PRIKAZAN SNIMAK UNIŠTENJA KLJUČNOG IZRAELSKOG RADARA: Protivraketni sistemi “Gvozdena kupola” ostala bez “očiju”(VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 04. 2024. u 20:24

HEZBOLAH je 17. aprila prikazao snimak na kojem se vidi uništenje izraelskog radara EL/M-2084, koji je ključna komponenta odbrambenog raketnog sistema Gvozdena kupola (Iron Dome).

ПРИКАЗАН СНИМАК УНИШТЕЊА КЉУЧНОГ ИЗРАЕЛСКОГ РАДАРА: Противракетни системи “Гвоздена купола” остала без “очију”(ВИДЕО)

Foto Video by Yudzhin Evgeny/VK Video

Ovaj radar se nalazio na teritoriji vojne baze Meron i napadnut je, navodno, upotrebom teške protivtenkovske vođene rakete Almas-3 iranske proizvodnje.

EL/M-2084 je AESA radar sa više misija S-opsega koji su razvili Israel Aerospace Industries i njena podružnica ELTA Systems.

-On igra važnu ulogu u dubokoj izraelskoj mreži protivvazdušne odbrane i dizajniran je prvenstveno za otkrivanje i praćenje ciljeva u sistemu Gvozdena kupola, koji presreće rakete kratkog dometa i artiljerijske granate, navodi se u izdanju Army Recognition.

Kao što je navedeno, standardna baterija Iron Dome uključuje radar EL M-2084, centar za upravljanje projektilima i nekoliko lansera, od kojih je svaki opremljen sa 20 presretača koji obezbeđuju pokrivenost vazdušnog prostora od 360 stepeni.

Istovremeno, EL M-2084 se takođe koristi u drugim izraelskim sistemima protivraketne odbrane, kao što su Davidova praćka (David’s Sling) i strela (Arrow). Radar je izvezen i u razne zemlje, uključujući Indiju i Azerbejdžan.

Protivoklopna vođena raketa Almas radi na principu „ispali i zaboravi“ i iranski je analog izraelske rakete Spike. Ima tri modifikacije: Almas-1/2/3. Ranije se verovalo da se Almas-3 može lansirati samo iz vozila ili drona.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)