LONDONSKO ZBOGOM ITALIJANIMA: Radnici koji su iz čizme trbuhom za kruhom došli u Veliku Britaniju, sada moraju "u rikverc"

Milica Ostojić Od stalnog dopisnika - Rim

22. 04. 2024. u 13:26

U VELIKOJ Britaniji, samo oni strani radnici koji godišnje zarađuju najmanje 38.700 funti, mogu da zadrže svoja radna mesta. Nije, tako, bila prvoaprilska šala kad je na snagu stupilo pravilo koje je usvojila vlada Rišija Sunaka, po kome i veliki broj Italijana mora da napusti ovu zemlju. Ovo je još jedan u nizu "repova" koji se vuku tržištem rada posle izlaska Londona iz EU.

ЛОНДОНСКО ЗБОГОМ ИТАЛИЈАНИМА: Радници који су из чизме трбухом за крухом дошли у Велику Британију, сада морају у рикверц

Foto: Shutterstock

Do sada je minimalna plata bila 26.200, a odluka se odnosi i na ostale zemlje članice EU. Sa novim pooštravanjem mera, londonska vlada želi da smanji broj za oko 300.000 ulazaka godišnje, podstičući ulazak samo "kvalifikovanog osoblja", iako nema dovoljno radne snage u brojnim sektorima.

Usledio je i stop za vize mladim Italijanima koji su imali nameru da odu u Britaniju, uče jezik i traže posao. Oni koji već na Ostrvu žive i rade, po isteku vize neće moći da ostanu i završe upisane kurseve engleskog. Već su usledile žalbe italijanskog MIP, ali do kraja godine biće otkazano gostoprimstvo školskom osoblju, koje je akreditovalo italijansko Ministarstvo da podučava mlade Britance italijanskom jeziku. Kako je predviđeno po bilateralnom sporazumu između dve zemlje, već je zamrznuto sedam katedri italijanskog jezika na engleskim univerzitetima, uprkos naporima ambasade da se stigne do rešenja.

Ostaće tako barovi i bolnice bez radne snage, stigao je kraj za konobare, majstore pice koji su bili najpoznatiji u londonskom ugostiteljstvu. Posle Drugog svetskog rata, upravo su Italijani stvorili kulturu kafe-barova u jednom londonskom kvartu. Već je evidentan nedostatak od 120.000 radnika u ugostiteljstvu, a istraživanje pokazuje da 90 odsto osoblja, zaposlenog u tom sektoru, ne može da dostigne novopropisanu zaradu i mora da napusti Britaniju, a isti je slučaj i sa medicinskim sestrama. Među stranim radnicima iz zemalja EU na Ostrvu, ubedljivo je najviše Italijana, oko 500.000.

Teško zarade i domaći

GENERALNI konzul u Londonu Domeniko Belantone izneo je podatak da upisanih Italijana u registar stranih rezidenata u Britaniji ima 550.000, ali s obzirom na to da ima i onih neregistrovanih, njihov broj premašuje 700.000. U proseku imaju 37 godina, a trećina njih je mlađa od 30 godina. Sumu koju London propisuje kao minimalnu zaradu za strance, uspe da namakne samo 27 odsto domaćeg stanovništva.

Prvi talas nasilnog otkazivanja i povratak usledili su sa "bregzitom", a sada su još više stegli pravila, sa obrazloženjem da se tako zaustavlja migracijski tok nekvalifikovanog osoblja. Ostaće zaposleni u bankama, gde je, takođe, veliki broj Italijana koji su pristigli i zaposlili se odavno. Tako će biti i u ustanovama gde je plata veća od propisane sume, pa visokokvalifikovano osoblje može i nadalje da uđe u Britaniju i u njoj ostane.

Rečju, ništa od toga da uđete u Englesku, Vels, Škotsku, Severnu Irsku, tražite da učite jezik, ili posao, ne mogu da vas stipendiraju ni neke kompanije. Izuzetak je radnik koji je već sklopio ugovor o radu u Britaniji i može da ostane do isteka vize, ili ako je ugovor potpisao na pet godina i sve to pod uslovom da zarađuje najmanje navedenu sumu.

Mladima malo lakše

IZUZETAK u svim ovim pravilima je specijalna viza koja omogućuje mladima ispod 35 godina da ostanu u Velikoj Britaniji, ali najduže dve godine, bez stipendija ili sponzorstva. Ni ovo se, međutim, ne odnosi na sve nacije, nego samo na državljane Japana, Australije, Kanade, Južne Koreje i Novog Zelanda, ali i Monte Karla, San Marina i Andore.

U Britaniji će, tako, moći da rade visokokvalifikovani radnici, naučni istraživači, menadžeri u hotelijerstvu i finansijskom sektoru, univerzitetski profesori. Ko će zameniti Italijane koji moraju da napuste zemlju? Ovo pitanje već ima odgovor: Indijci koji već žive u Britaniji, ali i oni koji će tek ući, jer je za njih veoma lako dobiti vizu, budući da im je premijer Indijac, tako se već vidi da kvalitet usluga opada naveliko.

Ko želi da se pridruži članovima svoje porodice u Britaniji, može da dobije vizu na kratak rok, ali mora da ima u zemlji odakle polazi najmanji dohodak od 18.600 funti, kako bi kasnije eventualno sa zapošljavanjem stigao do 38.700, i to ima rok do početka 2025. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao