "Misija sloboda" koja deluje pri Ministarstvu vojske u cilju komemorativnih obeležavanja.

Ovde ističu da poštuju to koliko je Rusija doprinela oslobađanju od nacističke Nemačke. Na oltar slobode Sovjeti su položili 27 miliona života.

- Za razliku od režima u Kremlju, Francuska ne vodi politiku istorijskog revizionizma – poručili su organizatori, koji su istovremeno osudili Rusiju zbog rata koji vodi u Ukrajini.

Upravo to je bio razlog zbog čega poziv nije stigao na adresu predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Imajući u vidu situaciju, predsednik Putin neće biti pozvan – istakli su.

Francuski predsednik Emanuel Makron značajno je zaoštrio politiku prema zvaničnoj Moskvi u poslednje vreme, ali istovremeno insistira na tome da zapad nije u sukobu s ruskim narodom. Izjave saučešća i ponuda saradnje u istrazi tokom nedavnih terorističkih napada u Moskvi, a sada i poziv za učešće na komemoraciji u Normandiji, primer su te politike.

Ruski predsednik nije bio pozvan u Normandiju 2019. godine na 75-godišnjicu, ali jeste 2014. na takođe okrugli jubilej.

- Možemo da imamo nesuglasice sa Vladimirom Putinom, ali nisam zaboravio, i nikada neću zaboraviti da je ruski narod dao milione života tokom Drugog svetskog rata – izjavio je tom prilikom tadašnji francuski predsednik Fransoa Oland.

Bilo je to samo nekoliko meseci posle aneksije Krima i baš je tom prilikom utvrđen "Normandijski format", posle razgovora Putina s Petrom Porošenkom u prisustvu Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel. Ovaj dijalog, međutim, nije urodio plodom u primeni sporazuma iz Minska, posle čega je došlo do ruske invazije na Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!